Un total de 170 metges de l'hospital de Palamós, cridats a la vaga parcial el 17 de març

Metges de Catalunya convoca la protesta contra la precarietat laboral dels facultatius

Un total de 170 metges de l'hospital de Palamós estan cridats a participar en la vaga parcial convocada per Metges de Catalunya el 17 de març. El sindicat emprèn mobilitzacions per protestar contra la "precarietat laboral i la sanitat 'low cost'" que, denuncien, aplica la direcció. L'aturada tindrà una durada de quatre hores, de les 8 a les 12 hores, i afectarà tots els serveis i especialitats.

El mateix dia de la vaga, els delegats de Metges de Catalunya dels centres de la xarxa sanitària concertada de tota Catalunya convoquen concentracions de cinc minuts en cada un dels hospitals per mostrar el suport i la solidaritat del col·lectiu mèdic cap a les reivindicacions dels facultatius de l'Hospital de Palamós. Metges de Catalunya assegura que després de reiterats intents de negociació amb la gerència de la Fundació Hospital de Palamós –tots ells amb resultat infructuós– s'han vist abocats a convocar la vaga. La mesura compta amb el suport del 71% dels metges que el passat 19 de febrer van participar en la consulta organitzada per decidir si feien vaga o no.

El delegat del sindicat a l'Hospital de Palamós, Josep Antoni Duran, ha afirma que la convocatòria és l'"eclosió del malestar acumulat pels metges durant més de cinc anys de retallades". Uns ajustos que, diu, han precaritzat les condicions laborals i retributives dels facultatius i han derivat en una situació de sobrecàrrega assistencial "insofrible".

Duran assegura que les reivindicacions dels professionals mèdics són "perfectament assumibles per l'empresa i extraordinàriament positives per als pacients", ja que tindrien un impacte directe sobre la qualitat dels serveis, reduint la pressió assistencial i les llistes d'espera.

En la convocatòria de vaga, que tindrà per lema 'Prou precarietat i més qualitat. No a la sanitat low cost', el sindicat reclama el restabliment de les guàrdies de presència física (en comptes de localitzades) en els serveis de Traumatologia i Cirurgia, l'exoneració de l'obligatorietat de realitzar guàrdies als facultatius majors de 50 anys, la durada mínima de 10 hores de les guàrdies de presència física, l'aplicació de les sentències judicials que estableixen que l'hora de guàrdia s'ha de retribuir, com a mínim, al mateix preu de l'hora ordinària, la revisió i actualització de la plantilla mèdica per reforçar els serveis amb major demanda.

També reivindiquen l'adjudicació del quart nivell de carrera professional als facultatius que es troben pendents de valoració des de l'any 2014, l'avaluació triennal de la gestió del Director mèdic per part dels facultatius i la instauració d'un pla de formació continuada per serveis, la voluntarietat en la prestació de serveis mèdics en els Vehicles d'intervenció ràpida (VIR) de la base operativa del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital de Palamós i la participació en l'establiment de les condicions de treball i de seguretat i salut dels facultatius que treballen en les diferents empreses de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (matriu de la Fundació Hospital de Palamós), en especial pel que fa referència a la coordinació de calendaris laborals, horaris i vacances.