Amador afirma que l'expresident de la Diputació li va fer tocaments 'insistents'

L'assessora assegura que va trigar a denunciar Torramadé perquè era una persona "amb molt poder"

L'exassessora d'UDC ha assegurat que l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, li va fer tocaments "insistents" a la cuixa, als pits i als genitals durant el sopar d'inici de campanya del 8 de novembre del 2012.

Minerva Amador ha declarat primera perquè l'acusat ho farà al final de tot, a petició de seu advocat. Amador ha assegurat que va trigar dies a denunciar els suposats abusos sexuals per por, perquè Torramadé era una persona "amb molt poder" i sabia que enfrontar-s'hi li podia sortir "car".

"Em va arruïnar la vida en 5 minuts", ha afirmat Minera Amador que exposa que, després d'aquell episodi, no va voler tornar a treballar per no trobar-se a ningú del sopar i va patir una depressió. També han declarat, fins a les dotze, tres assistents al sopar que han assegurat que no van veure cap tocament.

Ampliació:

Tres anys i mig després del polèmic sopar d'inici de campanya, Jaume Torramadé s'ha assegut aquest dijous al banc dels acusats del Jutjat penal 5 de Girona. S'enfronta a una pena de fins a 2 anys de presó acusat d'un delicte d'abusos sexuals per, suposadament, haver fet tocaments a l'aleshores presidenta d'UDC a Salt i assessora pel partit, Minerva Amador.

El judici, que s'allargarà dos dies, ha començat a les deu del matí amb el testimoni de la denunciant perquè l'acusat, a petició del seu advocat, declararà divendres un cop practicada tota la prova.

Minerva Amador ha relatat que aquella nit, durant el sopar al 'Teatret', no estava asseguda amb Torramadé però que just abans dels postres va sortir a fumar i quan va tornar només quedava una cadira buida al seu costat. S'hi va asseure i, segons ha relatat, va començar a parlar amb el llavors president de la Diputació de Girona sobre un míting que havien d'organitzar. Durant aquesta conversa, explica, hi va haver un primer "fregament" al pit al que ella no va voler donar importància perquè va pensar que havia estat "involuntari".

La conversa va continuar i, segons Amador, Torramadé va començar a insistir amb que ella havia d'anar a les llistes de les municipals a Salt, la candidatura que ell mateix va encapçalar. "Quan m'ho deia em va posar la mà al genoll i, quan li vaig respondre que no estava preparada, es va enfadar i la va pujar cap al genitals", ha relatat al judici.

Amador diu que va intentar apartar-lo creuant les cames i posant les seves pròpies mans per evitar que l'acusat li pogués fer cap més tocament. Segons assegura, no es va donar per al·ludit i va continuar.

"Em va acariciar la cara mentre em deia 'princesa' i em deia que jo podia ser el que volgués a Salt", ha relatat. En aquest punt de la conversa, Amador assegura que "sense miraments", Torramadé li va tocar un pit amb la mà sencera. "Li vaig apartar amb un gest brusc, i vaig aprofitar que portaven els cafès per apartar una mica la cadira", ha exposat.

Marta Madrenas, "incòmode" per una mà a la cintura

El sopar va acabar i tots els assistents van anar en direcció al '+Cub' per al míting de penjada de cartell que donava el tret de sortida a la campanya. Allà, Torramadé es va trobar amb l'actual alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Tal com va transcendir de les declaracions dels testimonis durant la instrucció del cas, Madrenas ha reiterat aquest dijous al jutjat que es va sentir "incòmode" quan Torramadé li va posar una mà a la cintura.

"El vaig veure en una situació de molta eufòria i, en un moment determinat, em va posar la mà a la cintura, jo em vaig sentir incòmode i em vaig apartar i ja està", ha declarat Madrenas al judici. Aleshores, ella era regidora de l'equip de govern a Girona. Madrenas ha dit que no sap fins a quin punt aquell contacte va ser libidinós o no però ha afegit que creu que Torramadé "ni tan sols es va adonar" de la seva incomoditat.

