L'acusat d'assassinar la dona a ganivetades assegura que va ser en defensa pròpia

"Ella em va atacar primer, vaig veure sang i vaig perdre el control", ha declarat Musah Baldeh

L'acusat d'assassinar la dona a ganivetades a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el 17 de novembre del 2014 ha assegurat que va ser en defensa pròpia. Musa Baldeh, que s'enfronta a 23 anys i mig de presó, ha declarat que ja feia mesos que s'havia separat de la víctima, amb qui tenia tres fills, tot i que encara convivien. Baldeh havia decidit tornar al seu país d'origen per estar-hi sis mesos. "A ella no li va agradar i discutíem", ha afirmat.

Segons el relat que ha fet davant el jurat popular, aquell migdia quan va arribar a casa la dona ja l'esperava amb un ganivet. "Ella em va atacar primer, vaig veure sang i vaig perdre el control", ha afirmat. Baldeh tenia algun tall per arma blanca a la mà. L'acusat ha assegurat que, quan va arribar a casa el 17 de novembre al migdia, la seva dona ja l'estava esperant a la sala d'estar armada amb un ganivet de cuina i, sense creuar paraula, el va atacar. Segons Musa Baldeh, feia anys que discutien sovint, tant que feia uns quatre mesos que ell havia decidit posar punt final a la relació, tot i que continuaven vivint junts amb els seus tres fills.

L'acusat sosté que la seva dona estava enfadada perquè ell havia decidit marxar a Gàmbia durant sis mesos i donava per acabada la relació. Al seu país d'origen hi havia la seva mare i tres altres esposes que tenia. Per això, va decidir atacar-lo amb un ganivet. "Quan vaig arribar em va atacar, em va fer sang i vaig perdre el control", ha explicat durant l'interrogatori a l'Audiència de Girona. Segons ha relatat, va aconseguir esquivar part de l'atac i només va patir dos talls a dos dits de la mà dreta.

Aleshores, va anar a la cuina i va agafar un ganivet tipus destraló per protegir-se. "Em vaig defensar, si l'hagués deixat que em fes mal, avui ella estaria aquí essent jutjada i jo seria mort", ha assegurat. Baldeh ha relatat que quan va tornar a la sala d'estar, no sap ben bé com, va acabar assestant diverses ganivetades al coll de la seva dona. La víctima va morir dessagnada. "Tenia por de morir, ella cridava i m'insultava", ha exposat l'acusat.

Baldeh ha demanat perdó a la família de la víctima i a la seva pròpia família. "Ho he perdut tot, la meva dona i els meus fills i sé que ha estat culpa meva", ha afirmat. L'acusat ha negat que maltractés la seva dona ni que fos extremadament controlador, fins al punt de vigilar-li les trucades i no deixar-la relacionar-se amb altra gent.

L'11 de febrer d'aquell any, uns mesos abans del crim, la víctima el va denunciar per amenaces de mort i va demanar una ordre d'allunyament, que el jutjat finalment no li va concedir. "Ho va fer per venjança, no era veritat", ha afirmat Baldeh, que ha declarat durant aproximadament tres hores.

Quan va cometre el crim, al pis familiar hi havia la filla petita de la parella, que tenia 18 mesos. Els altres dos fills eren a escola. El processat ha negat que matés la víctima davant la petita. "Ella dormia, es va despertar ja al final i la vaig portar a casa un veí", ha explicat.

Llavors, ha continuat detallant, va trucar als Mossos d'Esquadra i va baixar al carrer a esperar que l'anessin a detenir. Anava armat, això sí, amb una espasa. Segons ell, per defensar-se de possibles represàlies de veïns o familiars de la víctima. Baldeh ha negat, tal i com sostenen les acusacions, que baixés armat a esperar el seu cunyat –germà de la víctima- per agredir-lo. "Va ser al revés, ells van arribar i em van atacar", ha assegurat. Un veí el va fer entrar a casa esperant que arribés la policia per separar-lo dels familiars de la víctima.

23 anys i mig de presó

El fiscal, Enrique Barata, demana una condemna de 23 anys i 6 mesos de presó. 19 anys i mig per un assassinat i 4 anys de presó per dos delictes d'amenaces al germà de la víctima (el primer uns dies abans del crim). A tot plegat li aprecia un agreujant de parentiu. La lletrada de la Generalitat eleva la petició a 24 anys; 20 pel crim i 4 per les amenaces. L'acusació particular que representa la família de la víctima, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez també demana una pena de 20 anys per l'assassinat.

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, al·lega que Baldeh va actuar en legítima defensa i demana que l'absolguin.