L'Audiència de Girona jutja l'acusat d'assassinar la dona a ganivetades a Sant Pere Pescador

El fiscal demana 23 anys i mig de presó

Musa Baldeh s'asseurà a la banqueta dels acusats de la secció tercerade l'Audiència de Girona a partir de dilluns. Segons el guió, al matí faran la tria dels nou membres del jurat popular (més els dos suplents) que s'encarregaran d'emetre el veredicte. La declaració de l'acusat està fixada a la tarda. Està previst que el judici s'allargui fins dijous, quan el jurat es retirarà a deliberar.

En l'escrit de conclusions provisionals, el ministeri fiscal sosté que poc abans de la una de la tarda del 17 de novembre del 2014, l'acusat va agafar dos ganivets de cuina de grans dimensions i li va assestar "fortes i reiterades" ganivetades a la víctima. Baldeh va matar la dona davant la filla petita de la parella, de només 18 mesos.

Una de les armes era un ganivet tipus destraló de 19 centímetres de fulla i 8 d'ample i l'altre un ganivet de cuina de 19,5 centímetres de llargada i 2,2 d'amplada. L'acusació pública conclou que Musa Baldeh tenia una clara intenció de matar la seva dona perquè va atacar zones vitals i li va provocar múltiples ferides al coll que li van causar la mort per "una ràpida i abundant hemorràgia".

El fiscal, Enrique Barata, indica que l'acusat va actuar a traïció i va impedir que la víctima tingués qualsevol possibilitat de defensar-se. "La va apunyalar per sorpresa i de forma inesperada, això va fer que la dona no pogués fugir, ni buscar defensa capaç d'impedir o repel·lir l'agressió mortal", exposa el fiscal. També afegeix que Musa Baldeh va aprofitar que, dins del domicili familiar, ningú podria ajudar la víctima.

L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, considera que l'acusat va actuar seguint "un pla preestablert, aprofitant la privacitat del domicili i sense donar a la dona cap possibilitat de defensar-se". El lletrat també apunta que, des de feia almenys dos anys, l'acusat la "tenia completament anul·lada" i no la deixava relacionar-se amb ningú.

"No deixava que rebés visites d'amigues i li controlava el telèfon mòbil", exposa el lletrat que afegeix que, quan Baldeh s'enfadava, "solia agredir i insultar" la víctima. De fet, uns mesos abans del crim la víctima havia demanat una ordre d'allunyament del seu marit, però el jutjat la va denegar.

El fiscal demana una condemna de 23 anys i 6 mesos de presó. 19 anys i mig per un assassinat i 4 anys de presó per dos delictes d'amenaces al germà de la víctima. A tot plegat li aprecia un agreujant de parentiu. La lletrada de la Generalitat eleva la petició a 24 anys; 20 pel crim i 4 per les amenaces. Martínez també demana una pena de 20 anys per l'assassinat.

Amenaça amb l'espasa

Segons el relat del fiscal, just després d'assassinar la seva dona l'acusat va portar la filla petita de la parella a casa uns veïns. Després, va agafar una espasa de casa seva i baixar al carrer, on va seure a un banc esperant al seu cunyat. Minuts després, quan el va veure arribar, es va dirigir cap a ell "exhibint-li l'espasa amb actitud intimidatòria i agressiva". En aquell moment, un altre germà de la víctima va percebre "la situació de perill" i, entre els dos, el van desarmar. Baldeh es va refugiar a casa un veí fins que va arribar la policia.

No era el primer cop que amenaçava el seu cunyat. Dies abans, el 14, ja el va atemorir sortint al balcó de casa seva i dient-li "fill de puta, t'he de matar. Si ets valent acompanya'm al camp" mentre li ensenyava, amagada entre la roba, una espasa.

Que no s'apropi als fills

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions demanen que indemnitzi els fills que ha deixat orfes de mare i als dos cunyats amb fins a 490.000 euros. Les acusacions també demanen que li prohibeixin apropar-se als familiars de la víctima i que li retirin la pàtria potestat dels tres fills que tenia amb la dona.

El fiscal apunta que Musa Baldeh va faltar "als més elementals deures paterns" i va matar la seva dona en presència de la filla menor d'edat. Després, "la va entregar a un veí de l'immoble, abandonant-la" per tornar a casa, on tenia una maleta preparada per fugir del país. Així, deixava "igualment desemparats i abandonats" els altres dos fills menors, que en aquell moment eren a l'escola.

Legítima defensa

La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Pere Zapata, al·lega que Baldeh va actuar en legítima defensa i demana que l'absolguin. Segons el relat de la defensa, la parella estava a casa quan, fart de les discussions constants, Baldeh li va dir a la seva dona que volia el divorci. "Molt alterada perquè no acceptava que la deixés i veient que ell estava completament decidit a abandonar el domicili familiar", relata l'escrit, la dona "el va començar a cridar i a insultar".

Durant la disputa, "li va faltar al respecte al seus pares i a altres familiars difunts atemptant així contra el seu honor" alhora que "li donava forts cops de puny". La defensa sosté que aleshores la víctima va agafar un ganivet i es va encarar amb l'acusat amb intenció d'agredir-lo.

"En un arravatament de fúria i havent perdut completament el control sobre els seus actes, en un impuls va agafar el ganivet i va agredir la seva dona per aconseguir que parés d'insultar-li i agredir-lo", indica la defensa que afegeix que quan es va adonar que l'havia matat, va alertar de seguida al telèfon d'emergències.

La defensa nega que en cap moment Baldeh amenacés el seu cunyat sinó que va ser ell qui va anar contra seva.