Marta Madrenas, nova alcaldessa amb els vots de CiU i PSC

En el seu primer discurs agraeix "l'honestedat i generositat" d'Albert Ballesta

Marta Madrenas és la nova alcaldessa de Girona. En poc més de dos mesos i mig, la ciutat ha tingut cinc alcaldes, dos dels quals en funcions. El primer, Carles Puigdemont (que renunciar l'11 de gener per presidir la Generalitat), després la número 2 de CiU, Isabel Muradàs, que va ocupar la seva vacant fins el 22 de gener, dia que el ple va proclamar alcalde Albert Ballesta. El successor de Puigdemont, però, només ha durat 53 dies al càrrec i el passat 14 de març el ple ja va donar compte de la seva renúncia. Des de llavors, el vicealcalde, Eduard Berloso, ha estat ocupant el càrrec en funcions i, finalment, aquest divendres el plenari ha proclamat Madrenas nova alcaldessa, posant fi a la crisi interna.

Madrenas ha rebut els vots dels nou regidors de CiU (el nou regidor Narcís Sastre encara no disposa de les credencials) i dels quatre del PSC, que en el proper ple de cartipàs de dimecres se sumaran oficialment a l'equip de govern. ERC i C's han votat en blanc, Veray (PPC) s'ha votat a sí mateixa i els quatre regidors de la CUP no s'han aixecat ni de la cadira per anar a dipositar la butlleta com a símbol de protesta per la situació viscuda aquestes setmanes.

Objectiu: passar pàgina

Han estat dos mesos i mig molt complicats per a la ciutat. Per això, en les seves primeres paraules com a alcaldessa, Madrenas ha volgut deixar clar que arrenca una "nova etapa" a la ciutat i que ho fan amb un equip "reforçat i encara més plural". "Avui comencem una nota etapa del projecte que vàrem iniciar amb determinació el 2011", ha remarcat.

L'alcaldessa també ha tingut paraules de record per Ballesta, a qui ha agraït "la seva honestedat, generositat i compromís vers la ciutat". Com era de preveure, Ballesta no ha assistit al ple, com tampoc ho va fer el dilluns en la sessió ordinària on es donava compte de la seva renúncia.

També ha tingut paraules d'agraïment per al nou soci al govern, el PSC. "El grup municipal del PSC s'ha compromès amb gran responsabilitat a un projecte en comú, a treballar colze a colze amb nosaltres per recuperar el ritme de la nostre ciutat i els ho vull agrair", ha manifestat. A partir de dimecres, el govern de Girona deixarà d'estar en minoria (ho està des del 2011) ja que el suport dels socialistes els fa arribar a la majoria absoluta, amb 14 regidors.

No obstant això, Madrenas ha assegurat que governaran "sense fer abús de la majoria absoluta" i que continuaran incorporant el debat tant amb la resta de partits de l'oposició com les entitats de la ciutat. "Mantindrem permanentment la cultura del diàleg perquè Girona s'ho mereix", ha assenyalat.

Compromís amb el procés

Durant el seu discurs, Madrenas ha fet un repàs a les prioritats per als propers anys (seguint la línia del pla de govern del mandat encetat per Carles Puigdemont) i ha assegurat que el principal capteniment continuarà essent la sortida de la crisi i ajudar a les persones que més ho necessitin.

Tampoc ha deixat passar l'oportunitat de posicionar-se sobre el procés independentista. Puigdemont va ser un alcalde clarament sobiranista i el seu testimoni també el va agafar fidelment Ballesta. Madrenas també ha volgut marcar perfil i, ja en el moment de prometre el càrrec, ha afegit la declaració proposada per l'AMI a les eleccions del maig en favor del procés.

A més, durant el discurs, ha assegurat que Girona és "desacomplexadament independentista" i que, prova d'això, és la composició del ple: 18 dels 25 regidors estan a favor del procés. "Crec de debò que aquest és un projecte inclusiu que significarà una oportunitat real de millora, tant col·lectiva com individual", ha afegit.

L'oposició li posa deures

Com a tònica general, tots els partits de l'oposició han felicitat Madrenas i han apuntat que ella hauria d'haver estat el relleu natural de Puigdemont en lloc de situar el número 19 de la candidatura al capdavant del consistori, com va passar amb Albert Ballesta.

A més, li han recriminat que no faci referència durant el seu discurs als dos mesos i mig de polèmiques internes que ha patit el consistori. "Sé que vol passar pàgina i és el que volen els ciutadans, però no és de rebut que no hagi fet referència a aquests dos mesos i mig", li ha retret Veray (PPC), que també li ha demanat que posi per davant els temes de ciutat abans que les ideologies i que, malgrat tenir majoria absoluta, no "desatengui" l'oposició.

També ha estat crítica la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, que li ha dit que no accepten "la lògica de fer cau i net" i li ha retret la gestió que s'ha fet de l'ajuntament en les darreres setmanes que, segons assegura, encara afecta negativament la institució i la ciutadania. "Això no es resol amb un canvi de cara al capdavant sinó que cal un canvi profund de la manera de fer política", ha declarat. Pèlach també ha explicat que no han volgut votar perquè estan "fartes d'aquesta farsa i menyspreu a la ciutat".

Per la seva banda, la portaveu de C's, Míriam Pujola, ha demanat a Madrenas que treballi juntament amb l'oposició i que sigui capaç "de veure els problemes que preocupen els ciutadans". Com també ha fet la regidora del PPC, li ha demanat que "deixi de banda" el procés separatista perquè genera "confrontació i trenca la convivència".

La portaveu d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, ha justificat el seu vot en blanc. "Fa dos mesos l'hauríem votat però avui ho hem fet en blanc perquè és alcaldessa gràcies al pacte amb el PSC", ha declarat. També li ha recriminat que hagi fet un "discurs de balanç" sense explicar prioritats o quin model de ciutat defensarà en el futur.

Per la seva banda, la portaveu del PSC –i que a partir de dimecres serà la primera tinenta d'alcalde-, Sílvia Paneque, ha justificat per què el seu grup entra a governar amb CiU. "Ho fem per ajudar Girona, és el moment del pacte i la conversa per fer funcionar el dia a dia de la ciutat i tirar endavant temes importants", ha remarcat. A més, s'ha compromès a tenir una actitud dialogant i a contribuir a governar "amb lleialtat, compromís, criteri propi i perseverança". "Estem convençuts que junts podem començar el canvi, l'acord de govern és per treballar en favor de la gran majoria i sobretot pels afectats per la crisi", ha conclòs.