Girona redueix un 17% les emissions de gasos d'efecte hivernacle des del 2001

El consistori es compromet a arribar al 40% el 2030

Els efectes del canvi climàtic es poden deixar notar a la ciutat de Girona si no es prenen mesures. Així ho ha advertit el regidor d'Hàbitat i Paisatge Urbà, Narcís Sastre, que ha explicat que el cabal del riu Ter es podria reduir entre un 5%i un 10% durant la propera dècada. Per això, el ple s'ha adherit a la iniciativa del Pacte d'alcalde pel clima i l'energia i ha adquirit el compromís de reduir les emissions un 40% amb l'horitzó del 2030.

El consistori també havia subscrit l'acord per reduir un 20% de les emissions el 2020 i, segons les dades facilitades pel regidor, ho està complint. Des del 2001, les emissions de gasos d'efecte hivernacle han disminuït un 17% a la capital gironina. Segons ha explicat Sastre, en bona part és per la reducció de l'activitat industrial a causa de la crisi, però també ha apuntat a les polítiques per canviar el tipus d'enllumenat o per una mobilitat més sostenible. "El nostre deure és que la recuperació econòmica no es tradueixi en una recuperació de les emissions, sinó que continuem impulsant polítiques que permetin reduir-les", ha manifestat.

Sense noves peticions d'obertura de clubs de fumadors

El ple també ha aprovat provisionalment el pla especial que regula els clubs i associacions de fumadors de cànnabis. El ple ja va fer un primer pas el maig de 2014 aprovant inicialment una ordenança que regulava aquest nou fenomen. Llavors, el ple actuava perquè no hi havia cap normativa superior que posés ordre i perquè es trobava que a la ciutat ja hi havia dos establiment d'aquest tipus i tenia peticions d'informació d'altres associacions per obrir-ne més.

En aquell moment, ja es van aprovar unes condicions i es van establir unes distàncies mínimes entre els clubs i els centres educatius (300 m), els centres de salut (500m) i també entre els mateixos establiments (500m). Llavors també s'imposaven unes distàncies mínimes entre els clubs i les seus de les administracions públiques. Finalment, el ple ha anul·lat aquestes limitacions amb els edificis públics estimant unes al·legacions que així ho demanaven.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que fa 18 mesos que no han rebut cap petició d'obertura de clubs de fumadors. "No hi ha cua d'associacions esperant per obrir, sembla que el mercat està ja força establert, però de totes maneres amb aquesta regulació tindran opcions d'obrir-ne en diferents punts de la ciutat", ha manifestat Madrenas.

Suport als ajuntament investigats i als refugiats

El plenari de l'ajuntament també s'ha pronunciat a favor de dos temes d'actualitat. Per una banda, la CUP ha presentat una moció en suport als ajuntaments investigats per l'Audiència Nacional per adherir-se a la declaració rupturista del 9-N aprovada al Parlament. A les comarques gironines hi ha diversos casos, entre els quals hi ha la mateixa ciutat de Girona, Celrà, Viladamat o Verges. La moció ha comptat amb el suport de CiU i ERC però els regidors del PPC i C's han votat en contra.

Per primera vegada, s'ha visualitzat al ple la llibertat de vot que CiU i PSC han acordat per a temes supramunicipals, tot i ser socis de govern. Els quatre regidors socialistes s'han abstingut en aquesta votació.

El ple també s'ha pronunciat a favor dels refugiats sirians i en contra de l'acord de la UE amb Turquia. Tots els regidors han donat suport al text, menys la representant del PPC, Concepció Veray, que s'ha abstingut "per coherència política".