Una vintena de persones, convocades per la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt, han protestat aquest dimecres al matí contra la presència de l'exèrcit espanyol a la fira d'ensenyament Expojove.
A les onze en punt, han desplegat pancartes al davant del seu estand i han criticat que s'ofereixi la formació militar com a opció de futur per als joves. A la mateixa hora, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha inaugurat la fira i ha recordat que, des del Govern, aposten per revisar la presència de les forces armades en aquest tipus de mostres, sense valorar si hi està a favor o en contra.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha afirmat que l'exèrcit compleix amb els requisits per tenir estand a la fira però admet que no s'hi senten "còmodes" i advoca per la cultura de la pau. Per això, ha convocat una reunió per dilluns per tractar la problemàtica.
Ampliació:
La presència de l'exèrcit de terra a una fira d'ensenyament orientada a joves ha tornat a generar polèmica. Aquesta vegada ha estat a Girona, on les forces armades tenien estand propi al certamen ExpoJove, que s'inaugura aquest dimecres. A primera hora del matí ja han aparegut pintades contra l'exèrcit a l'exterior de l'edifici de la Fira de Girona, on es podia llegir 'Soldats espanyols torneu a casa', amb el símbol de l'estelada al final.
A les 11 en punt, just a l'hora que estava prevista la inauguració del saló amb la presència de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, una vintena d'activistes han desplegat pancartes davant de l'estand de les forces armades, que durant tot el matí ha tingut una afluència constant de públic.
Pancartes en contra de l'exèrcit
Els manifestants han cridat proclames en contra de la presència de les forces armades a l'ExpoJove i també han mostrat diversos lemes. Entre les pancartes es podia llegir 'A dia d'avui l'exèrcit espanyol no ha condemnat el franquisme'; 'Volem polítiques d'ocupació per combatre la precarietat laboral, no l'exèrcit espanyol com a sortida professional'; 'Durant el 2014, l'estat espanyol va ingressar 3.000 MEUR amb l'exportació d'armes'; 'Les armes no eduquen, maten'; 'Fora l'exèrcit espanyol', o 'La violència armada mata 508.000 persones cada any'.
La protesta s'ha desenvolupat sense incidents però sota l'atenta mirada d'agents dels mossos i de la Policia Municipal que han seguit de prop l'acció. Durant els minuts que els manifestants han estat davant de l'estand, els militars han sortit del mostrador i ha deixat de repartir informació.
L'acció l'ha impulsat la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Salt. Un dels seus integrants, Florencio de la Torre, ha explicat el perquè de la protesta. "Si volem la pau ens hem de preparar per a la pau i no per la guerra, posar aquests estands suposa educar els joves en uns valors que no són els que volem", ha reivindicat. Des de l'entitat han demanat que l'exèrcit deixi de tenir presència als salons d'aquestes característiques perquè consideren que promouen "una educació totalment antihumana".
Girona abordarà la polèmica
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reconegut que la presència de l'exèrcit genera "polèmica" perquè hi ha un xoc entre els valors militars i els que defensa la ciutat. "Volem ser una ciutat educadora i fer-nos nostra la cultura de la pau i es pot crear un cert conflicte", ha reconegut.
D'altra banda, ha reconegut que l'exèrcit compleix amb els requisits per tenir estand a la fira. Tanmateix, ha assegurat que abordaran la polèmica i que faran una reunió el proper dilluns per decidir què fan en properes edicions. A la reunió hi haurà els organitzadors d'ExpoJove i també representants de la comissió municipal de solidaritat i cooperació. "Estem treballant i estudiant el tema però ho volem fer amb tranquil·litat", ha dit.
L'alcaldessa ha reconegut que no se senten "còmodes" amb els valors que difon l'exèrcit des del seu estand. "La cultura de la pau prima sobre d'altres aspecte; si a l'estand es tractessin aspectes de solidaritat i pacificació no bèl·lica ens sentiríem més tranquils", ha assenyalat.
Aquesta és l'11ena edició de l'ExpoJove i, des dels inicis, l'exèrcit hi ha tingut presència. Aquest és un saló que organitza Fira de Girona en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, el Consell Comarcal del Gironès i els serveis territorials d'Ensenyament. Fira de Girona és una fundació formada per l'ajuntament, la Cambra de Comerç, la Diputació i la Generalitat.
Ruiz recorda que revisaran els protocols
La situació que s'ha viscut a Girona també es va produir a Barcelona durant el Saló de l'Ensenyament, a principis de març. Allà, va ser la mateixa alcaldessa, Ada Colau, la que va mostrar el seu malestar de primera mà als militars. Llavors, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, es va comprometre a revisar els convenis per valorar si cal que l'exèrcit tingui presència o no en aquest tipus de fires.
Aquest dimecres ha insistit en aquest compromís però no ha volgut entrar a valorar la polèmica. La consellera ha remarcat que la importància de fires com l'ExpoJove és l'esforç que es fa des del departament per tenir orientadors que ajudin els joves.
El subdelegat defensa l'exèrcit
Després de la protesta, el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez Bustamante, i la regidora del PPC a Girona han anat a l'estand per donar el suport als militars. El subdelegat ha titllat "d'incomprensible" la protesta i ha defensat que la formació militar ha de ser una de les ofertes que estigui present a l'ExpoJove. "Censurem aquesta protesta i creiem que parteix del desconeixement de la tasca humanitària que desenvolupen les forces armades", ha manifestat.
Per la seva banda, el grup municipal del PPC també ha emès un comunicat on defensa la continuïtat de l'exèrcit a l'ExpoJove i critica que es facin declaracions en nom de tot el consistori.