Troben mort l'home de 65 anys desaparegut ahir a La Vall d'en Bas

Les primeres hipòtesis apunten que hauria caigut per un desnivell d'uns 30 metres

  • La recerca s'ha de fer a peu i per camins amb molta vegetació del Coll d'Úria © ACN
    La recerca s'ha de fer a peu i per camins amb molta vegetació del Coll d'Úria © ACN
  • El cotxe del veí d'Olot desaparegut i que han trobat mort © ACN
    El cotxe del veí d'Olot desaparegut i que han trobat mort © ACN

Els equips de recerca han trobat aquest dimarts a primera hora de la tarda la tarda el cos sense vida de Llorenç Comas, de 65 anys que va desaparèixer ahir al coll d'Uria, una zona boscosa de difícil accés, molt densa i amb nombrosos desnivells situada entre els municipis de la Vall d'en Bas i Sant Feliu de Pallerols fins on s'havia desplaçat a buscar múrgoles i plantes remeieres.

Concretament, ha estat localitzat prop d'on l'home havia estacionat el seu vehicle, a l'alçada del riu Brugent, al quilòmetre 44,5 de la C-153. Les primeres hipòtesis apunten que l'home va patir una caiguda en un desnivell d'uns 30 metres, en una zona coneguda com El Clot de l'Infern.

La víctima s'havia desplaçat a la muntanya un parell d'hores i a mitja tarda havia de recollir la seva dona a la feina però no hi va anar. Va ser aleshores quan es va donar l'avís de la seva desaparició i ahir al vespre es va iniciar la recerca, que s'ha reprès aquest matí.

Les tasques s'han vist dificultades per la pluja, ja que l'helicòpter no ha pogut participar-hi i els gossos han tingut dificultats per seguir un rastre. Durant aquestes hores, els equips de recerca, formats per Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i voluntaris, han rastrejat la zona a peu i pam a pam des de l'esplanada on es va localitzar el cotxe del desaparegut.

La descoberta

El grup que ha localitzat el cos sense vida del veí d'Olot de 65 anys l'ha trobat en una zona de bosc –una fageda- i roques amb un desnivell important. Primer han vist la bossa amb la planta remeiera que havia recollit, l'orella d'ós, que apareix a les zones obagues i que és molt valorada per la gent de la zona per fer-ne infusions. Uns vuit metres de desnivell més enllà, han trobat el cos de l'home. Segons ha detallat el cap de guàrdia de Bombers de la regió de Girona, Ferran Garcia, "sembla que ha tingut la mala sort de patinar en una zona de molta pendent i roques i al caure, ha picat de cap i al tòrax amb les roques i ha mort". A l'indret on l'han trobat també han vist una branca trencada, on l'home podria haver-se agafat.

Anava ben equipat, amb unes botes, i vestia una camisa de quadres d'un color cridaner que ha facilitat la seva localització. Segons Garcia, si el rescat s'hagués allargat més dies hi hauria hagut molts problemes per trobar-lo perquè la forta pluja d'aquest matí i les fulles caigudes haguessin tapat el cos.

La clau, el coneixement dels voluntaris

Pel responsable de Bombers, la col·laboració ciutadana ha estat essencial per localitzar-lo. Un total de 35 persones, entre ells el fill de la víctima, que eren bones coneixedores de la zona han indicat i guiat als Mossos d'Esquadra i als Bombers a aquells indrets on es fan les plantes que acostumava a buscar. "Sabien què buscava i on ho buscava", ha afirmat Garcia, que ha afegit que amb l'helicòpter hauria estat molt difícil trobar-lo i que només es podia fer caminant.

En total s'han fet set grups mixtes per pentinar diferents punts al coll d'Uria situat entre els municipis de la Vall d'en Bas i Sant Feliu de Pallerols. Aquesta és una zona molt boscosa i extensa. De fet, s'ha trobat a 1,7 quilòmetres d'on havia deixat el vehicle, on hi ha un desnivell d'uns 260 metres. Poder haver acotat les zones de les plantes remeieres que recollia ha estat indispensable en el dispositiu de recerca.

El cos s'ha traslladat en helicòpter fins als Hostelets d'en Bas

Un cop l'helicòpter ha pogut recuperar el cos pels volts de dos quarts de sis de la tarda, s'ha traslladat fins al camp de futbol d'Els Hostalets d'en Bas on hi havia familiars. Fins allà ha viatjat una furgoneta judicial que ha portat el cos a l'Institut de Medicina Legal de Girona on es farà l'autòpsia per determinar les causes de la mort. Un jutge havia autoritzat prèviament l'aixecament del cadàver.

La víctima va sortir a la muntanya ahir dilluns per estar-hi un parell d'hores i a mitja tarda havia de recollir la seva dona a la feina però no hi va anar. Va ser aleshores quan es va donar l'avís de la seva desaparició i al vespre es va iniciar la recerca.

Les tasques s'han vist dificultades per la pluja, ja que l'helicòpter no ha pogut participar-hi i els gossos han tingut dificultats per seguir un rastre. Durant aquestes hores, els equips de recerca, formats per Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i voluntaris, han rastrejat la zona a peu i pam a pam des de l'esplanada on es va localitzar el cotxe del desaparegut.

Segons alguns testimonis, el pare de la víctima ja havia desaparegut en circumstàncies similars però mai van arribar a trobar el cos.