Madrenas: 'Volem treballar com mai per tornar a la normalitat'

L'alcaldessa de Girona reconeix que s'han comès errors

Marta Madrenas fa gairebé una setmana que és alcaldessa de Girona. En dos mesos i mig, la ciutat ha vist fins a cinc persones ocupant la cadira d'alcalde (dos d'elles en funcions) i, per això, el seu màxim interès és passar pàgina i començar a treballar amb el nou equip, que incorpora el PSC. Madrenas reconeix que s'han comès errors però reparteix culpes i mira cap a ERC, a qui acusa d'haver posat pals a les rodes per evitar que la transició de Carles Puigdemont a Albert Ballesta fos "més suau". No obstant això, es compromet a accelerar el ritme al consistori i a fer-lo funcionar amb èxit. "La ciutadania ha patit certa decepció perquè no agrada Girona sota els focus mediàtics per a aquests temes però en sortim units i amb més ganes com mai de tornar a la normalitat", manifesta. Marta Madrenas va entrar a la candidatura de CiU del 2011 de la mà de Carles Puigdemont, que la va situar directament de número 3. Llavors, era independent i no militava en cap partit. Ara, quasi cinc anys més tard, s'ha proclamat alcaldessa de Girona enmig d'unes circumstàncies molt delicades. "Si m'haguessin dit fa dos mesos i mig que aquesta situació es donaria no m'ho hagués cregut", reconeix.

Ara, amb una mirada més serena després d'uns dies de pau mediàtica, reflexiona sobre què ha passat a l'ajuntament i quines conseqüències ha tingut el procés de successió de Carles Puigdemont i la renúncia d'Albert Ballesta. Reconeix que la situació ha provocat "certa decepció" en bona part de la ciutadania - i també dels treballadors del consistori, apunta- perquè la ciutat ha estat notícia per assumptes negatius. Per això, reivindica que vol tornar a fer "aflorar l'orgull gironí".

Segons reconeix, la crisi interna que han viscut ha fet que el grup municipal en surti més unit i cohesionat i, per això, marca com a prioritat "treballar com mai" per recuperar la normalitat i fer avançar la gestió de la ciutat. "Tot i que la cohesió ara és íntima i important també és cert que ens ho hem passat malament", assegura mesurant bé les paraules que escull per expressar-se.

"Hem entonat el mea culpa"

L'alcaldessa reconeix que, amb la visió que té ara dos mesos i mig més tard, s'han comès errors i reivindica que aquells que ha comès l'equip de govern s'han pagat a un preu alt. "Hem entonat el mea culpa, això no se'ns pot retreure de cap manera, o la dimissió de l'Albert Ballesta no és la decisió més valenta que es pot prendre?", s'ha preguntat Madrenas, que assenyala que en els darrers deu anys no recorda cap alcalde que hagi plegat per motius polítics.

Molts gironins es pregunten per què no va ser Madrenas el relleu natural de Puigdemont i el partit va apostar per situar el número 19 de la candidatura com a alcalde. "En aquell moment sí que vaig entendre que poguessin haver-hi diferents opcions però ara les circumstàncies han canviat i crec que s'ha de seguir l'ordre de la llista", ha manifestat. És per això que, quan Ballesta li va comunicar que creia que ella havia d'agafar les regnes de l'ajuntament, no s'ho va pensar. "És evident que la situació dos mesos enrere o ara és completament diferent, amb el que ha passat les coses s'analitzen d'una altra manera", reflexiona.

Crítiques a ERC

Madrenas no s'amaga de fer autocrítica en clau de partit però també reparteix culpes, especialment cap a ERC i manifesta obertament que està decebuda. Segons apunta, pensaven que els republicans els ajudarien en aquesta transició i que ho farien per la ciutat però, en canvi, els acusa d'haver actuat amb "sectarisme". L'alcaldessa remarca que Girona necessitava un govern fort i que ERC es va negar "rotundament" en cinc ocasions a entrar el govern o garantir un pacte d'estabilitat.

En canvi, es mostra agraïda pel pas endavant fet pel PSC - que des d'aquest dimecres és oficialment soci de govern de CiU- i contraposa l'actitud dels socialistes a la dels republicans. "En un acte de responsabilitat cap a la ciutat hem trobat molts punts coincidents aplicant el sentit comú, la prioritat és Girona i no els nostres partits", ha afirmat.

Madrenas també recorda que en temes supramunicipals tindran llibertat de vot i assegura que Girona no farà "ni mig pas enrere" en el suport al procés independentista perquè 18 de 25 regidors del plenari són independentistes. "Aquest fet ens assegura que totes les actuacions i estratègies dirigides a recolzar el camí cap a la independència prosperaran", ha remarcat.

"No ens hem de conformar amb la majoria absoluta"

El pacte amb el PSC atorga al govern municipal la majoria absoluta després de cinc anys en minoria. Madrenas reconeix que això pot accelerar la tramitació d'alguns projectes però remarca que no abandonaran la via del diàleg amb la resta de grups per aconseguir el màxim consens en els projectes que portin a aprovació del ple. "No entenc les persones que critiquen arribar a consensos, és el que la gent hauria de pretendre sempre a no ser que es busqui ser partidista i sectari", ha manifestat.

L'alcaldessa assegura que mantindran la línia marcada pel govern durant l'era Puigdemont, tot i que assegura que té "llibertat" com per marcar perfil propi si calgués. En aquest sentit, subratlla que la prioritat continuarà essent la sortida de la crisi i garantir el benestar dels gironins. A més, en l'àmbit cultural, afirma que ha arribat el moment de fer un pas més i convertir la cultura "en un veritable motor econòmic".

"Calen polítiques més feministes"

Madrenas és la segona alcaldessa que té la ciutat de Girona i es mostra crítica amb el paper que desenvolupen les dones en la política. Segons reconeix, és veritat que les quotes han permès l'entrada de les dones en les institucions, però sempre a títol "representatiu". "Quantes dones caps de llista hi ha o quantes estan a les direccions dels partits?", es pregunta. És per això que creu que hi ha molta feina a fer, i apunta també directament al seu partit just ara que està en plena refundació. "El que calen són polítiques més feministes, independents de qui les faci, homes o dones", ha assenyalat.

Aposta per les primàries

Madrenas havia reconegut públicament que el seu pas per l'ajuntament era per a dos mandats, igual que ho volia Carles Puigdemont. Ara, però, reconeix que la situació ha canviat. L'alcaldessa ha defensat que el proper candidat de CDC a l'alcaldia de Girona s'ha d'escollir a través d'un procés de primàries. És per això que no gosa assenyalar si es veu candidata el 2019. "Abans necessito temps, hem de veure si puc demostrar a la ciutadania que sóc capaç de liderar el projecte amb èxits i llavors ja veurem", conclou.