Les obres de l'estació de busos de Girona començaran la setmana vinent

L'ajuntament preveu tenir tancades en una any les "ferides" del TAV

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous que les obres per construir la nova estació d'autobusos de Girona començaran la setmana que ve. Estarà ubicada a l'estació intermodal soterrada de la línia d'alta velocitat. El conseller ha recordat que la Generalitat va adjudicar les obres el juliol passat per un import que ronda els 8 milions d'euros (MEUR) i tindran una durada de 10 mesos.

Rull ha lamentat que durant els darrers mesos s'ha viscut una "paradoxa" perquè el Govern havia fet tota la tramitació administrativa i comptava amb el pressupost per començar els treballs però no podia fer-ho perquè Adif no havia signat l'acta d'ocupació de la zona. Segons el Govern, les obres haurien pogut començar el novembre però no ha estat possible. "Havíem pagat l'ocupació dels terrenys, l'obra estava adjudicada i el Govern havia dut a terme tota la tramitació però no podíem començar", ha criticat.

Finalment, però, han superat aquest últim escull i el conseller ha anunciat a l'alcaldessa de Girona i als portaveus dels grups que les obres començaran la setmana que ve. La instal·lació ocuparà el primer nivell soterrat del recinte i tindrà una superfície total de 17.000 metres quadrats.

Rull ha ressaltat que la nova estació "permetrà consolidar un model d'intermodalitat" perquè "vincula el ferrocarril i l'autobús" i permet desplegar "amb tota la potència" el transport públic a l'àrea urbana de Girona.

27 andanes

A la nova estació, els usuaris accediran a la terminal d'autobusos a través del vestíbul de l'estació intermodal, situat en superfície. Els autobusos disposaran d'un accés únic i exclusiu, mitjançat una rampa al carrer situat al sud, a la plaça d'Europa. Tindrà un espai destinat a la recepció de viatgers, amb 10 taquilles per a la venda de tiquets, una oficina d'informació, zona d'espera i màquines autoexpenedores.

La zona d'andanes formà una illa d'uns 2.600 metres quadrats destinada als usuaris i al voltant s'hi ubicaran les 27 andanes. En la instal·lació es podran fer, en moments punta, fins a 20 operacions simultànies.

Actualment, Girona té una estació d'autobusos provisional davant l'estació de tren perquè l'antiga es va demolir per les obres de la línia d'alta velocitat.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha qualificat l'anunci de "molt bona notícia" per a la ciutat. Segons Madrenas, tenint la nova estació de busos enllestida d'aquí a 10 mesos i si les obres de reurbanització de la llosa del Parc Central comencen en els propers mesos, en un termini d'un any "les ferides obertes" a Girona amb les obres de l'alta velocitat podran "començar a cicatritzar".

El conseller Rull, que aquest dijous ha visitat l'Ajuntament de Girona, també ha parlat d'una altra infraestructura que afecta les comarques gironines, el perllongament de la C-32. El conseller ha reiterat que estan a l'espera de conèixer l'opinió del territori a través dels processos participatius i consultes pendents per acabar de resoldre les al·legacions i donar l'impuls final al projecte.