Girona acusa Adif de fer el ridícul amb les obres de l'entorn de l'estació del TAV

El PP assegura que falta solucionar un escull administratiu abans de començar els treballs

Nou enfrontament entre l'Ajuntament de Girona i Adif. Aquest cop, el detonant ha estat l'alarma que va generar aquest dimarts la presència d'una maleta a l'exterior de l'estació del TAV, que va obligar a desallotjar-la. I això, de retruc, va tornar a posar damunt la taula dos nous debats. El primer, que els túnels i l'estació de Girona encara no tenen homologat el pla d'autoprotecció. El segon, que encara no han començat les obres de reposició de la llosa del parc Central.

Foment ja ha tirat endavant l'adjudicació de l'obra, però s'ha trobat amb què l'empresa que ha quedat més ben posicionada per executar-la ha presentat una baixa temerària. És a dir, que el pressupost que ha donat és substancialment inferior al de la licitació, cosa que obliga per llei l'Estat a exigir-li garanties abans d'adjudicar-li els treballs (per evitar que quedin empantanegats a mig fer).

Però a més, Adif concreta que encara queden serrells per acabar de perfilar el projecte. En concret, fer oficial com es resol la urbanització d'algunes sortides d'emergència (només a l'estació del TAV, n'hi ha fins a vuit).

Aquesta afirmació ha encès els ànims a l'Ajuntament de Girona. El tinent d'alcalde i regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, assegura que el consistori ja ha fet la feina i demana a Adif que deixi de llançar-li la pilota. "El projecte no només es va aprovar per ple, sinó que Adif i el Ministeri de Foment el tenen des de fa temps; per tant, és incomprensible, surrealista, kafkià i aberrant dir ara que l'Ajuntament de Girona no ha fet la feina", ha criticat Ribas.

"L'Ajuntament ha fet la feina"

El tinent d'alcalde assegura que l'únic motiu que ha fet retardar l'inici de les obres a la llosa del parc Central és la baixa temerària. Ribas admet que la part de les sortides d'emergència es va resoldre més tard que el gruix del projecte, però que la solució acordada (instal·lar unes portes que faciliten les emergències) ja es va fer saber a Adif.

"Per tant, no poden dir que l'Ajuntament no va fer la feina, perquè no només no és veritat, sinó que fa vergonya i és una barbaritat", ha concretat Ribas. Per al regidor delegat del projecte ferroviari, Adif torna a "fer el ridícul" espolsant-se les culpes, amb l'objectiu de "tapar la seva inactivitat". "Allò que cal és que resolguin la baixa temerària, que és un afer administratiu, i signin el contracte perquè comencin les obres del parc Central".

Des del gestor d'infraestructures asseguren que tenen constància, però només de paraula, del tipus de portes que es volen instal·lar a les sortides d'emergència (un model que es coneix amb el nom de 'van der putten'). Adif concreta que ja han demanat en diverses ocasions –l'última, abans de Setmana Santa- que l'Ajuntament els hi trameti la solució per escrit, perquè així sigui oficial. Cosa que, com diu l'administrador, el consistori encara no ha fet.

Homologar el pla d'autoprotecció

El regidor delegat del projecte ferroviari també ha exhortat Adif i la Generalitat a posar-se d'acord per poder homologar el pla d'autoprotecció dels túnels i l'estació del TAV d'una vegada per totes. De moment, aquest document ja ha rebut set negatives per part de Protecció Civil, que és l'encarregada d'avalar-lo.

"Desitgem que tant uns com altres arribin a una solució i a un punt d'encontre que permeti solucionar aquest enfrontament", ha dit Carles Ribas. I aquí, el tinent d'alcalde tampoc s'ha estat de carregar contra Adif. Segons creu, l'ens estatal ha intentat culpar l'Ajuntament del retard amb les obres del parc Central per "posar boira i amagar una realitat preocupant, que és que encara no hi ha pla d'autoprotecció".

Per part d'Adif, però, s'assegura que la seguretat als túnels i a l'estació del TAV està garantida, tot i que el pla encara no estigui homologat. I per exemplificar-lo, l'administrador assegura que totes les sortides d'emergència estan operatives (encara que falti urbanitzar-ne l'exterior) o que els túnels disposen d'un sistema de comunicacions adequat per a casos d'emergència.

Pel què fa a les obres de reposició del parc Central, aquí qui ha respost Carles Ribas ha estat l'exdiputada i regidora del PP Concepció Veray, que aquest matí ha parlat amb responsables del Ministeri de Foment. Veray ha explicat que, després de trobar-se amb la baixa temerària, l'Estat està fent allò que li pertoca per assegurar-se que l'obra comenci quan més aviat millor. "Administrativament s'han de complir els terminis que pertoquen, però la intenció és signar el contracte d'obres tant bon punt es pugui; i si és possible, aquest mateix abril", ha conclòs.