L’Alt Empordà impulsa una campanya per atreure turisme francès

Els controls a la frontera han perjudicat al territori

El passat mes de novembre, França va decidir suspendre el tractat de Schengen per la celebració de la cimera del canvi climàtic que es feia del 30 de novembre a l’11 de desembre. La decisió va coincidir amb els atemptats jihadistes del passat 13 de novembre a París i que va provocar que les autoritats franceses declaressin l’estat d’emergència i intensifiquessin els controls policials a les seves fronteres. Aquesta mesura extraordinària s’havia de retirar el passat 26 de febrer però el govern francès va decidir prolongar l’estat d’emergència tres mesos més per prevenció. Una postura que va ser fortament criticada per part de la població que ara fa unes setmanes va decidir sortir al carrer i manifestar-se a més d’una vuitantena de ciutats franceses.

Al mateix temps, els controls restrictius van provocar cues quilomètriques a la frontera, a La Jonquera, tant per accedir com per sortir de l’estat francès. Unes incidències que, al seu torn, van causar una davallada de les vendes i del nombre de turistes francesos que visitaven les comarques gironines. Per exemple, els establiments comercials de La Jonquera van registrar una caiguda d’entre el 30 i el 40% de la seva activitat habitual durant la passada campanya de Nadal en comparació amb altres anys. Una afectació que, amb el pas del temps, s’ha anat estenent a diversos pobles de la comarca i d’arreu de les comarques gironines; sobretot pel que fa als visitants d’un dia o de cap de setmana.

Davant d’aquesta situació, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va decidir impulsar una reunió amb representants de diferents administracions locals, empresaris, associacions del món turístic i comercial de l’Alt Empordà i de les comarques gironines per estudiar i trobar possibles solucions a aquesta problemàtica. Una reunió a la qual no van convidar entitats, institucions o administracions franceses.

Finalment, la trobada s’ha realitzat aquest dijous a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i ha reunit una vintena d’agents turístics com el president de la FOEG, Ernest Plana, de PIMEC, de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, representants de l’Associació de Comerciants de Castelló d’Empúries, Empordà Turisme, de l’Associació de Càmpings de Girona, de comerciants del Pertús, de Figueres i els alcaldes de Figueres, Roses, La Jonquera o el Port de la Selva, entre d’altres.

Tal i com ha detallat el president del Consell Comarcal i cap dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació a les comarques gironines, Ferran Roquer, la trobada s’ha oficialitzat quan fa dues setmanes que la policia francesa ja ha retirat definitivament els controls policials que s’havien instal·lat a La Jonquera i, des de fa uns set dies, escorcollen els cotxes de forma aleatòria en territori francès, a El Voló. Uns controls que, tal i com ha explicat el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, són “dispositius normals”, que es porten a terme habitualment.

“Els controls estrictes s’han anat retirant gradualment, ara ja no es fan cues quilomètriques però aquest motiu ens ha servit per trobar-nos tots plegats i poder estudiar la situació. Ens hem estat mirant el melic sense pensar que calia fer actuacions perquè els turistes vinguessin”, ha detallat Roquer qui ha destacat que el turisme és un dels principals motors econòmics d’aquest territori.

Potenciar i atreure més turisme

Per això i amb la voluntat de millorar i potenciar el turisme a la comarca i a la demarcació, les diverses entitats, institucions i associacions reunides han decidit constituir aquesta mena de trobades de forma periòdica. En concret, es tractarà d’una comissió o taula sectorial que es reunirà un cop cada tres mesos i, tal i com ha explicat Roquer, servirà per “emprendre mesures conjuntes de millora i promoció” de l’activitat econòmica del territori basada en el sector turístic i comercial.

Paral·lelament, una altra de les iniciatives que han decidit emprendre és la creació d’una campanya turística conjunta – amb finançament públic i privat- per atreure més visitants francesos cap a l’Alt Empordà i la demarcació de Girona. “Estarà enfocada per a ciutadans del sud de França i es començarà a dissenyar comptant amb l’ajuda d’agents francesos que ens proporcionaran informació per saber la millora manera d’aproximar-nos al nostre públic desitjat”, ha detallat l’alcaldessa de Figueres i vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava, Marta Felip.
La iniciativa també permetrà analitzar “els punts dèbils” actuals que té el sector turístic i comercial de la zona i millorar-los. Més enllà dels atractius de l’Alt Empordà, l’acció turística també té per objectiu promocionar les comarques gironines, sobretot la Costa Brava i el Pirineu.

Per últim i pel que fa als controls policials fronterers, davant la previsió que puguin tornar a intensificar-se a mitjans del proper mes de juliol coincidint amb la celebració de l’Eurocopa; Roquer ha explicat que demanaran al govern francès que prengui les mesures necessàries per evitar que es tornin a genera col·lapses viaris com el que es va produir el passat 2 de gener quan es van registrar més de deu quilòmetres de cua.

“No posem mai en dubte la seguretat dels francesos ni la decisió del govern de protegir les seves fronteres però estarem amatents i demanarem que si es tornen a implementar controls s’obrin tantes vies de pas per vehicles com passin i utilitzen habitualment aquestes carreteres. Com és normal al segle XXI”, ha argumentat Roquer.