El 95% dels municipis gironins tenen una taxa d'atur més alta en dones que en homes

UGT anima als treballadors a denunciar els "tics masclistes" de l'empresariat per poder actuar amb contundència

El 95% dels municipis gironins tenen una taxa d'atur més alta en dones que en homes, segons les últimes dades de febrer. Aquest "atur feminitzat" és el que ha denunciat UGT coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Dones Treballadores així com la "bretxa salarial" que hi ha entre homes i dones com a conseqüència del rol de cuidadores que han d'assumir aquestes últimes.

El secretari general d'UGT a comarques gironines, Xavier Casas, ha apuntat que precisament el sector amb més força a la demarcació és el de serveis, on hi ha molta presència de dones, però "ni així" s'ha pogut revertir la situació.

Casas també ha fet una crida als treballadors perquè denunciïn els "tics masclistes" d'aquelles empreses que impedeixen avançar cap a la igualtat i es comprometen a perseguir-ho i a actuar amb contundència "fins que caiguin les cares de vergonya".

El sindicat ha volgut aprofitar la celebració del Dia Internacional de les Dones Treballadores per reivindicar que cal seguir avançant cal a la igualtat entre homes i dones perquè "hi ha remei" però "no s'avança prou ràpid". Ho ha dit el secretari general d'UGT a comarques gironines, Xavier Casas, que ha aportat algunes dades per il·lustrar-ho. Així, han denunciat que el 95% dels municipis gironins tenen un atur més alt en el cas de les dones que en el homes i en alguns casos les diferències són molt grans i acostumen a donar-se als pobles més petits i a l'interior, on hi ha més presència d'indústria.

Entre els municipis on hi ha una proporció de dones en atur que homes destaca per exemple Garrigoles amb un 12% de diferència –l'atur masculí és del 7% i el femení un 19%-, i Gombrèn, també amb un 12% -l'atur masculí és de l'11% i el femení, el 23%-, seguit a més distància de pobles Sant Pau de Segúries amb un 10% de diferència o Darnius, amb un 9%. Però també hi ha excepcions. És el cas del Port de la Selva on hi ha més homes a l'atur que dones. Concretament un 12% d'homes enfront un 8% de dones o a la Jonquera, amb un 17% d'homes a l'atur i un 14% de dones.

Pel que fa a les capitals de comarca, Girona és on hi ha més igualtat i la diferència és qüestió de dècimes –un 13,72% d'homes i un 13,07% de dones a l'atur, mentre que Olot, Ripoll i Santa Coloma de Farners estan a l'altra extrem amb quatre punts de diferència entre l'atur d'homes i de dones, essent aquesta última superior. La Bisbal i Figueres tenen dos punts de diferència i Banyoles, només un punt de diferència tenint també més dones que homes a l'atur.

Una altra dada preocupant, segons el sindicat, és que la recuperació econòmica tampoc s'està vivint per igual. Segons les últimes dades d'ocupació, la població masculina ocupada creix mentre que la femenina decreix.

La conciliació laboral i la bretxa salarial

El sindicat denuncia els efectes "perversos" de la conciliació familiar que recau principalment en les dones en el paper de cuidadores. De fet, 7 de cada 10 contractes laborals a temps parcial estan signats per dones i el 97% de les excedències per cura d'un menor les exerceixen dones, un percentatge que no ha variat en deu anys. Com a conseqüència d'això, també hi ha el que anomenen "bretxa salarial" entre homes i dones, essent aquestes últimes les més castigades perquè "no poden promocionar-se a la feina com sí ho fan els homes" per la conciliació, destaca Casas. Segons dades del 2013, a Catalunya les dones guanyaven un 25% menys que els homes de mitjana i fins a un 29% menys entre el col·lectiu de dones de més de 55 anys.

Acabar amb els "tics masclistes" i les males pràctiques

En clau gironina, el secretari general ha fet una crida als treballadors perquè denunciïn les males pràctiques i poder acabar així amb els "tics masclistes" a algunes empreses. "No pararem fins que caiguin les cares de vergonya", ha dit Casas que ha assegurat que actuaran amb contundència per "matxucar" als "miserables" que "no ho han entès" encara. I ha subratllat que el camí cap a la igualtat s'ha de fer des de la pedagogia als més petits perquè aquest és un canvi "cultural".

Per poder actuar amb més contundència, han reclamat al Govern que desenvolupi la Llei d'Igualtat de Catalunya amb la implementació de la figura de l'agent d'igualtat a les empreses així com l'aprovació d'una llei de transparència salarial.

Dones de la neteja que "trenquen cadenes" per denunciar una precarització

Coincidint també amb la celebració del Dia de les Dones Treballadores, CCOO a Girona ha denunciat la precarització de dos sectors on hi ha un domini clar de dones com és el de la neteja i el de les cambreres d'habitació dels hotels amb la participació d'unes cinquanta persones. Les treballadores del sector de la neteja denuncien que les empreses proposen una rebaixa salarial en la negociació del nou conveni i d'empitjorament de les condicions mentre que les cambreres d'habitació han patit un procés d'externalització de la seva feina amb salaris un 48% inferiors fins al punt que algunes treballadores cobren 9.260 euros a l'any.

Sota el lema 'Prou desigualtats, bretxes i pobresa', s'ha llegit un manifest davant de la seu de la Cambra de Comerç i davant de la seu de la Generalitat. Una cinquantena de treballadores, que simulaven estar encadenades, s'han alliberat després de "trencar" les cadenes i d'haver cremat unes caixes plenes de "precarització".