Ballesta deixa l'alcaldia de Girona 'trist i decebut' i carrega contra ERC

Defensa el pacte amb el PSC en benefici de "l'estabilitat política" a la ciutat

Albert Ballesta ha comparegut acompanyat per bona part del seu equip de govern i amb posat seriós. Just al seu darrera s'ha assegut Marta Madrenas, actual tinenta d'alcalde d'Urbanisme i que el substituirà en el càrrec com alcalde de Girona. Ballesta va agafar les regnes de l'alcaldia de Girona el 22 de gener després de la sortida de Carles Puigdemont i ara, ni dos mesos més tard, ha volgut argumentar per què ho deixa. Per no oblidar-se cap detall, l'alcalde ha llegit un discurs on donava les raons de la seva decisió.

D'entrada, ha assegurat que ha buscat des del primer moment un acord amb ERC, principal partit de l'oposició. Segons reconeix, l'acord no ha estat possible "i no pas per manca d'oferiment per part de l'equip de govern". Ballesta ha vessat crítiques sobre els republicans, a qui acusa de buscar rèdits polítics a curt termini a canvi de desgastar-lo.

L'alcalde ha assegurat que abans de plegar volia deixar lligat un pacte que donés estabilitat a l'equip de govern de CiU, que està en minoria, amb l'objectiu de superar "la situació de bloqueig a la ciutat i evitar que cada ple fos un espectacle". Vist que ERC no accedia i que, segons afirma, en cada reunió per negociar el cartipàs i el seu sou posava noves condicions, han hagut d'anar a buscar un altre soci. "He prioritzat aquesta estabilitat i l'he buscat a tot arreu perquè m'ha interessat assegurar la governació de la ciutat abans que l'estètica o el tecnicisme partidista", ha manifestat.

És en aquest context que l'alcalde inicia les converses amb el PSC amb qui, segons apunta, comparteixen la voluntat de "prioritzar els interessos de ciutat per sobre dels de partit". "Faig el pas quan veig que la tàctica de dutxa escocesa d'ERC és convenient per al seu interès de partit però poc convenient per als interessos de ciutat", ha criticat. Per a Ballesta, els republicans "mai han tingut un interès clar i sincer" de tancar un acord amb CiU, ni ara ni durant el govern Puigdemont.

Agraïment al PSC

Per contra, ha agraït "el sobreesforç i la responsabilitat" dels regidors del PSC per acceptar entrar a formar part del govern municipal. Segons opina, per als socialistes podria ser més "còmode i rendible" mantenir-se a l'oposició i "seguir contribuint a la campanya descarnada i sense matisos contra la meva persona".

De moment, no ha donat detalls de com quedarà el nou cartipàs. Està previst que aquesta tarda en roda de premsa la futura alcaldessa, Marta Madrenas, i la portaveu socialista, Sílvia Paneque, donin les explicacions pertinents. L'acord ja està signat i, segons apunta Ballesta, ja des del primer moment hi ha hagut bona sintonia i "converses sinceres". "Hem tancat un acord per garantir un govern sòlid i que no hagi de patir pels tacticismes dels que han volgut aprofitar la situació excepcional que viu la política a Girona", ha sentenciat.

Desgast personal

L'alcalde de Girona ha assegurat que va acceptar el repte del càrrec tot i ser el 19è de la llista perquè considerava que la situació era "excepcional i inèdita" després del nomenament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Segons ha reconegut, s'esperava trobar més gent com ell però s'ha trobat sol i això li ha passat factura. "He assumit un desgast personal que els que l'han celebrat o els que han contribuït a generar-lo no poden ni imaginar", ha assegurat Ballesta, que també ha reconegut que la seva família n'ha patit les conseqüències.

És per això, que en adonar-se que ell "no podia ser el problema", havia de fer un pas al costat. Segons afirma, deixa l'ajuntament "trist i decebut". "He vist de prop la cara de la demagògia i el populisme", ha lamentat. Tot i reconèixer errors i demanar-ne disculpes, assegura que marxa amb la consciència tranquil·la per haver tancat "un bon acord amb el PSC".

Tanmateix, ha lamentat ser víctima d'un "tracte innoble i deshonest" que també la imatge de la ciutat. "He vist com també se'n ressentia el bon nom de la ciutat i com de poc importava a qui feia caldo gros de la situació", ha afirmat.

Madrenas, la seva substituta

Ha estat el mateix Ballesta qui ha anunciat que serà la segona tinenta d'alcalde i regidora d'Urbanisme, Marta Madrenas, la seva substituta. Segons ha manifestat, ell mateix l'ha proposada i ha assegurat que queda "totalment alliberada de tota servitud" però que li ha ofert col·laboració per allò que necessiti. "Me'n vaig trist però no me'n desentenc, assumeixo la meva responsabilitat i l'ajudaré en tot el que se'm demani", ha sentenciat.

Ballesta no ha volgut respondre les preguntes dels periodistes i s'ha excusant dient que ja havia donat les seves explicacions i que el detall del pacte s'explicarà en les properes hores.

Crítiques d'Albiol

El líder del PP al Parlament, Xavier Garcia Albiol, que ja va acusar el ja exalcalde de Girona, Albert Ballesta, de fer "bastant el ridícul" quan va haver de repetir el ple d'investidura per no prometre el càrrec d'acord amb la llei, ha assegurat que "tot plegat és una mica ridícul" i que el que està fent CDC "és una falta de respecte" vers els gironins.

Sobre el pacte entre el PSC i CDC, Garcia Albiol ha recomanat als socialistes "que s'ho facin mirar" perquè "sorprèn que es prestin a governar amb un partit que ha posicionat clarament l'Ajuntament de Girona com un dels referents per la independència".

Xavier Garcia Albiol ha recordat que el PP, junt amb C's, va arribar a un acord amb CDC a l'Ajuntament de Girona que finalment es va trencar per facilitar que tiressin endavant certs canvis al cartipàs municipal, com el sou de l'alcalde i el nomenament de càrrecs de confiança, però que aquest acord no contemplava en cap cas que els populars entressin a formar part del govern municipal.