Figueres redueix l’endeutament a la meitat en quatre anys

L’Ajuntament tanca 2015 amb un resultat pressupostari ajustat positiu de 5,6 MEUR

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) afronta l’exercici comptable del 2016 amb un romanent de tresoreria de 3,8 milions d’euros, 800.000 euros més que l’any passat i molt per sobre dels valors que es van detectar a l’inici de la crisi: l’any 2011, les arques municipals van tenir un forat de més de 9 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, l’Ajuntament de la capital altempordanesa va recaptar l'any passat 57,6 milions, el que suposa un augment de sis milions d’euros respecte al 2011.

En relació a la despesa, l’exercici es va tancar amb obligacions reconegudes per valor de 55 milions d’euros. Al 2011, aquesta xifra s’enfilava als 61,22 milions d’euros, però va tocar fons l’any següent, quan es va situar als 47 milions d’euros.

Endeutament i estabilitat pressupostària

L’equip de govern liderat per Marta Felip ha rebaixat l’endeutament al 53,53%, que se situa vora els 28 milions d’euros. Això suposa haver reduït en 47 punts aquest valor en referència al 2012, quan es va batre el rècord del 100,02% d’endeutament. Tot plegat, deixa les finances figuerenques amb un resultat pressupostari ajustat positiu de 5,6 milions d’euros, 900.000 euros més que l’any anterior. L’alcaldessa també ha subratllat que l’Ajuntament compleix enguany, per primera vegada, amb la llei estatal d’estabilitat pressupostària, que des del 2012 imposa a les corporacions locals una posició d’equilibri o superàvit. Ajustar-se a les restriccions del ministre Cristóbal Montoro és sinònim de poder ampliar el ventall de prestacions competencials des dels municipis, ha recordat Felip.

Inversions municipals

Acompanyada del regidor de Rendes, Jordi Masquef, l’alcaldessa ha destacat la millora de la gestió pressupostària any a any i la creixent capacitat inversora del consistori. I és que les xifres que aquest dimarts s’han donat a conèixer en roda de premsa permetran, ha dit Felip, millorar els espais públics i els serveis de neteja, garantir uns equipaments i serveis de qualitat, mantenir carrers i places en bon estat i, a més, impulsar un pla d’inversions al llarg del 2016. Aquest marc preveu actualment la cobertura de les pistes esportives Joaquim Cosí, engegar el pavelló municipal a l’antic recinte penitenciari i iniciar l’habilitació de la casa natal de Salvador Dalí.

Pressupostos "prudents i realistes"

Felip ha aprofitat la compareixença per reivindicar els comptes públics, ja aprovats, com una eina “viva” que pot anar incorporant modificacions creditícies per satisfer actuacions de caire urgent. Els pressupostos, són “prudents” i “realistes” i de totes totes s’acompliran, ha emfatitzat. L’Ajuntament contribuirà a finançar el centre d’acollida d’animals que des del Consell Comarcal s’està dissenyant. “Entenem que hem de col·laborar-hi perquè en serem usuaris principals”, ha afegit la batlle.

Imatge de les Fires i Festes de Santa Creu

En una roda de premsa prèvia, el consistori ha presentat el cartell de les Fires i Festes de la Santa Creu, obra del dissenyador figuerenc Manel Gràvalos. La imatge inclou un cercle cromàtic que pretén representar la diversitat d'activitats que es programen durant els dies festius a la ciutat i la varietat d'edats a què es dirigeixen, en paraules de l'artista. Felip ha reconegut que és un disseny "trencador" pel qual ha demanat "ments obertes", i ha augurat que el disseny donarà a parlar entre els figuerencs. És previst que la setmana que ve es doni a conèixer la programació de festes.