La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell celebra 50 anys

La cantant Sílvia Pérez Cruz participarà en l'actuació del 2 de juliol

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell celebra els seus 50è aniversari amb 50 activitats que serviran per commemorar aquest aniversari durant més d'un any des d'aquest mes d'abril fins el juliol del 2017. Accions que se celebren en el marc de la campanya En-Cantada i que abasten àmbits diversos com el cultural i popular, el documental, el musical, l'editorial, el turístic i el gastronòmic. La Cantada d'Havaneres tindrà lloc el 2 de juliol i hi participaran Port Bo, Peix Fregit, Bergantí i Sílvia Pérez Cruz.

En aquest context, els representants institucionals del municipi han demanat la Creu de Sant Jordi per al mestre Josep Bastons, un dels impulsors de l'havanera. "La proposta està absolutament fonamentada i acreditada i quan les coses es fonamenten i s'acrediten bé i es defensen en temps i forma com correspon, acostumen a acabar bé", ha replicat el conseller de Cultura, Santi Vila. El regidor de promoció econòmica de Palafrugell, Albert Gómez, ha destacat que aquesta edició "no només anirà al voltant de la cantada, sinó que han volgut que transcendís més enllà". Ha destacat en primer lloc que no parlen d'un cap de setmana sinó de 16 mesos amb diverses activitats i ha apuntat que el marc geogràfic no és localista només centrat a Girona, sinó que les accions arribaran a tot el territori. En l'àmbit temàtic, ha afegit, també van més enllà de la música.

Entre els objectius, Gómez ha apostat per potenciar la marca de Palafrugell, donar un nou impuls a la Cantada i al món de les havaneres i, entre d'altres, reivindicar les havaneres com un actiu i motor econòmic del país.

En aquest context, Goméz ha ressaltat que els grups participants en la Cantada d'aquest any el 2 de juliol són Port Bo, Peix Fregit, Bergantí i Sílvia Pérez Cruz, qui va fer un pas important quan es va donar a conèixer a una de les cantades. "Allò va marcar la seva carrera musical", ha indicat. Aquest acte té els seus orígens a l'any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle i va tenir ja des de l'inici un gran èxit i això va obligar als organitzadors a repetir l'acte a la plata d'en Calau. A partir de l'any 1969, l'Associació d'Amics de Calella, organitzadora de la Cantada en aquell moment, va decidir traslladar-la a la plaça de Port Bo, on se celebra actualment sota l'organització de l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell.

Tindrà lloc aquell mateix cap de setmana de l'1 al 3 de juliol un festival al voltant de la Cantada amb els concerts gratuïts de Sara Pi, Les Anxovetes, Eduard Gener, Unión Havanera, Els Cremats, Judith Neddermann, Sanjosex, Pau Alabajos, entre d'altres. Per altra banda, Andrés Calamaro, com ja es va anunciar, actuarà al festival de cultura i acció ÍTACA.

Així mateix es col·locaran pantalles grans, a partir de la transmissió de TV3, per veure la Cantada del dia 2 de juliol. Es podran seguir a Puigcerdà, Tortosa, Lleida i Sant Feliu de Llobregat. També s'ha programat La Cantada als auditoris de Catalunya: a Tarragona, al setembre / octubre; a l'Auditori de Girona el 24 de setembre; al Palau de la Música Catalana el 29 de setembre; a l'Auditori Pau Casals d'El Vendrell a l'octubre i a Tàrrega l'1 d'octubre.

En l'àmbit territorial, es presentarà el llibre 'Calella de Palafrugell i les havaneres', previst pel mes de juny; 'Maleta pedagògica' previst al setembre i el llibre commemoratiu 'Palafrugell i les havaneres' al mes d'abril del 2017. Així mateix, s'ha organitzat l'exposició itinerant 'Les havaneres de Calella de Palafrugell' al Palau Robert, del 15 de juny al 28 d'agost; a Girona del setembre al novembre; a Perpinyà del 9 de gener al 28 de febrer del 2017 i Palafrugell del maig al juliol del pròxim any. Gómez també ha anunciat el simposi d'havaneres 'Càstor Pérez Diz'.

Tapa 'l'havanera' de Joan Roca

Pel que fa l'àmbit gastronòmic, s'han organitzat els Sopars Cantats Pere Bahí, de l'abril al maig del 2016; Joan Roca ha creat la tapa 'l'havanera' i Jordi Domingo, el 'Gelat i còctel de cremat'.

Per la seva part, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha dit que aquestes accions al voltant de la Cantada "han de permetre reivindicar un gènere com és l'havanera, la cultura popular i musical vinculades a activitats populars que necessiten del reconeixement i del seu prestigi i això té a veure amb la preservació d'un patrimoni, la seva difusió i la innovació vinculada a un gènere". Vila ha dit que el món de les havaneres viu "un bon moment amb la generació de nous músics que volen revisitar un gènere i actualitzar-lo".

Josep Bastons

Com també ho ha fet Gómez durant la presentació, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha demanat la Creu de Sant Jordi per Josep Bastons. "S'ho mereix per la seva trajectòria i pel que ha aportat al món de l'havanera. Aquest any que estem al voltant dels 50 anys toca que la Generalitat faci seva la nostra petició", ha recalcat.

Vila ha assenyalat que per discreció només podia dir que recollia la proposta. Tot i això, ha assenyalat que "s'ha acreditat molt bé i són moltes les institucions que saben de la importància de Bastons. La proposta està absolutament fonamentada i acreditada i quan les coses es fonamenten i s'acrediten bé i es defensen en temps i forma com correspon, acostumen a acabar bé. El dimarts farem públic el reconeixement de les futures creus de Sant Jordi i puc augurar que si heu fet tot això, tindreu el premi que us correspon".