ERC creu que CiU i PSC han pactat a Girona perquè busquen un govern amb majoria

El partit acusa Ballesta de ser "deslleial" amb els republicans

Vint-i-quatre hores després que Albert Ballesta hagi anunciat que plega i que el PSC entra al govern, el grup d'ERC encara no ha paït la notícia. Continuen insistint que estan perplexos perquè en cap moment se'ls va comunicar que les negociacions iniciades feia setmanes s'havien trencat. Recorden que s'havien posat d'acord amb el tema del sou de l'alcalde i amb reduir el nombre d'assessors del govern i que només faltava aclarir la fórmula dels consells de barri que els republicans proposaven.

El grup està molt "molest i dolgut" per les declaracions d'Albert Ballesta. El regidor Martí Terés (que va dur personalment les negociacions amb la regidora de Maria Àngels Planas) assegura que el govern municipal ha volgut prioritzar tenir un govern estable i amb majoria i que han anat a buscar el PSC davant la negativa d'ERC d'entrar el govern. "CiU volia un xec en blanc i que no qüestionéssim l'operació Ballesta, però nosaltres tenim un model diferent de ciutat i una manera diferent de fer política", ha manifestat.

Ingerències de les cúpules

Els regidors afirmen que tenien coneixement que hi havia "nervis" a la cúpula de CiU i que així ho van traslladar al seu partit. Segons asseguren, la direcció tant d'ERC com de MES els ha donat llibertat i només els van demanar que posessin "una mica d'oli" a l'hora de negociar però no els va condicionar en cap sentit. "Al contrari, les direccions dels dos partits ens van oferir ajuda per si els necessitàvem amb res, però ens van deixar treballar lliurement", ha assegurat la portaveu municipal, Maria Mercè Roca.

En canvi, creuen que no ha passat el mateix amb el PSC. Segons apunta Terés, hi ha hagut un "canvi d'actitud" del grup socialista que ha permès l'entrada al govern de CiU, quan sempre durant aquests mesos s'havien mostrat molt crítics amb el projecte de ciutat. "Res feia preveure aquest acostament, és més fàcil d'entendre si en aquesta negociació s'hi incorpora un ingredient a nivell extern a nivell nacional", ha apuntat Terés.

Crítiques a Ballesta per "deslleial"

El grup també lamenta que Ballesta carregui les culpes als republicans i els acusi de fer "demagògia i populisme" i de ser "deslleials" amb l'única finalitat de desgastar-lo per treure'n rèdits partidistes. Segons afirmen, Ballesta els ha posat d'excusa per justificar el pacte amb el PSC. "Entenc que costa explicar un pacte amb el PSC, que és un partit que ha renunciat al dret a decidir i que està a les antípodes del que defensem els partits independentistes, però excusar-se en la nostra actitud per justificar el pacte amb el PSC és d'una deslleialtat enorme", ha criticat Terés.

Per als republicans, el PSC ha entregat "un xec en blanc" a CiU, cosa que ells no han volgut fer. També han reconegut que Ballesta els va oferir entrar al govern a canvi de portar la regidoria de Cultura i que s'hi van negar. "Primer cal parlar del model de ciutat i després repartir cadires", ha afirmat la portaveu, Maria Mercè Roca.

A més, reconeixen que en l'origen del problema hi ha el fet que els republicans no aproven l'operació per situar el número 19 de la candidatura a l'alcaldia. "Ja vam dir que ens semblava un frau democràtic i ho mantenim", ha refermat Roca. Per això, ERC-MES considera que si Marta Madrenas hagués estat l'opció des d'un primer moment els dos partits es podrien haver entès i res d'això hauria passat. "La Marta és una bona candidata, ens podríem haver entès més fàcilment si no hi hagués hagut l'operació Ballesta", ha afirmat Terés.