'Qin Warriors', 'Fan Dance' i 'Troupe Nomuna' s'imposen al Festival del Circ de Figueres

La cinquena edició del certamen bat rècords d'ocupació amb 30.500 espectadors

Els equilibrismes xinesos de 'Qin Warriors' i 'Fan Dance', i les acrobàcies vingudes des de Mongòlia de la mà de Troupe Nomuna s'han imposat al Festival del Circ de Figueres. Les tres atraccions han rebut els Elefants d'Or durant la gala de lliurament de premis que ha tancat aquesta edició del certamen, la cinquena, on s'ha batut rècord de públic. En total, fins a 30.504 espectadors han passat per les carpes instal·lades al recinte firal i s'ha fet un ple gairebé absolut a les deu funcions dirigides al públic en general. L'organització subratlla que el festival ja s'ha consolidat com "el segon de referència a Europa", tan sols per darrere del degà, el de Montecarlo. Un pressupost de més de mig milió d'euros, 84 artistes de tretze països diferents i fins a 24 atraccions durant els dies que ha durat el certamen ho han fet possible.

L'Espectacle Or, que reuneix en una sola funció el bo i millor del Festival del Circ, ha tancat cinc dies frenètics en què Figueres s'ha tornat a convertir en capital internacional del gènere. Cintes aèries, contorsionismes, acrobàcies, diàbolos i pallassos han omplert de nou les carpes instal·lades al recinte firal.

En total, s'hi han pogut veure fins a 24 atraccions arribades de la mà de fins a 84 artistes de tretze països diferents. I un cop més, per tancar el certamen, la gala de lliurament de premis –els elefants dalinians d'or, plata i bronze- ha posat el punt i final a l'edició d'un festival, la cinquena, que ha batut un nou rècord de públic i ha tornat a projectar portes enfora la capital de l'Alt Empordà.

En total, el Festival del Circ – Elefant d'Or – Ciutat de Figueres ha rebut 30.504 espectadors, i ha fregat gairebé el 100% d'ocupació a les deu funcions destinades a tots els públics. L'organització destaca que ara, després d'aquesta cinquena edició, el certamen ja s'ha consolidat com "el segon esdeveniment de referència circense a Europa", només per darrere del de Montecarlo, i ja és tot un nom propi dins del gènere. "Serveix de plataforma per donar a conèixer atraccions inèdites i propulsar la carrera de joves artistes de tot el món", indica el seu director Genís Matabosch.

La Xina i Mongòlia, al pòdium

Aquest 2016, dos països han ocupat el pòdium del festival: Xina i Mongòlia. Els jocs icaris i equilibris en monocicle de WuQiao Arts School of China, amb el seu 'Qin Warriors', els equilibris de cap de la Sheyang Acrobatic Troupe of China, amb el seu 'Fan Dance', i les bàscules i el volteig acrobàtic de la Troupe Mongòlia han rebut els tres Elefants d'Or.

El número dels 'Qin Warriors', a més, no només ha rebut la màxima distinció del jurat internacional, sinó també el favor dels espectadors. I és que els xinesos també han rebut el Premi del Públic, que atorguen tots aquells qui han passat per les nou sessions programades de les semifinals (els espectacles Blau i Vermell).

Per darrere d'elles, les tres atraccions guardonades amb l'Elefant de Plata han estat les dels canadencs Duo 2-Zen-0, amb el seu doble cercle aeri creuat; el pallasso rus Vladimir Deryankin, i les teles aèries de Golden Dream (un tàndem format per l'italiana Ambra Faggioni i l'espanyol Yves Olivares). Pel què fa al bronze, el jurat internacional del Festival del Circ ha reconegut amb aquest elefant el hula hoop aeri de la russa Alexandra Levitskaya, les contorsions amb equilibris dels ucraïnesos Duo Miracle i les cintes aèries de la parella de joves artistes russos Miracle.

En total, en aquesta Gala Or hi han competit fins a catorze atraccions. A més dels elefants, també han optat als premis que atorga directament el jurat internacional del festival: el de la Imatge (que han recollit els contorsionistes de Mongòlia Swan Lake) i el de la Crítica (que s'han endut els acròbates ucraïnesos Zhygaltsov Brothers).

La gala s'ha clausurat amb l'entrega de diferents premis especials, que s'afegeixen al conjunt de guardons del Festival del Circ. Un festival que, en aquesta edició, ha comptat amb un pressupost superior al mig milió d'euros (en concret, 592.000).