Roses ordena aturar les obres a l’exterior d’El Bulli perquè es fan sense permís

El consistori alerta Ferran Adrià que se’l sancionarà si no compleix la normativa

L'Ajuntament de Roses ha ordenat paralitzar les obres “de forma immediata” que s'estaven fent a l'exterior de la parcel·la d'El Bulli i de casa Marketta perquè no disposen de la llicència municipal corresponent.

Es tracta bàsicament d'uns moviments de terres a l’exterior que l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà va denunciar fa un mes titllant-ho de "desmesurat i il·legal". Uns canvis que l’ajuntament ja n’estava al cas i seguia amb atenció perquè no disposaven dels permisos necessaris. “Només es preveia talar alguns arbres i ara hem vist que s’han mogut moltes terres, s’han tret feixes i s’ha deixat la roca nua”, ha detallat la presidenta de l’entitat, Bàrbara Schmitt.

La setmana passada l’Ajuntament de Roses va rebre un informe dels responsables del Parc Natural del Cap de Creus on s’alertava d’aquests moviments de terres “il·legals”. Davant d’aquesta situació, el consistori ha decidit aturar tots els treballs a l’exterior d’El Bulli fins que disposin de l’informe favorable per tirar-los endavant.

A més, avisen que en cas d'incompliment, el propietari –Ferran Adrià- serà sancionat. ElBullifoundation té quinze dies per presentar al·legacions.

Avís dels ecologistes

La setmana passada, el 9 de març, els responsables del Parc Natural del Cap de Creus van enviar un informe a l’Ajuntament de Roses on s’alertava que s’estaven fent uns moviments de terres a l’exterior d’El Bulli sense permís. Un informe que arribava després que ara fa un mes, l’associació ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà ja va denunciar que els propietaris d’ElBullifoundation estaven incomplint la normativa. En concret, l’entitat va demanar a les administracions competents – l’ajuntament, el Parc Natural, la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori- que inspeccionessin les obres que s’estaven fent perquè no s’ajustaven al projecte que havien presentat. Els ecologistes van comparar sobre el terreny que hi havia diferències entre el projecte inicial i les obres que s’estaven portant a terme.

“Les dues coses eren diferents, en principi només preveien talar alguns arbres però ens hem adonat que ha desaparegut tota la vegetació de l’exterior de les dues finques, s’han fet molts moviments de terres i s’han tret totes les feixes deixant la roca nua”, ha lamentat Schmitt. Uns canvis que ara esperen que es puguin recuperar i rehabilitar. “Volem que hi hagi un control més efectiu del que es fa a la finca”, ha insistit la portaveu de l’entitat. En aquest sentit, Schmitt ha reclamat a les administracions competents que “vetllin” per la legalitat urbanística i la conservació d’aquest espai protegit, situat dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Tal i com ha explicat l’alcaldessa de Roses, el consistori ha decidit aturar els treballs de forma immediata i provisional a l’espera que arribi la documentació necessària i l’informe favorable per poder continuar amb les obres. L’ordre no afecta les modificacions i els treballs que s’estan realitzant a l’interior dels edificis de l’antic restaurant El Bulli i de l’habitatge situat a la finca propera, la casa Marketta.

“Només es poden fer les obres per a les quals disposen de llicència, no poden continuar treballant a l’espai exterior d’aquestes finques perquè no disposen de permís i hem iniciat un expedient per aturar els treballs”, ha comentat l’alcaldessa. “No poden treballar fins que no tinguem tots els documents i informes que ho legalitzin”, ha remarcat. Una postura que contrasta amb la resposta que va realitzar la mateixa batlle ara fa unes setmanes quan davant les queixes dels ecologistes va admetre que les obres a l’exterior no estaven contemplades en la primera fase d'ampliació del projecte, que no tenien els permisos per fer-ho però que ja s'estava tramitant per fer-les "legalitzables".

En aquest sentit, el consistori ha informat a Ferran Adrià, els promotors i els arquitectes del projecte que en cas d’incomplir l’ordre seran sancionats. Ara, El Bullifoundation disposa de quinze dies per formular al·legacions a l’expedient de protecció de legalitat urbanística que s’ha engegat.