El desplegament policial al barri gitano de Figueres es mantindrà fins diumenge

L’Ajuntament reclama a Interior més presència de Mossos

Una vintena d’efectius dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Figueres segueixen desplegats al barri de Sant Joan, on aquest dijous es va produir un tiroteig que no va causar ferits.

El dispositiu de seguretat ciutadana es mantindrà almenys fins diumenge per evitar represàlies i concloure la investigació, que hores d’ara es manté oberta.

No hi ha detinguts i s’han identificat vuit impactes de bala en habitatges i cotxes a l’encreuament entre els carrers Doctor Fleming i Ochoa.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha reclamat al departament d’Interior més presència policial per acabar amb “el degoteig constant” de fets delictius a la zona arran del tiroteig mortal de fa tres anys al cementiri municipal. “Ens sentim impotents perquè algun dia pot passar alguna cosa mes gran, i no haver-hi fet res”, ha expressat.

Ampliació:

Forta presència policial als accessos principals del barri de Sant Joan, a l’oest de la capital altempordanesa. Diverses unitats de la policia local i catalana registren els vehicles que surten de la zona per tractar de trobar l’arma o possibles armes amb què es va efectuar el tiroteig d’aquest dijous a quarts de set de la tarda sense que hi haguessin ferits. La nit, però, ha transcorregut sense incidents.

Segons fonts policials, més de dues persones podrien haver protagonitzat el creuament de bales. “Desconeixem l’autoria i si hi va haver intercanvi de trets amb més d’una arma”, assenyala l’inspector en cap de la comissaria dels mossos a Figueres. S’han localitzat vuit impactes de bala en façanes d'immobles propers i vehicles estacionats a la cruïlla entre els carrers Doctor Fleming i Ochoa. A més, els agents han procedit a inspeccionar diversos domicilis i interrogar alguns testimonis, tot i que la majoria d’ells no dóna cap detall dels fets perquè impera la "llei del silenci".

La investigació continua oberta i encara no s’han determinat les causes. Podria tractar-se d’una disputa per un negoci il·legal -bé de drogues o de tràfic d’armes- o d’una venjança. Mentrestant, el dispositiu policial es mantindrà fins diumenge per evitar “represàlies” i garantir la seguretat a la zona, ha apuntat Sánchez.

L’inspector en cap ha indicat que aquest és un barri amb una majoria de veïns d’ètnia gitana i que alguns, de vegades, reaccionen de forma “visceral” a “provocacions i agressions” que poden acabar en situacions violentes. Precisament per revertir aquestes dinàmiques, des de fa un temps els cossos policials treballen amb els anomenats ‘savis’ gitanos de la ciutat perquè facin de mediadors davant possibles conflictes.

L’Ajuntament exigeix més presència policial al barri

Per la seva part, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha denunciat que aquest “és un fet més” del “degoteig constant” d’incidents i delictes registrats al barri. En aquest sentit, ha recordat que la situació es va agreujar arran del tiroteig mortal de fa tres anys al cementiri municipal. “Ens sentim impotents perquè algun dia pot passar alguna cosa més gran, i no haver-hi fet res”, ha afegit.

Per això, ha demanat al departament d’Interior “accions amb resultats” i més presència “continuada” de Mossos, més enllà del patrullatge que la Guàrdia Urbana ja fa a la zona en el seu dia a dia. La policia local, ha dit, “té les competències que té” i caldrien agents especialitzats per tallar de soca-rel els fets delictius a la zona. “Malauradament els fets sempre ens porten a membres del barri de Sant Joan o d’ètnia gitana”, ha afegit.

Felip va mantenir aquest dijous al vespre una conversa telefònica amb el conseller Jordi Jané per transmetre-li les seves inquietuds. Segons assegura, Interior s’ha compromès a reunir-se amb representants municipals “en les pròximes hores o dies” per abordar la problemàtica. L'alcaldessa també va participar al ‘consell de savis’ després de l'incident. A més, l’Ajuntament té previst fer una junta de portaveus extraordinària aquest divendres al vespre o dissabte al matí per analitzar la situació.