El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva recull 619 gats i gossos el 2015

Aconsegueixen retornar als seus amos el 43% dels gossos que arriben a les instal·lacions

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) ha assolit durant el 2015 els millors resultats des de la seva posada en funcionament l'any 1990. Per una banda, durant l'any passat es van recollir un total de 619 animals: 607 gossos i 12 gats. Aquesta xifra corrobora un descens significatiu en el nombre d'animals abandonats en els darrers anys. De fet és la xifra més baixa de recollides des de la posada en funcionament del centre.

Per exemple, l'any 2014 es van recollir un total de 656 animals, una xifra molt similar a la l'any 2013, quan es van acollit 630. En canvi, l'any 2011 la xifra ja era significativament superior i es van arribar a recollir 751 animals.

El conseller de Sostenibilitat, José Fernàndez Celada, ha destacat la xifra perquè considera que s'aconsegueix en un moment en què hi ha més gossos que anys enrere. "Si bé el nombre de gossos per habitant s'ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d'una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació", apunta.

Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Blanes, amb 84; seguit de Lloret, amb 71; Maçanet de la Selva, amb 66, i Tossa de Mar, amb 53 gossos. A aquestes poblacions s'afegeixen Vidreres, amb 48 gossos; Riells i Viabrea, 48; Sils, amb 43; Caldes de Malavella, amb 37; i, finalment Santa Coloma de Farners, amb 36 gossos.

Més retorns als propietaris

Una altra dada positiva de la memòria del 2015 és que s'ha aconseguit retornar més gossos que mai als seus propietàries. Del total d'animals que van arribar al centre, 263 gossos van tornar a casa, això suposa un 43%. En la majoria dels casos, el retorn es fa perquè són els mateixos propietaris qui s'acosten voluntàriament al CAAS i, en d'altres, és a través de la identificació del xip que es força els amos a anar-lo a recollir si no volen ser sancionats per abandonament de la seva mascota.

Per tant, del total de 619 animals que van arribar al centre, cal restar els 263 que van aconseguir retornar-se als amos. Això suposa que un total de 356 animals consten com a abandonats. La xifra és inferior a la de l'any 2014, quan en van ser 434.

El nombre d'adopcions durant l'any 2015 ha estat de 335 gossos, la qual cosa significa un manteniment respecte les dades dels anys anteriors: 334 adopcions al 2014 o 373 al 2013. El 2012, en canvi, va ser superior i va arribar a les 447. En aquest sentit, des del centre apunten que la tendència decreixent dels darrers anys hauria "tocat terra".

La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 43,6% i d'altres comarques, principalment de Girona i Barcelona (30,7%). Les cessions a protectores col·laboradores signifiquen un 22,3% (protectores locals un 10,1%, i protectores internacionals, un 12,2%). El conseller José Fernández Celada ha explicat que és necessària la col·laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals, per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d'ocupació del centre comarcal.

Actualment el Consell Comarcal de la Selva té acords signats amb diverses protectores, fet que permet la cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d'identificació i esterilització. D'aquesta manera es pot donar sortida a animals de difícil adopció, a animals que fa molt de temps que hi són i encara no s'han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat.