CiU i PSC tanquen el cartipàs municipal a Girona

Berloso es queda Sostenibilitat i Alcalà assumeix Urbanisme

El PSC i CiU ja han tancat el nou cartipàs municipal, que es portarà a aprovació del ple el proper 23 de març.

En la nova organització del govern, Eduard Berloso es manté com a vicealcalde i es creen set tinences d'alcaldia (sis per a CiU i una per al PSC). Un dels serrells que calia tancar era designar qui es faria càrrec d'Urbanisme, regidoria que estava en mans de la futura alcaldessa, Marta Madrenas.

Després d'especular-se que podria assumir-la Berloso (que es quedava sense Serveis Socials, que passa a mans del PSC), finalment s'ha integrat a l'àrea de Mobilitat i Via Pública del regidor Joan Alcalà. Per contra, Berloso assumeix l'àrea de Sostenibilitat i Hàbitat Urbà. PSC i CiU defensen que els ciutadans notaran que el govern passa de 10 a 14 regidors. "És un govern fort i potent per impulsar la ciutat", ha assegurat Madrenas.

CiU i PSC començaran a treballar oficialment com a socis de govern a l'Ajuntament de Girona el proper 23 de març, el dia fixat per al ple extraordinari que ha de sotmetre a votació el nou cartipàs municipal. Uns dies abans, el divendres 18 de març, Marta Madrenas prendrà possessió com a nova alcaldessa. Els dos partits, però, ja tenen tancat el repartiment de responsabilitats del nou govern, que sorgeix després de la sortida de Carles Puigdemont per presidir la Generalitat i també de la dimissió del seu successor, Albert Ballesta, que dilluns deixarà oficialment l'ajuntament. La seva renúncia passarà per ple dilluns vinent i Ballesta ja ha comunicat que no hi serà. L'encarregat de presidir la sessió serà el vicealcalde, Eduard Berloso.

CiU governava en minoria a Girona des de que va guanyar les eleccions de 2011. Ara, amb la incorporació dels quatre regidors socialistes, el govern municipal arribarà a la majoria absoluta. Una situació que, segons defensen els dos partits, ha de servir per treballar més i millor. "Creiem que aquest pacte és molt positiu, en surt un govern fort i potent i estic segura que la ciutadania ho notarà", ha manifestat la futura alcaldessa, Marta Madrenas, que afirma que el seu objectiu és "dotar d'un nou impuls" la ciutat.

Per la seva banda, la que serà la primera tinenta d'alcalde del govern de l'era Madrenas, Sílvia Paneque (PSC), també considera que els ciutadans sortiran guanyant. "En aquest cartipàs hi ha la suma del millor que els socialistes podem aportar a l'equip de govern i a la ciutat", ha defensat Paneque, que considera que han aconseguit teixir un govern "unit en favor de Girona".

De moment, tant Paneque com Muradàs s'han limitat a parlar de repartiment de responsabilitats i no han entrat a valorar quins projectes seran prioritaris. Uns aspectes que, segons remarquen, volen tractar amb l'oposició tot i disposar de majoria absoluta. "Sempre buscarem ampliar el consens", ha dit Paneque.

Canvis i configuració del cartipàs

En el nou cartipàs municipal hi haurà, a banda de l'àrea d'Alcaldia, set àrees més i, per tant, s'han creat set tinences d'alcaldia (sis per a CiU i una per al PSC). Berloso manté el càrrec de vicealcalde i Paneque es converteix en la primera tinenta d'alcalde.

Un dels canvis principals de l'entrada del PSC és la creació de l'àrea d'Igualtat, Drets Socials, Treball i Seguretat, liderada per Sílvia Paneque. D'aquesta àrea en surten quatre regidories delegades i totes elles quedaran en mans de regidors socialistes: Joventut, Universitat i Prevenció de riscos laborals (Elisabeth Riera); Ocupació (que abans tenia Glòria Plana i que assumirà Joaquim Rodríguez); UMAT (Manuel Martín) i Seguretat, que passa de Joan Alcalà a Sílvia Paneque.

Aquest mandat, Marta Madrenas havia assumit l'àrea d'Urbanisme. Després d'especulacions sobre qui es quedaria aquestes atribucions, finalment els dos partits han decidit que vagin a mans de Joan Alcalà, que també continuarà essent responsable de Mobilitat i Via Pública.

Un altre dels aspectes importants que calia resoldre era què passava amb Eduard Berloso, que havia estat fins ara el responsable de Serveis Socials. En el nou cartipàs, Berloso passa a ser tinent d'alcalde de l'àrea de Sostenibilitat i Hàbitat Urbà (fins ara era responsabilitat de Carles Ribas, que manté Cultura però perd Sostenibilitat). Dins d'aquesta àrea també hi ha quatre regidories delegades: Associacions i Participació (Eduard Berloso); Paisatge i Hàbitat Urbà (se la queda el nou regidor Narcís Sastre, que ocupa el lloc que deixa Albert Ballesta); Cooperació la manté Cristòbal Sánchez i Salut, Eva Palau.

En l'acord de govern entre ambdós partits també es va acordar reduir el nombre de càrrecs de confiança del govern de vuit a cinc (quatre per a CiU i un per al PSC). Ja s'ha comunicat al gerent, Albert Riera, al responsable de la coordinació de programes, Jordi Moner, i a Joaquim Oliva –càrrec de confiança a l'àrea de Serveis Socials- que hauran de plegar. Un altre dels càrrecs de confiança que se suprimeix és el de Narcís Sastre perquè entra de regidor. Això suposa que CiU haurà de fitxar un nou perfil, com també ho haurà de fer el PSC. Cap dels dos partits ha desvetllat encara els noms.