La Fundació Gala-Salvador Dalí es marca com a mercat prioritari la Xina

L'entitat tanca el 2015 amb un superàvit de 2,9 MEUR

Ser presents a la Xina, difondre l'obra de Dalí, atraure l'interès dels xinesos per viatjar fins a Figueres i Cadaqués. Aquest és un dels principals projectes que té entre mans la Fundació Gala-Salvador Dalí. Durant els darrers mesos, membres de la fundació han viatjat fins al país asiàtic per donar conferències, concedir entrevistes i fer més visible la presència de la fundació. Aquest projecte també s'ha visualitzat a través de l'exposició temporal 'Dalí Media' que des del novembre fins a mitjan febrer ha estat a Xangai, i que ha rebut 160.000 visitants i ha generat 3.000 articles relacionats.

Evitar falsificacions a la Xina

La fundació té clar que vol ser a la Xina i que vol aprofitar la tirada econòmica i les perspectives turístiques del país per treure'n profit. "La Xina és un col·lectiu que creixerà, està començant a viatjar i té una classe mitja creixent que vol consumir cultura, venir a Europa i veure museus"; ha declarat el gerent, Joan Manuel Sevillano.

És per això, que volen tenir primer una presència estable al país per difondre els valors de la fundació i també protegir l'obra de Dalí de possibles falsificacions, còpies i estafes. "Cal fer molta educació sobre els drets d'autor, a la Xina durant molts segles copiar al mestre estava ben vist", ha alertat. Per això, el gerent ha assegurat que, tal i com fan arreu del món, també "perseguiran" els que no compleixin amb l'autoria i els drets de l'obra de Dalí. "Ho hem de fer amb respecte i delicadesa, no podem imposar res", ha afegit.

Cal un vol directe amb Barcelona

El gerent de la fundació ha reclamat que per aconseguir que vinguin turistes xinesos cal "posar-ho fàcil" i per això ha instat les institucions a moure peça i aconseguir que hi hagi vols directes entre Barcelona i Àsia. "Si no hi ha vols directes la quantitat de turisme que pugui arribar als museus Dalí estarà constrenyit", ha alertat el secretari general de la fundació, Lluís Peñuelas.

Els Museus Dalí van rebre el passat 2015 uns 50.000 visitants asiàtics, dels quals 10.000 eren xinesos. Una xifra que la fundació creu que pot anar progressivament a l'alça. És per això que ja treballen en alguns projectes més concrets a la Xina que, de moment, no han volgut desvetllar.

La davallada del turisme rus, una situació "conjuntural"

La fundació ha presentat la Memòria anual 2015 de l'activitat cultural i econòmica. Abans, ha celebrat una reunió del patronat que ha servit per ratificar en el càrrec per a cinc anys més el president de la fundació, Ramon Boixadors, i el secretari general, Lluís Peñuelas.

Els museus Dalí van rebre l'any passat 1.389.018 visitants, un 9,5% menys que l'any anterior. Des de la fundació assenyalen com a única causa la davallada del turisme rus, ja que la resta de nacionalitats es manté estable. Segons el gerent, Joan Manuel Sevillano, es tracta d'un fet "conjuntural" causat per una situació geopolítica de la qual la fundació n'és totalment aliena. El visitant rus ha passat de ser el segon grup estranger més nombrós (per darrera dels francesos) a ser el tercer. Només en un any, el nombre de visitants russos s'ha reduït en 200.000 persones. Des de la fundació tenen algunes previsions que els fa ser optimistes de cara a aquest any, tot i que apunten que la recuperació serà lenta.

Aquesta davallada de pública ha provocat també un descens en els ingressos per la venda d'entrades, que s'ha compensat amb més activitats que reportin ingressos. "L'estructura de la fundació és robusta i la situació del turisme rus és conjuntural", ha assegurat.

L'entitat ha tancat el 2015 amb unes despeses que superen els 11 MEUR i uns ingressos de més de 14 MEUR. Per això, el balanç econòmic és positiu i presenta un benefici de 2,9 MEUR.