Els pescadors gironins porten tres anys sense ajudes per les aturades biològiques

El deute podria superar els 1,5 MEUR

El president de la Federació de Confraries de Girona i de la Confraria de Pescadors de Roses, Antoni Abad, ha assegurat que fa tres anys que els pescadors d’arreu de Catalunya no reben les ajudes que els van prometre per realitzar les aturades biològiques que fan durant un mes, més conegudes com a vedes, que permeten reposar el mar i regenerar les espècies.

Abad assegura que es tracta d’una problemàtica que pateixen tots els pescadors catalans i que la xifra que els deuen està al voltant dels 1,5 milions d’euros (MEUR). “Passa a tot el litoral mediterrani espanyol, això crea un greuge important perquè som nosaltres, els pescadors, qui hem d’assumir-ho i fer un esforç”, ha destacat Abad.

Al mateix temps, assenyala que les administracions, tant l’Estat com el Govern, no responen i es passen la responsabilitat. D’altra banda, el president ha assenyalat que en vint anys s’ha perdut la meitat de la flota pesquera a les comarques gironines.

Ampliació:

Abad ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb membres de C’s, entre ells Inés Arrimadas, que s’han desplaçat aquest dissabte fins a Roses per visitar el port d’aquesta localitat i conèixer la realitat del sector. El president de la Federació de Confraries de Girona ha agraït el gest dels membres d’aquesta formació política: “ho agraïm perquè hem pogut transmetre els nostres neguits a una formació que suposem que tindrà incidència en un futur”, ha comentat.

Segons ha assegurat, els pescadors de tot Catalunya i del litoral mediterrani espanyol fa tres anys que no reben les ajudes que es van acordar per les aturades biològiques que porten a terme cada any. Anualment, durant un mes, totes les barques que no sigui arts menors es queden atracades als ports. La voluntat d’aquesta acció és que el mar reposi i les espècies es regenerin per així poder continuar capturant peix de forma sostenible. “No hem cobrat el que se’ns va prometre, fem les parades biològiques, fem un gran esforç i no rebem cap compensació”, ha lamentat Abad.

Una situació que es porta repetint des del 2013. “La primera vegada van rebre un incentiu econòmic però després hem hagut d’assumir-ho nosaltres, ens ho hem carregat a l’esquena cada un dels empresaris i dels treballadors i això és un greuge important”, ha assegurat. Segons ha comentat el president, els pescadors han traslladat la problemàtica que pateixen a diverses formacions polítiques però encara no han rebut cap resposta. En principi, l’ajuda prové de la Unió Europea i el Ministeri d’Agricultura és l’encarregat de repartir-la a les diverses comunitats autònomes.

"Un greuge molt important"

“No cobren les empreses però el problema és que els treballadors també es mengen el seu atur durant aquest temps i això no és de rebut. La prestació d’atur és per si tens un greuge i l’aturada ens ve imposada”, ha assenyalat. Per això reclamen a les administracions que actuïn, ho regulin d’una altra manera i que la parada anual no perjudiqui al sector.

A grans trets, Abad calcula que a tot Catalunya els deuen uns 1,5 milions d’euros. “Una barca mitjana podia rebre uns 4.000 euros”, ha comentat el president. Cada embarcació, segons la seva capacitat i mesures, rep una percepció diferent. A Roses actualment hi ha 21 barques de pescadors, unes 70 a tota la demarcació de Girona.

“La setmana passada ens vam reunir amb membres del Ministeri però no hem pogut extreure’ns res més enllà de ‘teniu raó’”, ha explicat Abad. En aquesta línia, el president lamenta que tant el Govern com l’executiu espanyol es passin la responsabilitat d’uns a altres. “Ens diuen que Europa té els diners i que els ha enviat però nosaltres no hem rebut res, hem estat complint i no tenim cap compensació ni reconeixament”, ha insistit.

Una problemàtica que se suma a les dificultats que travessa el sector. En vint anys, la flota pesquera a les comarques gironines s’ha reduït a la meitat. En concret, a Roses tenien 42 vaixells i actualment només n’hi treballen 21. “Que això passi a tota la costa gironina hauria de despertar les alertes de la comunitat europea no? Europa hauria de veure que alguna cosa no s’ha fet bé”, ha reflexionat Abad.

Al mateix temps, des de la Federació reclamen que de cara a pròxims anys els pescadors tinguin més veu i es facin les vedes de forma esglaonada. Enguany lamenten que ha estat un “desastre” perquè totes les confraries han hagut de quedar-se a port durant el mes de febrer. “L’any vinent la veda serà obligatòria i no podrem ni tenir el dret a la ‘pataleta’. Si ha de ser així, que ho fem de forma diferent perquè sinó durant aquest temps d’impàs hi ha una afluència massiva de peix de fora de les nostres costes”, ha reclamat.