Les temperatures d'aquest hivern s'han situat entre 1,5 i 3 graus per sobre la mitjana

Ha estat el més càlid de la sèrie històrica al litoral, prelitoral i alta muntanya

Les temperatures d'aquest hivern a Catalunya s'han situat entre 1,5 i 3 graus per sobre de la mitjana i ha estat càlid sense excepció arreu del territori, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Fins i tot, en alguns punts com el Barcelonès, els valors han estat de +3,5 graus; a l'Alt Penedès, l'Urgell i en alta muntanya ha estat "molt càlid", mentre que en d'altres han estat més moderats, tot i que sempre positius, com a l'Alt Empordà i punts del Segrià, Ribera d'Ebre i del Montsià (+1,5 graus).

L'anticicló de desembre va propiciar inversió tèrmica i molta boira a les planes de l'interior on l'hivern va començar amb normalitat tèrmica, però no a la resta, ja que, segons la primera anàlisi de les dades, al Pirineu i al litoral i prelitoral s'han registrat els valors més elevats de les sèries històriques. A Barcelona i a l'Observatori de l'Ebre, ha estat el més càlid dels darrers 100 anys. Al gener, la situació meteorològica es va caracteritzar pel pas de diversos fronts d'origen atlàntic, tot i que la massa d'aire fred procedents d'altes latituds no va arribar a Catalunya, mentre que el febrer sempre ha estat càlid i marc pels vents de l'oest. Finalment, un canvi de temps a finals de mes va permetre l'entrada d'aire fred però amb una durada curta que no ha compensat la calor de les setmanes anteriors.

En una primera anàlisi, l'hivern 2015-2016 ha estat el més càlid a la costa a tota la sèrie de dades disponibles al litoral, prelitoral i del Pirineu. A l'Observatori Fabra, l'anomalia de temperatura mitjana de l'hivern 2015-2016 ha estat tres graus per sobre la mitjana, la més alta des de l'hivern 1914-1915, mentre que a l'Observatori de l'Ebre ha estat l'hivern més calorós dels darrers últims 109 anys, amb una anomalia de +2,5 graus. Pel que fa al Pirineu, també hi ha hagut els valors més elevats des que es registren de manera contínua, en els darrers 18 anys.

Manca de nevades i 94 dies sense pluja

D'altra banda l'hivern 2015-2016 ha estat sec fins i tot molt sec a punts de l'Alt Empordà, Gironès, Selva, Garrotxa, Osona, Ripollès, Cerdanya, Vallès Occidental Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Montsià i Baix Ebre. Només a punts del Segrià, del Pla d'Urgell i de l'Urgell, a més de zones d'altitud del Pirineu Occidental, ha estat lleugerament plujós.

A més, a diferència d'hiverns anteriors, no s'hi ha registrat cap nevada important i només a finals de febrer la neu es va deixar veure d'una manera més generalitzada al Pirineu i a cotes mitjanes i fins i tot baixes en comarques occidentals.

L'hivern també s'ha caracteritzat per l'absència de precipitacions, amb 94 dies consecutius sense pluja, concretament entre el 4 de novembre i 5 de febrer superant els 85 dies seguits registrats el 1928.