Roses pagarà 2,2 milions d'euros d'indemnització per evitar l'enderroc d'una part del Royal Marine II

S'ha decidit en un ple extraordinari aquest matí

L'Ajuntament de Roses ha fet un pas més en el litigi urbanístic que va començar l'any 2008 entorn del Royal Marine II a Santa Margarida i que està a punt de resoldre's. Aquest dilluns s'ha aprovat en un ple extraordinari el conveni entre l'Ajuntament i la comunitat de veïns que va portar el cas als tribunals on s'inclou una indemnització del consistori de 2,2 milions d'euros als afectats.

Els veïns volien que s'il·legalitzés el complex d'edificis annex, el Royal Marine II, perquè consideraven que era massa alt i que això els privava de les vistes que tenien inicialment, entre altres molèsties. Per això van acudir a la justícia que els va donar la raó. Una sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona obligava al consistori a enderrocar la quarta planta de l'edifici , la més alta, amb la conseqüent indemnització als propietaris afectats. La sentència també apuntava que, si era necessari, també s'hauria d'enderrocar la tercera planta fins a rebaixar l'altura de l'edifici 1,13 metres en considerar que vulnera la normativa urbanística municipal.

L'alcaldessa del municipi, Montse Mindan (CiU) ha assenyalat aquest dilluns que la indemnització era la "millor opció" i ha recordat que la mateixa jutgessa va suggerir que les dues parts busquessin un acord. El cost de 2,2 MEUR és elevat però encara hauria resultat molt més car si l'Ajuntament hagués optat per executar la sentència. Segons Mindan, es calcula que hauria tingut un cost d'uns 13 MEUR ja que el consistori no només hauria de fer front a l'enderroc de part de l'edifici sinó també a la responsabilitat patrimonial i a la problemàtica social associada al conflicte.

L'alcaldessa també recorda que aquest tema no quedarà tancat del tot fins que la jutgessa doni el vistiplau a la indemnització. Aquest dimecres està previst que se signi el conveni i tot seguit s'enviarà al jutjat que porta el cas perquè sigui "homologat".

ERC, l'única de l'oposició que hi ha votat a favor

ERC ha estat l'únic partit a l'oposició que ha votat a favor del conveni al·legant que és una tema de "responsabilitat i per sentit de ciutat". La resta de forces –PP, Ciutadans, UMdc i PSC- s'han abstingut. ERC, principal força a l'oposició amb 4 regidors, ja va votar a favor el mes de novembre passat a una ampliació de crèdit per dotar una partida pressupostària de 2,2 MEUR per poder facultar al govern la negociació del conveni que s'ha aprovat avui.

La creació d'una comissió informativa

ERC creu que el problema s'ha solucionat però defensen que cal indagar "a fons" per concretar les responsabilitats legals (recollides ja a la sentència) però sobretot les polítiques. És per això que tenen previst donar suport a la creació d'una comissió informativa especial per estudiar i analitzar el cas perquè "els diferents grups puguin extreure i fer públiques les conclusions que creguin oportunes". Aquest tema s'haurà de votar en forma de moció que encara no ha entrat de forma oficial per ser sotemesa a votació en un ple.

L'alcaldessa veu bé la creació d'aquesta comissió informativa o d'investigació sobre aquest cas tal i com ha expressat en el ple extraordinari d'avui però ha recordat que abans cal que la jutgessa tanqui definitivament el cas homologant el conveni de la indemnització.

Cal recordar que en el moment de la sentència del Royal Marine II l'alcaldessa era Magda Casamitjana (PSC). El cas s'havia iniciat anteriorment amb Carles Pàramo (CiU) al capdavant de l'alcaldia.