Santi Vila lamenta que Figueres tingui uns 'equipaments de primera' amb 'accessos de tercera'

Ha demanat que es faci el túnel per sota el Castell de Sant Ferran per tancar l'anell que envolta la ciutat

Així, Vila ha lamentat que a la zona ponent de Figueres hi hagi diversos equipaments amb una 'vocació supramunicipal', com són els Mossos d'Esquadra, els jutjats, o el mateix hospital, però que tenen una 'accessibilitat realment precària', ja que per arribar-hi s'ha de passar pel centre de la ciutat. Això fa 'absolutament imprescindible' que el Govern 'es prengui seriosament la connectivitat'.

D'aquesta manera ha demanat que es tiri endavant el túnel per sota de la falda del Castell de Sant Ferran i que es resolgui l'allargament de la C-31. Es tracta de dos objectius que han de ser de 'rabiosa urgència' pel Govern, ja que així es podria 'minimitzar el que ara ja és un fet inevitable', que és que 'amb 2 o 3 anys vista podem tenir equipaments de primera i una accessibilitat de tercera', ha remarcat. També, l'alcalde ha recordat que el Ministeri de Foment ha confirmat que s'endarrerià en la solució per a l'A-2 i l'A-26, que 'semblava que podien ser l'esperança per accedir a aquests equipaments'.

Gestió del CAP de la Sitja

D'altra banda Vila ha demanat al Departament de Salut de la Generalitat que la Fundació Salut Empordà es pugui fer càrrec de la gestió del futur CAP que s'ha de construir al solar on actualment hi ha la Sitja. Vila, que ha fet aquesta petició no en representació del govern municipal sinó com a alcalde i com a president del Patronat de la Fundació, creu que aquesta solució podria ser el 'desllorigador d'un tema que ja fa massa anys que dura'. Fa quatre anys que la Generalitat va redactar el projecte per a la Sitja, que havia d'incloure el CAP més serveis territorials del Govern, però encara s'han d'adjudicar les obres, ja que la Generalitat argumenta que no hi ha recursos suficients.

Vila s'ha reunit amb representants del Departament de Salut aquest diumenge per desencallar el projecte de la Sitja. Accepta que Figueres s'encarregui de la seva construcció, però a canvi demana que la gestió de la Sitja recaigui en la Fundació. Ara, però, resta a l'espera de la resposta del Departament.

Per la seva banda, la titular de la Conselleria, Marina Geli, ha reconegut després de la inauguració avui de la part est de l'Hospital de Figueres que el projecte de la Sitja és 'necessari per la ciutat'. I amb relació amb la petició de Vila, ha apuntat que Salut està estudiant 'separar el projecte del centre de salut', ja que la Sitja havia d'incloure també dependències de la Generalitat.

A Figueres hi va haver durant un temps només el CAP Ernest Lluch, però en veure que en feia falta un altre es va construir un consultori amb barracons a uns 100 metres de la Sitja, situada a l'entrada de la ciutat. El projecte preveu que s'enderroqui l'edifici que antigament funcionava com a sitja i que es construeixi en el seu lloc el nou CAP.