El Consell Municipal de Solidaritat vol que els instituts pressionin per fer fora l'exèrcit de l'ExpoJove

Han enviat una carta als directors dels centres

El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació ha enviat una carta als directors dels instituts de la ciutat per demanar-los que se sumin a la seva petició i que l'exèrcit no tingui estand a ExpoJove en properes edicions. Aquest consell està format per entitats i representants de tots els partits i presidit per l'alcaldessa, Marta Madrenas.

La carta es va enviar dilluns, dos dies abans de la inauguració de la fira. Aquest dimecres, una vintena de ciutadans han protestat amb pancartes davant l'estand de les forces armades. En la carta, denuncien que els valors de l'exèrcit "s'oposen frontalment" als valors educatius del país, com "la solidaritat, el respecte, el foment de la pau o el respecte als drets humans". Per això, demanen la implicació directa dels centres per "vetar" la presència de l'exèrcit a la fira.

Dilluns està prevista una reunió a l'ajuntament entre els organitzadors d'ExpoJove i membres del consell municipal per abordar la polèmica. Les forces armades han tingut un estand propi a ExpoJove des de la primera edició de la fira, ara fa deu anys. Aquesta participació ha creat controvèrsia en el sí del propi ajuntament i també a nivell social i, per això, la problemàtica s'ha tractat en el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació.

Fa dues setmanes, es va decidir crear una comissió per tractar expressament aquest tema. Segons ha explicat el regidor de Cooperació, Cristòbal Sànchez, es va convidar tots els membres del consell a formar-hi part.

Demanen implicació als instituts

Una de les primeres accions d'aquesta comissió ha estat la d'enviar una carta als directors dels instituts de la ciutat per demanar-los implicació en l'afer i que els facin costat per "vetar" la presència de l'exèrcit a futures edicions. L'escrit reconeix que la participació de l'exèrcit espanyol en aquesta fira genera "el rebuig i la indignació" de persones que assisteixen al certamen.

En l'escrit, també s'assenyala que aquest malestar s'ha comunicat en diverses ocasions al consell municipal i a l'alcaldia i que s'han fet diverses accions "a nivell de societat civil i també a nivell polític per vetar la participació del Ministeri de Defensa a Fira de Girona".

Segons s'argumenta a la carta, els principis de l'exèrcit "s'oposen frontalment" als valors i actituds de l'educació a Catalunya que passen, segons assenyala l'escrit, per la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat , l'equitat de gènere, i alhora, el foment de la pau i el respecte dels drets humans.

"Per tot això i des de la convicció que l'objectiu de les institucions i agents educatius és el foment de l'educació per la pau, pels drets humans, pel respecte, la convivència i el diàleg, creiem que l'exèrcit és incompatible amb els principis que construeixen una cultura de pau", recull l'escrit.

És per aquest motiu que des de la comissió es demana als directors dels centres que informin a la comunitat educativa dels "contravalors que l'exèrcit exerceix en la nostra societat i que es confronten directament amb els valors de la convivència, pau i solidaritat".

Reunió per abordar la polèmica

Durant la inauguració de la fira ExpoJove, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha anunciat que el dilluns vinent es farà una reunió entre els organitzadors d'ExpoJove i representants del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació per abordar la polèmica.

Madrenas ha reconegut que l'exèrcit compleix el reglament actual per poder estar a la fira però també ha assenyalat que no se senten "còmodes" amb els valors que transmet. "La cultura de la pau prima sobre d'altres aspecte; si a l'estand es tractessin aspectes de solidaritat i pacificació no bèl·lica ens sentiríem més tranquils", ha assenyalat.