Banyoles tanca el pressupost del 2015 amb un superàvit de més d'1,2 MEUR

L'Ajuntament diu que s'ha aconseguit reduir el nivell d'endeutament per sota del 50%

L'Ajuntament de Banyoles ha tancat el pressupost del 2015 amb un romanent de més d'1,2 milions d'euros (MEUR), continuant així amb la tendència positiva dels últims anys de govern amb CiU al capdavant. L'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, ha subratllat que són uns números "molt positius" que donen "tranquil·litat" a l'equip de govern.

Noguer ha explicat en el ple d'aquest dimarts al vespre que del total de diners de romanent, 201.000 euros es destinaran a obres previstes a la ciutat tot i que no ha concretat quines i una altra part també serviran per reduir el crèdit que l'Ajuntament havia demanat als bancs per valor d'1,75 milions d'euros que ara passarà a ser d'1,5 milions d'euros. A més a més, el consistori compta amb una "guardiola" de prop de 467.000 euros per cobrir els deutes per impagament dels contribuents en exercicis anteriors.

Aquesta reducció del crèdit permetrà, entre altres coses, continuar baixant el nivell d'endeutament del consistori que el 2015 s'ha situat al 49,26%. L'alcalde ha destacat que és el nivell d'endeutament més baix en les últimes dues dècades i que la tendència és continuar baixant però "no gaire més".

Una altra dada a destacar de l'exercici del 2015 és que la despesa va ser més alta del que estableix la llei, fet que obligarà a tirar endavant un pla econòmic financer per "regularitzar" la situació durant el 2016. L'alcalde ha tret importància a aquest aspecte tot recordant que durant el 2016 podran "gastar més diners" respecte el 2015 perquè així ho especifica la normativa i que el pla no suposa cap factor desestabilitzador en l'economia municipal. Noguer ha explicat que inicialment el govern espanyol va fixar un augment de la despesa de fins a l'1,5% de la base del 2014 però que finalment es va decidir que fos de l'1,3%. "Vam gastar el que estava previst en el pressupost", ha afegit. El pla econòmic financer es debatrà en el pel del mes d'abril.

A nivell d'ingressos, el consistori també ha vist com augmentava lleugerament la recaptació en matèria d'IBI –a través de les revisions voluntàries dels contribuents-, les plusvàlues i l'Impost d'Activitats Econòmiques si bé no ha donat xifres de percentatges. Pel que fa al pagament de proveïdors, l'Ajuntament de Banyoles ho fa en un termini de menys de 30 dies.