La CUP ha decidit personar-se com a acusació popular al "principal cas de corrupció que ha sortit a la llum a les comarques gironines" i que implica el Consell Comarcal de la Selva. El diputat provincial Lluc Salellas ha explicat que han intentat revisar la documentació relacionada amb la investigació judicial i que està en poder del consell comarcal però es ha estat molt complicat.
"Fan servir l'enginyeria legal per ser el més restrictius possibles i això no ens permet fer la política de llums i taquígrafs que volem fer", ha afirmat Salellas. Per això, han iniciat els tràmits per comparèixer a la causa, que encara està en mans del Jutjat d'instrucció número 1 de Lugo. "Fer feina de transparència i, si s'escau, formar part activa de l'acusació d'un cas que implica polítics i empreses de les comarques gironines", ha afegit Salellas.
La CUP exposa que han intentat accedir a la informació tenint en compte que són una formació política amb representació al consell comarcal però el Consell Comarcal de la Selva només van permetre que veiés la informació la consellera comarcal –les altres persones que l'acompanyaven no- i no es va poder endur còpies. "Creiem que és important poder accedir a tota la informació i tenir un paper actiu en el procediment, per això hem decidit personar-nos com a acusació popular", ha concretat.
L'escàndol de corrupció per adjudicacions fraudulentes amb epicentre al Consell Comarcal de la Seva va esclatar el febrer del 2013 i es va saldar, inicialment, amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines. Entre aquests, hi havia el llavors president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), -imputat per suborn i tràfic d'influències i que va quedar en llibertat després d'abonar 18.000 euros de fiança- i el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, que va quedar en llibertat després de pagar una fiança de 5.000 euros.
Un mes sense resposta
Durant la roda de premsa d'aquest dilluns, Salellas també ha denunciat que, des de fa unes setmanes, tenen problemes per accedir a informació que sol·liciten tant de la Diputació de Girona com dels organismes autònoms. El diputat provincial ha explicat que han entrat més de 60 preguntes des de l'inici de la legislatura. Al principi, detalla, les respostes eren ràpides però aquesta situació ha canviat últimament. Segons Salellas, hi ha informació sobre Xaloc que van demanar i que un mes que esperen.
"Tenim dret a accedir a tota la documentació, no ens haurien de posar traves", ha afirmat. Per això, reclama públicament a l'equip de govern de la Diputació de Girona que deixi de posar pals a les rodes i entregui les fotocòpies de la documentació que demanen.