Conservaran la piscina de les Termes Romanes de Caldes amb un tractament biològic

L'objectiu és reforçar-lo i mantenir-lo en bones condicions

Durant les darreres setmanes s'ha fet un tractament de conservació a les Termes Romanes de Caldes de Malavella (Selva) pioner a l'estat espanyol. Aquesta mateixa tècnica s'ha aplicat, per exemple, en els arcbotants de les àbsides de la catedral de Nottre Damme de París.

L'actuació ha consistit en aplicar sobre la superfície de la piscina un cultiu d'una selecció de bacteris presents de forma natural a l'aigua de mar. Durant quatre dies s'han alimentat amb un preparat compost per un tipus de carbonat, per calci i proteïnes. Passat aquest temps, un cop la població de bacteris va ser adequada, es va deixar de subministrar-los aliments i es van deixar morir. De forma natural i en una reacció química amb el diòxid de carboni de l'aire, els organismes es petrifiquen i queden adherits al morter.

El que fan interessants aquests organismes és que tenen un alt contingut en carbonat de calci, que és exactament el component del qual està fet el morter de la piscina de les Termes Romanes. D'aquesta manera es reforça i s'homogeneïtza el morter. A més, amb aquesta intervenció s'evita aplicar-hi altres productes químics que es poden deteriorar i que no protegeixen tan bé el material. És, per tant, l'opció que permet conservar durant més temps el fons de la piscina en un bon estat.

Mantenir l'opus signium

El fons de la piscina de les Termes Romanes de Caldes de Malavella està format per un morter que sustenta l'opus signium, una mescla de calç, sorra i trossets de terrissa molt utilitzat a l'època romana i que servia per impermeabilitzar. Durant les obres de restauració i conservació de les Termes Romanes es va fer una feina minuciosa per recuperar l'opus signium de la piscina termal, que amb el pas del temps s'havia desprès del morter que el sustentava.
L'objectiu de la intervenció que s'hi està fent ara és conservar i preservar el bon estat en què està actualment el fons de la piscina, la part de les Termes Romanes més sensible ja que, a diferència de la resta de l'edifici, resta al descobert i està més exposada a les inclemències meteorològiques.

Les obres de condicionament, protecció i adequació de les Termes Romanes es van acabar a la tardor de l'any passat. El monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat, té diversos cartells informatius repartits pels exteriors que ajuden a interpretar l'edifici. A més, cada diumenge es fan visites guiades.