Olot convocarà un nou concurs per al firal i en farà una consulta popular

S'ha decidit perquè l'avantprojecte que hi havia era del 2005 i no incloïa un procés participatiu

L'Ajuntament d'Olot ha decidit convocar un nou concurs per al projecte de transformació del Passeig d'en Blay per tal de poder escoltar l'opinió dels ciutadans. En primer lloc, s'esperarà que acabi el procés participatiu el pròxim maig i les conclusions obtingudes s'inclouran al plec de clàusules per escollir el projecte més idoni.

El concurs s'obrirà el juny i s'escolliran tres candidatures que hauran de presentar les seves propostes coincidint amb les festes del Tura el setembre. Seguidament, se sotmetran a votació dels veïns. Finalment, serà la junta del govern qui decidirà el projecte guanyador tot i que l'equip de govern ha defensat que el resultat de la consulta tindrà "un pes important".

El servei jurídic ha aconsellat al consistori convocar de nou un concurs malgrat haver-ne fet un l'any 2005 que va comportar la redacció d'un avantprojecte per part d'RCR Arquitectes. Els criteris de tractament de l'espai públic, la normativa de contractació, el temps transcorregut des de la urbanització del Firalet (que enllaça amb el firal) i el fet d'optar per un procés participatiu que decidirà com ha de ser el nou Passeig d'en Blay han estat les principals qüestions que han tingut en compte la Comissió Jurídica Assessora. Els tècnics han recomanat al consistori convocar de nou un concurs d'idees per a la transformació del firal del passeig d'en Blay, un espai emblemàtic de la ciutat.

L'Ajuntament convocarà un concurs d'idees per escollir l'equip d'arquitectes que rebrà l'encàrrec d'aquesta remodelació. Abans, però, s'esperarà al mes de maig perquè acabi el procés participatiu que hi ha obert on els ciutadans exposen i debaten els elements que creuen que ha de tenir el passeig. Els resultats del procés participatiu s'inclouran al plec de clàusules del concurs que redactaran els serveis tècnics amb la idea que la presentació de candidatures s'obri el mes de juny.

Entre totes les propostes rebudes, s'escolliran els tres projectes més idonis que s'exposaran durant el mes de setembre, coincidint amb les Festes del Tura, perquè els veïns i les veïnes d’Olot puguin conèixer els detalls de les propostes i votar-les de cara a la propera tardor.

Tal i com estableix la normativa, la contractació final del projecte guanyador anirà a càrrec de la junta de govern però el resultat de la consulta tindrà "un pes important" segons paraules de l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas.

L'alcalde ha reconegut que tot aquest procés endarrerirà el calendari però ha subratllat que el més important és "escoltar l'opinió dels olotins". Segons Corominas, "sempre hem dit que és un repte difícil però per això volem fer les coses a poc a poc, ben fetes i sobretot escoltant el que diuen els ciutadans". Es calcula que el projecte tindrà un cost de més de 3 MEUR i que una part es pugui finançar amb ajuts públics.

Pel que fa a l'avantprojecte que ja hi ha redactat des del 2005 per part d'RCR Arquitectes, Corominas ha admès que hi havia molts dubtes, entre altres coses perquè han passat deu anys, i que per això han volgut assessorar-se per fer el que consideren més adient.