Banyoles aprova l'enderroc parcial de dues cases a la finca d'El Cisne

S'ha votat en un ple extraordinari on l'oposició ho ha titllat de "pedaç"

L'Ajuntament de Banyoles ha aprovat l'enderroc parcial de dues de les set cases que hi ha construïdes a la finca on hi havia El Cisne just davant de l'estany. És la solució a què s'ha arribat per regularitzar un excés de metres construïts per part del promotor -122,83 metres- que va comportar la suspensió de la llicència i l'aturada de les obres. Van ser els tècnics municipals que van detectar la irregularitat ara fa dos anys.

Aquest dilluns s'ha aprovat en ple extraordinari l'aprovació inicial d'una modificació del pla general d'Ordenació Urbana a aquesta finca perquè també s'inclou la cessió forçosa d'uns 20 metres de vial al carrer de la Sardana. Els grups a l'oposició han titllat l'operació de "pedaç" i han reclamat una major planificació en el front d'estany. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer (CiU), ha defensat aquesta fórmula tot dient que "és la solució menys dolenta que permetrà desbloquejar aquest tema de forma definitiva", i que a més compta amb el vistiplau de la Direcció General d'Urbanisme i també de l'antiga propietat i els nous amos del conjunt residencial.

El que s'ha acordat és enderrocar els 122,83 metres quadrats de més que el promotor va construir de forma il·legal, sobrepassant la llicència d'obres de l'Ajuntament. Concretament, el que es farà serà tirar a terra una part de dalt de la sisena casa mentre que la setena només mantindrà la planta baixa (37 metres quadrats) i les altres cinc quedaran com estan actualment. La legalització també comporta la cessió forçosa per part de la propietat d'uns 20 metres de vial del carrer de la Sardana que dóna just a la setena casa i que també fa cantonada amb el passeig Darder. Això obligarà a tirar a terra un tancat de ferro que hi ha actualment alhora que la propietat haurà de restaurar també el pas a tocar del rec de Guèmol.

Aquestes modificacions són les que s'han aprovat de forma inicial del Pla General d'Ordenació Urbana en el ple extraordinari celebrat aquest dilluns. Ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU) i l'abstenció de Junts per Banyoles-ERC-AM i la CUP. ICV hi ha votat en contra.

Una requalificació polèmica

La construcció de les set cases adossades es va poder fer després d'una modificació de la normativa d'usos de la zona, que preveia uns espais comercials –i no pas habitatges- als baixos de les construccions. Aquest canvi d'usos va ser molt criticada per l'oposició durant la campanya electoral del 2011 i també es va obrir un debat sobre el model arquitectònic i urbanístic del front d'estany.

Cal recordar que inicialment el promotor volia construir-hi un hotel però, en veure que no tenia prou espai, va canviar d'idea i va decidir fer-hi habitatges. Però per això calia una modificació de la normativa d'usos. A més a més, el constructor també va anunciar que l'hotel aniria a uns terrenys que havia comprat just davant del Club Natació Banyoles i que a dia d'avui continuen sense projecte constructiu.

Miquel Noguer ha defensat que en aquell moment la finca d'El Cisne estava molt degradada perquè estava en desús i que van veure amb bons ulls la proposta del promotor perquè era una bona manera de reactivar l'espai. El que no comptaven, però, és que no respectaria la superfície construïda acordada i per això ara s'ha decidit eliminar els metres quadrats que es van fer de més de forma il·legal.

Referent a l'hotel, ha negat que hi hagués "res lligat" amb el promotor i ha dit que esperen que en un futur l'hotel sigui una realitat, indiferentment de qui en sigui el propietari, perquè seria beneficiós per la ciutat. "Alguna cosa s'està movent tot i que la parcel·la continua buida", ha dit Noguer.

L'oposició ho veu com un "pedaç"

El portaveu d'ICV i únic regidor, Joan Luengo, ha fet una valoració molt negativa de l'acord a què s'ha arribat i ho ha il·lustrat tot dient que l'equip de govern va fer un "vestit tant a mida (per al promotor) que ha acabat petant per tots costats". I ha criticat el que consideren una falta de "contundència" per part del govern després que la promotora es "passés pel forro de la butxaca" el que s'havia acordat.

Les altres dues forces a l'oposició, Junts per Banyoles i la CUP, han coincidit a dir que l'acord de l'enderroc és un "pedaç" però que s'alegraven que finalment s'hagués desencallat aquest tema. També han reclamat un disseny global i una major planificació a la zona del front d'estany perquè no sigui el sector privat el que acabi marcant les estratègies que s'hi fan.

Aquest acord comporta també que es paralitzi el contenciós administratiu que va obrir la propietat contra l'Ajuntament quan els va informar de la necessitat d'enderrocar els metres que s'havien construït de més.