Olot farà la consulta del correbou de l'1 al 7 de juny per votació electrònica

Hi podran participar els ciutadans empadronats que tinguin 16 anys o més

Els ciutadans empadronats a Olot (Garrotxa) que tinguin 16 anys o més podran expressar si volen que se celebri el correbou, l'acte més multitudinari de les festes del Tura. L'Ajuntament ha convocat una votació electrònica, que es farà de l'1 al 7 de juny, per després decidir què fer amb aquesta tradició que des de fa anys compta amb el rebuig dels animalistes.

La pregunta encara s'ha d'acabar de consensuar amb totes les parts però serà "senzilla" i amb resposta de sí o no, segons ha explicat aquest dijous l'alcalde, Josep Maria Corominas, que ha fet una crida a la participació. "Volem que els olotins es mullin i que ens ajudin a prendre aquesta decisió", ha afirmat.

Durant el maig, els olotins cridats a votar rebran una clau d'accés per correu postal per poder participar-hi. També hi haurà espais públics amb personal autoritzat per ajudar a votar a aquelles persones sense accés a Internet o amb dificultats per utilitzar les noves tecnologies.

Ampliació:

L'Ajuntament és conscient que un dels "riscos" de fer una consulta és que la participació sigui molt baixa. És per això que l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, s'ha compromès a oferir espais de debat perquè els ciutadans tinguin tota la informació i al mateix temps fer campanya perquè els olotins es "mullin" i els ajudin a decidir el futur del correbou. Segons ha explicat Corominas, "l'Ajuntament serà absolutament neutral però els regidors podran expressar la seva opinió" i recorda que la decisió final la prendrà l'equip de govern. Ara bé, com ja ha dit en altres ocasions, anirà "en la línia" del resultat de la consulta.

En els propers dies preveuen tenir ja definida la pregunta perquè s'està acabant de consensuar amb totes les parts –defensors i detractors- però ja ha avançat que serà "senzilla" i amb resposta de 'sí' o 'no'. Corominas també ha subratllat que el correbou és una tradició olotina que pot suscitar tota mena d'opinions i que per tant la consulta va més enllà de si ets animalista o no. És l'acte més multitudinari de les festes del Tura on es concentren més de 2.000 persones a la plaça de braus, la més antiga de Catalunya.

Caldrà una clau per poder votar electrònicament

La consulta es farà de l'1 al 7 de juny per votació electrònica. Els interessats hauran d'accedir-hi a través del web de l'Ajuntament i caldrà identificar-se amb el DNI i una contrasenya que tots els votants rebran per correu postal durant el mes de maig. Si abans del 23 d'aquell mes algú no ho ha rebut, s'haurà de dirigir a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà per poder tenir el seu codi.

Els requisits per poder votar són els següents: tenir 16 anys o més (caldrà haver-los complert abans que comenci el període de votació) i estar empadronat a Olot (abans de l'1 de març d'enguany). La votació començarà a les vuit del matí i acabarà a les vuit del vespre del 7 de juny. El sistema, ideat per l'empresa Valoretica SL., permet que una persona pugui canviar d'opinió i votar més d'una vegada però al final només es comptarà el vot que s'hagi emès per últim cop. Per aquells ciutadans que no tinguin accés a Internet o no tinguin per mà les noves tecnologies, s'habilitaran punts a alguns espais públics on hi haurà personal autoritzat per ajudar-los a enviar el seu vot.

El correbou ha generat des de fa temps un debat entre els olotins. L'any passat, coincidint amb la seva celebració, defensors i detractors van fer una campanya de recollida de signatures. Es dóna el cas, a més, que aquest any finalitza la concessió dels organitzadors i per tant abans del setembre s'haurà de decidir què es fa. La capital de la Garrotxa va ser de les primeres ciutats catalanes en declarar-se antitaurina i amiga dels animals l'any 2004.

Aquesta és la primera consulta que es farà a Olot aquest any. La segona serà el mes de setembre per escollir el projecte del nou firal seguint el mateix sistema de votació i els mateixos requisits.