La comunitat musulmana de Palafrugell estrenarà la mesquita al juny, per al ramadà

El projecte, que arriba al milió d'euros, es paga amb les aportacions dels fidels

Les obres de la nova mesquita de Palafrugell avancen a bon ritme. L'edifici tindrà un espai construït de 587 m2 i una capacitat per a 580 persones. Només aquestes dues xifres ja suposen un canvi substancial respecte l'edifici actual, situat al carrer Velázquez. La mesquita té només 200 m2 i, com a molt, poden encabir-hi unes 300 persones. Això fa, per exemple, que les dones i els nens no puguin anar-hi a resar (l'Islam no permet que homes i dones resin junts) i la comunitat s'ha de traslladar a un altre espai els divendres quan hi ha litúrgia i també pel ramadà.

Aquest fet ocasiona algunes queixes dels veïns, ja que algunes celebracions religioses durant el ramadà s'inicien a dos quarts de dotze de la nit. Com que la mesquita actual està al centre del poble, aquestes celebracions provoquen molèsties de sorolls. Per això, la comunitat musulmana fa temps que anava darrera de construir un nou edifici als afores de la població.

A Palafrugell hi ha 4.000 musulmans empadronats. El setembre de 2014, l'ajuntament i la comunitat musulmana van arribar a un acord per comprar una parcel·la situada la zona industrial, darrera del parc de Bombers. Aquesta operació es va tancar després que es descartés instal·lar el nou centre de culte a uns terrenys a tocar del parc de la Sauleda. Aquesta opció va generar polèmica perquè una de les finques era propietat del regidor de CiU Frederic Prats, que finalment ha decidit no vendre.

Objectiu: inaugurar pel ramadà

Des de fa uns mesos, les màquines treballen per aixecar l'estructura de la futura mesquita que es fa sobretot a base de materials prefabricats. L'objectiu de la comunitat és poder tenir l'edifici cobert al juny i poder celebrar allà el ramadà, que comença la nit del 5 al 6 de juny. El projecte té diferents fases i, un cop completat, s'enfila al milió d'euros. Tot es paga íntegrament amb aportacions dels fidels.

"Fa més de 20 anys que recollim diners per fer aquesta mesquita però és veritat que costa molt reunir tots els diners", reconeix el president de la comunitat musulmana, Jaouad Kichouhi. L'islam no permet demanar crèdits i, per això, els líders de la comunitat fan diferents accions per aconseguir les donacions dels fidels, especialment el divendres que és el dia de pregària. "El que volem és complir amb les normatives de seguretat, tenir un centre en condicions i més ampli, que permeti que les dones i els nens també puguin anar-hi a resar alhora", destacat el president.

L'imam de Palafrugell, Amar Ely, també subratlla que la nova mesquita serà un gran canvi per a la comunitat. "L'actual edifici és molt petit, hi ha gent que queda al carrer i si plou es mulla, necessitem un local més gran i també per evitar les molèsties als veïns sobretot durant el ramadà", remarca.

Cúpula, dos minarets i moltes vidrieres

El projecte de la nova mesquita l'ha fet el despatx AFM de Palafrugell. Segons destaca l'arquitecte Josep Ferrés, és un edifici pensat perquè sigui "motiu d'orgull i d'identificació" no només per a la comunitat musulmana sinó també per a la resta de ciutadans de Palafrugell.

L'edifici té alguns dels elements típics de les mesquites: una cúpula al centre, dos minarets als extrems coronats per la mitja lluna, fonts de purificació, moltes vidrieres i un gran pati que l'envolta. Segons destaca Ferrés, la peculiaritat d'aquesta mesquita és que no serà tancada, sinó que a la part baixa hi aniran vidrieres per permetre l'entrada de la llum natural i que s'hi podrà accedir a través de la zona enjardinada que l'envoltarà.

Hi haurà dos accessos diferenciats per a dones i homes i la zona de culte també preveu aquesta separació: els homes resaran a la zona de baix (espai amb capacitat per a 450 persones) i les dones a dalt a una espècie d'amfiteatre a mitja alçada amb capacitat per a 120 dones. Ferrés també ha explicat que, en casos que calgui acollir més gent, també es podrà aprofitar aquest espai enjardinat per resar.

L'espai dedicat al culte serà el més gran, però la mesquita també tindrà una zona profana per a activitats diverses de la comunitat i, en un futur, també s'hi ha projecte el que s'anomena 'casa del guarda' o 'casa de l'imam', una edificació preparada perquè hi pugui viure la persona encarregada de tenir cura de l'edifici.

La quarta mesquita de nova planta de Catalunya

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha visitat aquest dilluns les obres de la mesquita. Segons ha posat de manifest, és un signe de "normalitat" que es vagin fent aquest tipus de centre de culte. Vendrell recorda que a Catalunya hi ha fins a 13 religions diferents i que la musulmana és una de les més nombroses.

La mesquita de Palafrugell serà la quarta de nova construcció que hi ha a Catalunya, després de les de Cornellà de Llobregat, Torroella de Montgrí i Salt (que funciona tot i no estar acabada). Vendrell confia que el projecte de la comunitat musulmana de Palafrugell és bo i que quedarà "una cosa francament bonica".