CiU i PSC defensen que el pacte a Girona és per a garantir l'estabilitat a la ciutat

Els dos grups tindran llibertat de vot per a qüestions supramunicipals

Garantir l'estabilitat del govern municipal i defensar els interessos dels gironins. Aquest són dos dels arguments que han repetit tant Marta Madrenas com Sílvia Paneque per defensar el pacte entre CiU i PSC a l'Ajuntament de Girona. Hores després que l'alcalde, Albert Ballesta, anunciï que plega deixant bastit l'acord, han estat elles les encarregades de donar-ne els detalls.

El PSC és la quarta força a l'ajuntament i durant més de 30 anys va governar a Girona, fins que el 2011 la candidatura de Carles Puigdemont va proclamar-se guanyadora, tot i que no va obtenir majoria absoluta. Actualment, el grup està format per quatre regidors i, amb la incorporació al govern, es garanteix la majoria absoluta perquè CiU i PSC sumen 14 dels 25 regidors del plenari.

Per la seva banda, la futura alcaldessa, Marta Madrenas, ha reconegut que han estat setmanes difícils i ha lamentat la dimissió de Ballesta, a qui li ha agraït la feina feta. Ara bé, amb el pacte dóna per superada aquesta etapa i ha assegurat que els dos grups estan disposats a treballar conjuntament "amb rigor i entusiasme per recuperar el ritme de la ciutat".

Llibertat de vot per temes supramunicipals

Madrenas també ha destacat com a fet important que els dos grups tindran llibertat de vot pel que fa als temes supramunicipals. Tant Puigdemont com Ballesta s'havien pronunciat obertament en favor del procés independentista, una qüestió que havia provocat encontres amb el PSC.

La futura alcaldessa ha remarcat que el grup de CiU continuarà fent costat al Parlament i al president Puigdemont i que es mantindrà a l'AMI. "Tenim clares les línies a seguir i volem seguir essent un puntal per al president i per al Parlament, tenim clar cap a on s'ha d'anar i seguirem en la mateixa línia", ha defensat Madrenas.

Pacte en favor de la ciutat

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha defensat que el pacte se subscriu únicament per interessos de ciutat i que, en cap cas, ha estat un escull en la negociació ni el sou ni els càrrecs de confiança. Paneque ha recordat que ja fa setmanes que van presentar al govern un document amb deu prioritats i que aquest ha estat la base de la negociació. La portaveu socialista ha dit també que Girona necessitava un equip de govern estable perquè "l'actual situació de bloqueig no beneficiava la ciutat".

A més, considera que és un aspecte positiu que dos grups que ideològicament tenen diferències puguin entendre's en benefici de la ciutat. "Estem segurs que des de dues ideologies diferents podem sumar per Girona i poder-nos expressar amb llibertat de criteri en d'altres qüestions", ha manifestat.

Paneque ha destacat que les àrees que es quedarà el PSC són aquelles que tenen més incidència en el seu programa i ha defensat "l'experiència" dels socialistes per poder fer bona feina. La líder del PSC també ha volgut negar que el pacte s'hagi gestat fora de Girona. "És un acord emmarcat en els interessos de ciutat, centrat en Girona i allunyant-nos dels interessos de partits polítics i posant com a base sòlida d'interès comú", ha remarcat Paneque, que ha defensat que el partit té "autonomia local" i que ha tingut llibertat per decidir entrar a governar amb CiU.

La reestructuració del cartipàs

En la roda de premsa d'aquesta tarda s'han avançat alguns detalls de com quedarà el nou cartipàs. Per una banda, Paneque serà proclamada primera tinenta d'alcalde i es crea una nova àrea que substitueix l'àrea de servei a les persones i que es rebateja amb el nom d'àrea d'igualtat, drets socials i treball. Aquesta àrea estarà liderada per Paneque, que es quedarà les atribucions de drets socials que fins ara tenia Eduard Berloso (Demòcrates). Previsiblement, Berloso serà l'encarregat d'assumir Urbanisme, que fins ara duia la futura alcaldessa, Marta Madrenas. Aquest extrem, però, encara no s'ha confirmat.

A més, aquesta nova àrea inclou també les competències en ocupació –passen de Glòria Plana (Avancem) a Joaquim Rodríguez-, les de joventut i universitats –per a Elisabeth Riera-, i la UMAT per a Manuel Martín. A més, Paneque es quedarà amb les atribucions de Seguretat, que fins ara tenia el regidor Joan Alcalà, que mantindria Mobilitat i Via Pública.
L'acord entre els dos grups també fixa el sou de l'alcaldessa, que cobrarà 68.500, per sota dels 75.000 euros anuals que inicialment volia percebre Ballesta. A més, es reduirà el nombre d'assessors del govern de vuit a cinc (quatre per a CiU i un per al PSC) i també se'ls abaixarà el salari: cobraran entre 48.000 i 50.000 euros anuals (ara en cobren majoritàriament 54.000 euros). També es preveu que hi hagi un primer portaveu del govern de CiU i un segon per al PSC.

El cartipàs i la proclamació de la nova alcaldessa es farà a través d'un ple extraordinari el proper divendres 18 de març. A la sessió ordinària prevista per dilluns 14 de març es donarà compte de la renúncia d'Albert Ballesta i es demanaran les credencials del nou regidor, Narcís Sastre, que ocupava el número 20 de candidatura i que actualment és coordinador de l'àrea de Sostenibilitat com a càrrec de confiança.

Demòcrates, absents

El pacte amb el PSC deixa amb menys protagonisme els regidors de Demòcrates. Isabel Muradàs (número 2 a la candidatura) ja va veure frustrades les seves aspiracions a substituir Carles Puigdemont i va haver de renunciar a convertir-se en la nova alcaldessa de la ciutat. A més, el número 11 de la candidatura, Vicenç Estanyol (també de Demòcrates) tampoc va entrar de regidor perquè el seu lloc el va ocupar Albert Ballesta.
Finalment, el partit va rebre com a contrapartida la creació d'una vicealcaldia, que ocupa Eduard Berloso. Caldrà veure si aquest càrrec es manté o amb el nomenament de Paneque com a primera tinenta d'alcalde hi ha modificacions.

Aquest dimarts, els dos regidors de Demòcrates, Isabel Muradàs i Eduard Berloso, no han aparegut a cap de les rodes de premsa del govern, ni quan Ballesta ha anunciat que plega ni quan Madrenas i Paneque han explicat els detalls del pacte. Una absència que podria interpretar-se com un símptoma de malestar pel pacte amb PSC i la pèrdua de pes del seu partit dins el govern municipal.