Avinyonet de Puigventós estudia obrir una sala de lectura en substitució de la biblioteca

S'ha decidit en un ple extraordinari

El ple extraordinari que s'ha celebrat avui a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà), a petició de l'oposició (ERC), ha servit per acordar que s'estudiarà l'obertura d'una sala de lectura. És la fórmula que s'ha acordat per acabar amb la polèmica que va començar fa uns dies quan es va saber que els llibres dipositats a la biblioteca, reconvertida en un espai per a emprenedors, van acabar al contenidor blau després que l'equip de govern comprovés que no tenien valor econòmic. L'ajuntament va decidir tancar-la pel poc ús que se'n feia. En 15 anys que portava oberta només havien tingut 5 visites. El consistori va explicar després que bona part del material llençat estava en males condicions i no tenia cap valor.

L'equip de govern s'ha compromès avui a celebrar una reunió en els pròxims dies amb els tres voluntaris jubilats que s'han ofert per ocupar-se de la sala de lectura. L'alcalde, Josep Maria Bartolomé, ha explicat a l'ACN que demanaran per escrit un seguit de condicions perquè el que no volen, diu, és que "en poc temps s'hagi de tornar a tancar per falta de públic". També hi convidaran a l'oposició, sempre i quan vinguin amb una "actitud constructiva", afirma l'alcalde, que afegeix que "si han de venir demanant dimissions que es quedin a casa".

I és que ERC ha aprofitat el ple d'avui per demanar la dimissió de la regidora de Cultura, Júlia Gil, com a responsable de la polèmica del fons. L'alcalde, però, que governa amb majoria, ja els ha deixat clar que no ho pensa fer perquè és una "persona molt vàlida" i perquè no poden atribuir-li tota la responsabilitat del tema del fons perquè es va consensuar amb tot l'equip de govern.

Demanaran per escrit la renúncia dels llibres cedits

Bartolomé lamenta tot el que ha passat i assegura que ha sigut un capítol "molt difícil" però que ja han demanat perdó pel que va passar. Afirma que han après la lliçó i que si la sala de lectura s'acaba obrint, obligaran a signar un document a tots els possibles donants de material segons el qual l'Ajuntament en podrà fer l'ús que es cregui convenient, "tal i com passa amb la resta de biblioteques" de Barcelona o Girona. També demanaran que el material compleixi un seguit de requisits. "El que no pot passar és tenir llibres i més llibres en espais que no s'acabin utilitzant", afegeix l'alcalde. Cal recordar que el polític i advocat Josep López de Lerma va denunciar que entre el material llençat hi havia 546 llibres que havia donat al poble.

Els serveis de biblioteques de la Generalitat i la Diputació de Girona ja s'han ofert a facilitar-los material per a una futura sala de lectura en cas que l'acabin obrint. L'alcalde també ha volgut deixar clar que "el que es pot tornar a muntar no serà una biblioteca com tampoc ho era la que hi havia abans" perquè ni tenia uns 80 metres quadrats d'espai (en tenia uns 20) ni tenia una persona contractada fixa uens 15 hores a la setmana entre altres condicions que es demanen en aquests espais.

Finalment, Bartolomé també ha dit que, "cremat per tot plegat", ja ha pres la decisió que el 16 de juny del 2017 presentarà la dimissió com a alcalde, un càrrec que porta ocupant des de fa deu anys en les tres legislatures que ha governat amb majoria.