Les campanes de la Catedral de Girona tocaven les nou de la nit quan els 120 Manaies, els soldats de la milícia romana, baixaven les escales del temple fidels a la tradició. El so a l'uníson de les seves llances xocant contra el terra marcava l'inici de la processó del Sant Enterrament. L'acte més representatiu de la Setmana Santa gironina, on hi prenen part més de 1.200 persones, i que aplega multitud de persones al llarg del recorregut.
El pas compassat de les optiades del maniple i dels èquites (soldats a cavall) ha precedit els dotze passos i la Creu d'Improperis que formen la processó. El Barri Vell s'ha tornat a quedar en silenci, revestint-se amb la claror de les espelmes, i centenars de persones s'han aplegat al llarg del recorregut per contemplar les imatges que narren la Passió i la Mort de Jesucrist.
Amb les vestes i caputxes de rigor, els confrares han tornat a dur pels carrers els passos que narren la història bíblica de Crist. Després dels Manaies, la processó l'obre el pas que representa l'entrada triomfal a Jerusalem. A partir d'aquí, segueixen la resta d'escenes, entre les quals hi ha un fragment de l'Últim Sopar, la Caiguda, l'Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre.
Solemnitat, ciris i devoció
Recolliment i solemnitat. Llum tènue dels ciris. So de tambors i trompetes. Silenci davant el pas de les imatges de la Passió. La processó del Sant Enterrament ha tornat a endinsar Girona en la devoció de la Setmana Santa.
L'any passat, la junta de confraries va decidir avançar una hora la sortida de la processó (de les deu es va passar a les nou). I aquest 2016, ha introduït un altre canvi. Aquest cop, de recorregut.
Els carrers per on discorre la processó del Sant Enterrament han estat els mateixos. Però s'ha invertit el sentit de pas a part del recorregut. Després de baixar des de la plaça de la Catedral i enfilar Ballesteries, els dotze passos no han arribat a la plaça del Vi pel carrer Ciutadans, com s'havia fet sempre.
Aquesta vegada, la processó ha passat primer per la Rambla i el carrer Nou, aprofitant que la seva amplada permet que s'hi agrupi molta més gent. I que l'horari, al ser més aviat, també afavoria que hi hagués més ciutadans contemplant els passos. Per primer cop, doncs la processó del Sant Enterrament ha passat per Ciutadans i Cort Reial de tornada cap a la Catedral.
Aquest any, l'honor de custodiar i dur el penó dels Manaies (la confraria de Jesús Crucificat) ha estat per a Benet Rovira. D'aquesta manera, la confraria li ha agraït que hagi col·laborat amb la Junta dels Manaies sempre que se li ha demanat. Rovira, que és cònsol honorari de Panamà, també havia pres part a la processó altres anys com a vesta.
El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha anunciat la sortida de les diferents confraries des de la Catedral i ha presidit la processó. Una processó, la del Sant Enterrament de Girona, que té les seves arrels a mitjans del segle XVI.