Enderrocaran l’edifici esfondrat d’Olot

Els 21 veïns desallotjats no podran tornar a casa fins d’aquí a unes setmanes

L’edifici del barri vell d’Olot amb part de la teulada ensorrada s’enderrocarà “immediatament” per evitar afectacions en els immobles propers. El seu propietari haurà de costejar els treballs, que podrien allargar-se qüestió de dies i, fins i tot, setmanes, segons ha dit l’alcalde, Josep Maria Corominas.

Durant aquest temps, els veïns del bloc de just al davant així com els de l’illa de cases més propera seguiran desallotjats. De moment, han passat la nit en una pensió de la ciutat i en cases de familiars.

En total, són 21 afectats. Aquest dilluns al migdia s’ha organitzat una reunió a l’Ajuntament per informar-los de la situació. Corominas reconeix que la degradació de diversos edificis del centre històric de la ciutat és “un problema important” que cal afrontar tot i que recorda que la majoria pertanyen a propietaris privats.

Ampliació:

L'Ajuntament d'Olot manté acordonades les dues illes d'edificis que envolten el bloc, situat a la confluència entre els carrers Lliberada Ferrarons i Bonaire. Van ser els mateixos veïns els qui ahir a la tarda van alertar que part de la teulada de l'immoble havia cedit. "Vam escoltar un terrabastall i, quan vam sortir a fora, ens vam adonar que un tros de sostre i de la façana havia caigut cap endins", ha explicat Carles Mir, un veí que viu just al bloc del davant.

Ell és un dels qui han desallotjat. Inicialment van ser una trentena, però ahir al vespre alguns veïns ja van poder tornar als seus habitatges. Ara queden 21 desallotjats, que dormen a cases de familiars o en hostals. I segons les previsions de l'Ajuntament, encara passaran dies –fins i tot, setmanes- abans tots els afectats no puguin tornar a casa.

Els tècnics municipals han inspeccionat aquest dilluns l'estat de l'edifici afectat i han conclòs que la millor solució és enderrocar-lo. La casualitat ha volgut que precisament aquest matí la propietat del bloc tingués previst fer-hi una sèrie d'actuacions per assegurar-ne parts de l'estructura. Ara, haurà de tirar tot l'immoble a terra.

Segons han conclòs els tècnics, el mal estat de la teulada fa que, si arriba a caure del tot, hi hagi risc que el bloc s'esfondri i n'arrossegui altres del costat. Per informar de la situació, l'Ajuntament d'Olot ha mantingut una trobada aquest migdia amb veïns afectats.

Els treballs d'enderroc, però, s'allargaran. Com que el bloc es troba en un carrer estret, això dificulta que les màquines hi puguin treballar, per la qual cosa bona part de les obres per ensorrar-lo s'hauran de fer de manera manual.

De retruc, això suposarà que, per seguretat, els veïns que viuen al davant de l'immoble no hi puguin tornar fins que les obres hagin acabat. "Si l'edifici caigués a l'altre costat de carrer vés a saber què passaria", explica l'alcalde, Josep Maria Corominas. I hi afegeix: "Per això, aquells qui viuen al voltant del lloc on es farà l'enderroc trigaran més dies a tornar a casa".

Queixes de veïns i comerciants

El mal estat d'aquest edifici, però, forma part d'una problemàtica més global. De fet, veïns i comerciants es queixen que al casc antic d'Olot hi ha edificis cada cop més degradats, i reclamen solucions. "No fa pas gaire, van venir a assegurar el bloc que es troba al costat d'aquest on ara ha caigut part de la teulada; i ja aleshores, el paleta ens va dir que aquest edifici estava en més mal estat que l'altre que apuntalava", ha precisat Mir.

Hi ha comerciants que també expliquen com, només durant la setmana passada, es van despendre parts de tres edificis situats al nucli històric d'Olot. I en un dels casos, una dona va quedar ferida per l'impacte de la runa i va necessitar rebre punts de sutura.

De fet, divendres passat, veïns, comerciants i entitats de la zona es van reunir per tractar la problemàtica de la degradació dels immobles. "Ara potser ens caldrà fer alguna mobilització per reclamar que l'enderroc de l'edifici afectat sigui ràpid, abans no acabi de caure del tot si vénen pluges, perquè es troba en estat ruïnós", explica una comerciant de la zona, Inés Mir.

L'Ajuntament reconeix que hi ha "un problema important"

L'alcalde d'Olot reconeix que el mal estat en què es troben alguns edificis del casc antic és "un problema important". Josep Maria Corominas explica, però, que aquests immobles estan en mans de particulars i que l'única cosa que hi pot fer l'Ajuntament és fer-hi controls periòdics per "garantir la seguretat" i reclamar a la propietat que hi actuï quan hi ha perill.

Josep Maria Corominas també explica que, amb la crisi, alguns edificis han passat a mans d'entitats. "Precisament, ara fa pocs dies un banc va enderrocar-ne un", ha precisat l'alcalde d'Olot. Corominas defensa l'actuació dels serveis tècnics municipals, que fan "les inspeccions necessàries i convenients", i informa que ara per ara no es preveu que hi hagi més enderrocs "per motius de seguretat o perquè ho ha instat la propietat" en altres edificis que no siguin el de la confluència entre Lliberada Ferrarons i Bonaire. Ara bé, l'alcalde també admet que cal afrontar la degradació que viuen alguns dels immobles de la zona.