Va ser al '+Cub' on Minerva Amador relata que hi va haver un nou episodi que la va fer sentir incòmode. La denunciant ha explicat que es va intentar mantenir allunyada de Torramadé però que ell se li va posar al costat i li va agafar la mà. "Li vaig demanar ajuda a en Robert Fàbregas –aleshores regidor de Salt- i li vaig demanar que em portés a casa", ha explicat. Segons Amador, pel camí van estar comentant l'episodi i Fàbregas li va assegurar que diversos comensals s'havien adonat dels abusos.

Cap dels deu comensals veu res

Fàbregas i els altres nou assistents al sopar que han declarat com a testimonis directes han assegurat que no van veure cap tocament ni cap tipus d'abús sexual de Torramadé cap a Amador. Només Xavier Soy (exalcalde de Bescanó i exvicepresident de la Diputació) va veure "un fregament" a un braç, però res més.

Els comensals més propers a Torramadé i Amador han afirmat amb rotunditat que no hi va haver cap "grapeig". Són Glòria Pàmies, Fanny Carabellido i Albert Casellas. "Com a dona que sóc, si hagués vist qualsevol gest d'aquest tipus, m'hagués aixecat i li hagués dit quatre coses ben dites", ha afirmat Pàmies. En la mateixa línia, Carabellido ha afirmat que no hauria admès una actitud així. "Li foto una hòstia i li giro la cara, sigui qui sigui", ha afegit.

Tots els assistents al sopar van signar un manifest de suport a Torramadé i desmentint les acusacions. "Ho vam fer perquè sortien moltes mentides a la premsa i, nosaltres que hi érem, volíem dir el que havia passat realment", ha explicat Pàmies.

Robert Fàbregas, que va portar Amador a casa després el sopar, ha explicat que durant el camí ella li va estar parlant de problemes econòmics que havia travessat la seva família i li va dir que estava preocupada per una qüestió de salut. "No em va dir res de caps suposats tocaments", ha dit, desmentint així la declaració de l'exassessora.

No denuncia per por

Minerva Amador ha explicat que va arribar a casa desfeta i li va explicar al seu marit el que havia passat. "Li vaig dir que havia perdut la feina, perquè no podia tornar-hi", ha detallat. Ell li va dir que havia de denunciar els tocaments però ella s'hi va negar. "Tenia por, són persones amb molt poder, podien arruïnar-nos la vida i podia costar-nos molt car", ha afegit.

Aleshores, van comunicar la situació a persones de la seva confiança del partit perquè volia deixar la feina. A partir d'aquí comença l'episodi de les negociacions segons les quals, relata Amador, li havien de donar 50.000 euros en concepte de liquidació a canvi del seu silenci. Torramadé (que sempre ha negat els abusos) la va denunciar per extorsió argumentant que l'havia amenaçat amb denunciar-lo en fals si no li donava diners. Aquest assumpte també està en mans de la justícia i està pendent que s'assenyali el judici, aquest amb Minerva Amador com a acusada.

Amador ha explicat que aquesta primera denúncia de Torramadé i el fet que l'afer ja s'hagués fet públic als mitjans de comunicació la van fer decidir a denunciar els tocaments. "Em va arruïnar la vida en cinc minuts", ha assegurat l'exassessora que exposa que ha estat en tractament psicològic i psiquiàtric durant anys per superar el trastorn que li va generar aquella nit.

Amargant, el pas del temps i l'oblit

Aquest dijous també han declarat dos testimonis presents a les negociacions dels 50.000 euros. Són el cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, i l'exassessor d'UDC Fidel Rincón. Durant la seva declaració, Amargant ha tingut moltes llacunes provocades pel pas del temps i, per respondre a allò que no recordava, s'ha remès a les seves declaracions a instrucció.

Ha reconegut, però, que va negociar amb Minerva Amador i el seu marit per intentar "trobar una sortida" a la situació i també assegura que Xavier Soy, Robert Fàbregas i Josep Valentí li van dir que havien presenciat "els incidents" durant el sopar, cosa que tots tres neguen.

Divendres serà el torn de les pericials, la declaració de Torramadé, conclusions i informes i el judici quedarà vist per a sentència.