Quimi Portet, La Locomotora Negra i Oques Grasses al Festival Ítaca

Serà del 26 de maig al 3 de juliol i comptarà amb Andrés Calamaro com a cap de cartell

El Festival Ítaca, Cultura i Acció desembarcarà a set localitats del Baix Empordà. Serà del 26 de maig al 3 de juliol amb una quinzena de concerts, obres de teatre i activitats paral·leles. L'actuació d'Andrés Calamaro és un dels noms més destacats tal i com es va avançar fa unes setmanes. El cantautor argentí tancarà la quarta edició del festival el 3 de juliol a l'emblemàtic escenari de les Havaneres de Calella amb motiu del 50è aniversari d'aquest esdeveniment. També hi actuaran Quimi Portet, Quico Pi de la Serra, La Locomotora Negra, Joan Colomo i el Petit de Cal Eril, entre altres noms. Una de les novetats d'aquesta quarta edició és un concert gratuït durant la revetlla de Sant Joan a la platja de l'Estartit a càrrec d'Oques Grasses.

El cap de cartell de l'edició d'enguany és el cantautor argentí Andrés Calamaro, que oferirà un únic concert a la Costa Brava per presentar el seu nou treball, 'Romaphonic Sessions'. Serà el 3 de juliol –l'últim dia del festival Ítaca- a l'escenari de les Havaneres de Calella dins els actes del 50è aniversari d'aquest esdeveniment.

És un dels plats forts del festival Ítaca que des de fa tres anys desembarca a diferents localitats del Baix Empordà. Enguany començarà el 26 de maig i s'allargarà fins al 3 de juliol amb una quinzena de concerts, obres de teatre i activitats paral·leles pensades per a tots els públics.

El concert d'Oques Grasses a la platja de l'Estartit durant la revetlla de Sant Joan és una de les novetats del festival que, per primer cop, ofereix un concert gratuït. Els organitzadors volen reivindicar així que la cultura "no és un luxe" i que ha d'estar a l'abast de tothom. En aquesta quarta edició, també hi ha confirmats els concerts de Quimi Portet, Quico Pi de la Serra, La Locomotora Negra,Teràpia de Shock + Acció i Ramon Mirabet.

Pel que fa a la quarta edició de la Pujada al Montgrí, el 29 de maig, aquest any culminarà amb diverses actuacions i amb un Tast de Vins que es farà per primer cop a dalt del Castell del Montgrí amb la col·laboració de la DO Empordà, la Ruta del Vi del Patronat de Turisme Costa Brava¬Girona i diversos cellers de la zona, que s'estrenen com a col·laboradors del festival. L'actor Carles Xuriguera –també productor de vi al Baix Empordà, del Celler Caralluna, a peu del Montgrí¬- serà el presentador de l'acte i llegirà el ja tradicional manifest del festival. La marxa comptarà amb les actuacions de Joan Colomo i el Petit de Cal Eril que també pujaran fins al castell.

De forma paral·lela, també s'oferiran concerts, teatre de petit format, xerrades i activitats a preus assequibles i amb l'objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic. Entre elles, destaca l'obra 'Cosas que se Olvidan fácilmente' de Xavier Bobés, o 'M'he estimat molt la vida', un espectacle de poesies recitades per l'actriu Sílvia Bel i musicades pel cantautor Tomàs de los Santos.

Venda de pomes per aplicar un 4% d'IVA

El festival Ítaca continua amb la protesta contra el 21% cultural i enguany seguirà amb la fórmula legal de vendre pomes en comptes d'entrades i poder així aplicar un 4%. Els organitzadors reivindiquen que "la cultura no és un luxe; és com la poma o les pastanagues, un producte de primera necessitat". El sistema és el següent. Els assistents adquiriran una poma de la cooperativa Girona Fruits a través del web del festival i imprimiran un comprovant que presentaran el dia del concert. Allà, rebran el producte i, a més, seran obsequiats amb una entrada.

El festival també té una vessant solidària. A través de la venda d'entrades online, es destinarà mig euro de la comissió de venda de l'ONG Proactiva Open Arms, una entitat sense ànim de lucre fundada a Badalona l'any 2015 per salvar la vida de refugiats que arriben a través del mar a l'illa grega de Lesbos. Les aportacions del públic que ho vulgui s'afegiran al preu de la venda de l'entrada.

Les entrades ja estan a la venda a través del web del festival.