Els Mossos d'Esquadra eliminen les patrulles específiques de proximitat de Salt

El sindicat SME ho vincula a la manca d'efectius

Salt (Gironès) ja no té patrulles específiques de proximitat dels Mossos d'Esqudra. Això implica que ja no hi ha un grup d'agents que es dediqui exclusivament al patrullatge per mercats, comerços, escoles i a travar relacions amb la comunitat. Els Mossos d'Esquadra asseguren que han fet una "reestructuració interna" i que ara totes les patrulles de seguretat ciutadana –a les que també s'han integrats els agents que abans es dedicaven a proximitat- han assumit aquestes tasques.

El sindicat SME, en canvi, ha criticat la decisió i ho atribueix directament "a la greu manca d'efectius dels Mossos d'Esquadra que hi ha a Catalunya i, sobretot, a les comarques gironines". El secretari general del sindicat, Toni Castejón, ha lamentat que s'hagi fulminat un model de patrullatge del qual "el Govern n'havia fet bandera" durant anys perquè era el que apropava més els agents a la comunitat i millorava la cohesió social.

"Aquest tipus de feina que feien ells, de relacions amb la comunitat i de policia de proximitat, ara no es fa perquè no tenen suficients agents per poder-ho fer", ha afirmat Castejón que ha detallat que van posar el problema sobre la taula a la darrer Consell de Policia. "Ens van admetre que era així i es van comprometre a buscar solucions", ha afegit.

Segons Castejón, aquest tipus de patrulles tenen sentit "sobretot en poblacions com Salt", amb una gran diversitat social i cultural i on anys enrere hi van haver problemes vinculats a la seguretat ciutadana i a la convivència. "És un lloc amb moltes cultures associades i on els Mossos d'Esquadra feien una tasca de proximitat i de solució de problemes que ara s'ha desmuntat", ha lamentat.

Fonts de l'Ajuntament de Salt han indicat que, des del gener, la Policia Local ha incrementat el patrullatge, també a peu, pel municipi. Els Mossos d'Esquadra asseguren que aquesta "reestructuració interna" s'ha hagut de fer per canvis en els quadrants d'horaris i que no tindrà conseqüències negatives per a la població perquè ara totes les patrulles de seguretat ciutadana dediquen part del seu temps a fer tasques de proximitat.

Des de la comissaria de Salt, els Mossos d'Esquadra donen servei i patrullen també a les poblacions veïnes de Vilablareix, Aiguaviva, Fornells de la Selva i Bescanó.