Un festival a Cassà de la Selva reviurà 'cançons i músiques dels avis'

El projecte 'Càntut' ja ha superat el miler d'enregistraments

El projecte 'Càntut. Cançons i músiques dels avis' recupera el patrimoni musical de transmissió oral de les terres gironines i ja ha superat el miler d'enregistraments.

Per celebrar-ho, estrenen nou web, més professionalitzat i accessible, i anuncien l'organització d'un festival, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva.

El certamen té com a objectiu fer reviure les cançons que tradicionalment s'han transmès pel boca a orella i donar a conèixer-les als nous públics i cantadors perquè les incorporin als seus repertoris.

L'alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, s'ha mostrat convençut que aquest festival serà “un èxit”, mentre que l'organitzador de la iniciativa, Albert Massip, confia que Càntut pugui obrir-se al conjunt de Catalunya i els Països Catalans.

Ampliació:

L’any 2012, Albert Massip, que és mestre de Música en una escola banyolina, va obrir un bloc per difondre algunes de les cançons populars i tradicionals que havia anat recopilant de forma personal i gairebé artesana, amb enregistraments a la seva àvia. A poc a poc va descobrir que altres gironins també gravaven en cassette familiars seus per evitar deixar perdre el patrimoni musical dels seus avantpassats. Massip va decidir-se a digitalitzar aquests continguts i transmetre’ls a les noves generacions.

El seu projecte va anar creixent i les seves visites a Escòcia i Irlanda, amb una forta tradició musical tavernera, li van confirmar que calia recuperar el “gran patrimoni” de cançons populars i tradicionals catalanes, que van més enllà de les havaneres i les sardanes, segons destaca. Fruit d’aquesta investigació, ha vist la llum ‘Càntut. Cançons i músiques dels avis’, que ja supera el miler d’enregistraments a partir de 125 cantadors i sonadors d’instruments d’una cinquantena de poblacions gironines.

De la primera persona del singular del verb cantar segons el parlar gironí, Càntut estrena ara un web, que classifica el repertori en set àmbits: cançons i cantarelles infantils i d’escola, narratives, de taverna, d’origen improvisat (corrandes, nyacres i garrotins), teatrals, religioses i de ball. La nova plataforma online posa a disposició de folkloristes, músics, filòlegs, antropòlegs i curiosos en general el cançoner recollit. A més, amb la col·laboració de l’empresa Tothomweb, s’ha pretès facilitar l’accés a persones amb discapacitats perquè els internautes hi puguin navegar sense barreres i els sigui més senzill penjar gravacions.

Festival a Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre

Destaca l’organització d’un festival a la tardor per donar a conèixer les cançons populars i tradicionals als nous públics i a músics per tal que les cantin i, així, donin vida a aquest patrimoni. Del 18 al 20 de novembre, Cassà de la Selva (Gironès) acollirà concerts, cantades col·lectives, tallers i xerrades per difondre el cançoner que d’avis a néts s’ha anat transmetent al llarg dels anys.

L’impulsor del projecte ha subratllat la tradició musical de Cassà de la Selvà –“eminentment sardanista, però també destacada dins de les cases”, ha dit Massip- i l’”entusiasme” del consistori vers a la iniciativa. D’aquesta manera, ha explicat, es partirà del patrimoni cançoner de la vila i a poc a poc es pretén ampliar-ho o a les melodies i lletres d’arreu de Catalunya i dels Països Catalans.

Per la seva part, l’alcalde cassanenc, Martí Vallès, s’ha mostrat convençut que aquest festival serà “un èxit” i ha promès el màxim “interès” del poble per consolidar aquesta proposta. En la roda de premsa de presentació, també hi han assistit representants de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, que donen suport a la iniciativa.