'eQuaid' i Sant Joan de Déu busquen finançament pels primers estudis clínics sobre la llet d'euga

L'entitat garrotxina vol aconseguir 6.000 euros per una aula mòbil

L'Associació eQuaid, amb seu a la Garrotxa i dedicada a la divulgació de les propietats de la llet d'euga, i l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona busquen finançament per poder tirar endavant els primers estudis clínics a Catalunya sobre aquest complement alimentari com a tractament d'algunes patologies en els infants. La investigació anirà a càrrec de l'equip de Recerca i Innovació del centre hospitalari.

Aquest dimecres han obert un micromecenatge a través de la plataforma Verkami per buscar padrins que els ajudin a recollir 6.000 euros. Amb aquests diners faran una gira per tot Catalunya, el 'Poni Tour eQuaid', amb un camió i un remolc adaptat per convertir-lo en una aula mòbil. A cada parada que facin organitzaran un taller pels més petits que inclourà una passejada amb poni i un audiovisual sobre els beneficis d'aquest producte. L'Associació eQuaid i l'equip de Recerca i Innovació de Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona porten col·laborant des de fa anys per certificar el potencial de la llet d'euga com a tractament d'algunes patologies en els infants. Ara volen fer un pas més i aconseguir tirar endavant els primers estudis clínics a Catalunya que permetin identificar quins són aquests beneficis i en quines malalties.

Per aconseguir-ho, han decidit impulsar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. Volen recollir 6.000 euros en un termini de 40 dies. L'associació amb seu a la Vall d'en Bas (Garrotxa) vol sortir de gira per tot Catalunya per donar a conèixer les propietats i beneficis de la llet d'euga, un producte que encara és poc conegut.

El 'Poni Tour eQuaid'

Els padrins, amb aportacions d'entre 10 euros i 2.500 euros, contribuiran a fer realitat el que han anomenat 'Poni Tour eQuaid', una aula mòbil feta a través d'un camió i un remolc reconvertits. La idea és fer una gira per tot Catalunya per donar a conèixer la llet d'euga i les seves propietats, així com el projecte de tirar endavant estudis clínics. Hi haurà una sala d'audiovisuals on s'explicaran els avantatges d'aquest producte i també un taller pels més petits amb format d'activitat familiar. S'habilitarà una zona a cada lloc on s'aturin per fer un berenar i passejades amb poni. Un cop finalitzada la investigació, els padrins rebran un informe-resum amb els detalls de l'estudi.

"La velocitat dels estudis que puguem fer depèn directament de la capacitat d'inversió que tinguem", reconeix Juti Gusi, l'impulsor d'aquesta associació que va crear després de comprovar en primera persona els beneficis de la llet d'euga i superar una malaltia greu. Des de fa sis anys que treballen des de l'associació per promocionar el seu consum. Van ser pioners a Catalunya en introduir la llet d'euga congelada.

Fomentar el consum a través del coneixement

Segons Gusi, "el nostre objectiu és que la gent trobi una solució al problema de salut que té; que no s'agafi a la desesperada perquè ha sentit que la llet d'euga va bé; volem que s'informi i que després compri la llet que vulgui però amb coneixement de causa". En aquest sentit, subratlla que la llet d'euga és un complement alimentari molt delicat després de la congelació. Segons Gusi, un cop descongelada, pots tardar fins a vuit hores a consumir-la però no més, perquè després ja es generen canvis en la microbiologia". És per això que van apostar per la venda en monodosis de 20 ml.

A més a més, recorda que "no és un aliment que alimenti" sinó que "ajuda a cobrir les carències d'alimentació del dia a dia" i "permet estabilitzar aspectes com els neurotransmissors i la macrobiòtica o enzims per absorbir millor el que menges" i posar a punt el cos per rebre el tractament mèdic adequat en cada cas. És per això que s'acostuma a utilitzar en casos de l'aparell digestiu sobretot com el síndrome del colon irritable o el Crohn. A més, també pot ser un bon aliat per als malalts que pateixen càncer alhora que influeix en la regulació del colesterol, ajuda en el tractament d'anèmies o problemes dermatològics com la pell atòpica.

L'associació treballa amb metges i investigadors del Josep Trueta o la UAB que formen part de la xarxa de col·laboradors de l'associació. Gràcies a aquesta feina han vist que cal fer un pas endavant i demostrar científicament per què aquest complement és beneficiós. A nivell europeu ja hi ha alguns estudis sobre la llet d'euga però estan vinculats a projectes de final de carrera i no són concloents.

La idea és començar amb dos o tres estudis clínics però asseguren que el potencial del producte és molt gran i que per tant el que volen és poder-ne anar fent en un futur. "El procés és molt car, perquè s'han de passar moltes proves, les mateixes que les grans marques", assenyala el seu president. Per això busquen el suport econòmic de ciutadans per fer-ho possible.

Una xarxa de més de 220 punts de venda

Gusi explica que el principal repte ha estat aconseguir una llet d'euga de qualitat. "No per ser llet d'euga ja és bona", remarca. Per això han invertit cinc anys d'investigació per garantir el mateix nivell d'enzims i microbiologia en els tres productes que ofereixen. Actualment treballen amb més de vint granges a Catalunya (3) i la resta a Bèlgica i Holanda i és la combinació de totes elles el que els ha permès arribar trobar el nivell òptim i que tota la llet que venen congelada tingui les mateixes propietats. La capacitat de producció és d'unes 1.800 caixetes de llet d'euga al mes.

La logística ha estat una altra dificultat. Actualment compten amb més de 220 punts de venda (botigues col·laboradores) i una trentena de botigues més al País Basc, Galícia i Andalusia. La idea, però, és poder estar presents a més llocs. També tenen una botiga online al web des d'on es poden fer comandes. Confien que la gira del 'Poni Tour eQuaid' també hi ajudi.