Ensenyament vincula la reducció d’algunes línies de P3 amb la baixada d’alumnes

L’escola la Salle de Cassà de la Selva ha homanetjat l’exconsellera Rigau

El Departament d’Ensenyament ha confirmat que s’ha reduït l’oferta de places o línies de P3 en algunes localitats de les comarques gironines però asseguren que es deu al desens del nombre d’estudiants al cens poblacional.

“La disminució prové de la baixada d’alumnes que tenim en el cens i en molts de casos hem procurat una ràtio d’entrada més baixa del que és habitual”, ha explicat el nou director dels serveis territorials d’Ensenyament a les comarques gironines, Josep Polanco.

D’altra banda i pel que fa a l’escola Nou de Quart, el director ha subratllat que no tenen previst a curt termini que puguin impartir estudis de secundària tot i que posaran especial atenció en el seguiment dels estudiants d’aquest centre que s’incorporin per primer cop a l’institut de Vilablareix. Això ho ha dit des de Cassà de la Selva (Gironès), on l’escola la Salle ha celebrat els seus 135 anys d’història homenatjant els exalumnes de més de 80 anys i reconeixent la defensa de l’educació i l’escola catalana de l’exconsellera Irene Rigau.

Les declaracions de Polanco arriben el mateix dia que el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) ha realitzat una manifestació a Barcelona en contra el tancament d’aules, la massificació a secundària i per la defensa de la reducció de ràtios a les classes i la qualitat de l’escola pública. Enmig d’aquest panorama i qüestionat per aquest tema, el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona ha confirmat que el Departament ha decidit reduir el número de línies pel que fa l’ensenyament infantil com P3 en algunes localitats de cara a l’any vinent. Una decisió que vinculen directament a la disminució dels alumnes que hi ha al cens.

“Ens molts casos el que hem procurat és planificar una ràtio d’entrada més baixa del que habitualment es fa. És a dir, si la ràtio és 25 doncs fer-ho a 23, la qual cosa creiem que és una bona opció per a les coles, famílies i els alumnes”, ha reflexionat Polanco. D’altra banda, i respecte a les demandes de l’escola Nou de Quart, el director ha reiterat que, “a curt termini”, no tenen previst que l’escola pugui impartir estudis de secundària. A principis de febrer, Ensenyament ja va tancar la porta a aquesta opció però de de la Plataforma Per la Continuïtat al 9d4t – que reclamen aquesta ampliació – no es donen per vençuts i van enviar una carta a la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, buscant el seu suport. A més, aquest diumenge, han portat a terme una botifarrada reivindicativa.

En principi, des d’Ensenyament els han contestat programant una reunió el proper dijous 3 de març a les quatre de la tarda per tractar el tema. Tot i això, Polanco ja ha avançat aquest diumenge que el posicionament dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona és ferm. “Com els alumnes d’altres centres de Quart, Fornells i Aiguaviva; els alumnes d’aquesta escola hauran de cursar secundària a l’institut de Vilablareix”, ha assenyalat.

D’entrada, el director ha explicat que la trobada del proper dijous servirà per “consolidar la coordinació” entre el centre de Quart i Ensenyament i per explicar als responsables de l’escola que faran un seguiment en profunditat per veure com s’incorporen els alumnes al nou institut a partir del proper setembre. “Tal i com ho fem sempre, volem tenir la certesa i les garanties que els infants assoleixen les competències i objectius marcats per l’etapa”, ha explicat.

Homenatge a Rigau

Polanco ha fet aquestes declaracions des de Cassà de la Selva on ha assistit a l’acte multitudinari d’homenatge als 150 exalumnes de més de 80 anys d’aquest centre coincidint amb els actes de commemoració dels 135 anys d’història de l’escola al municipi. A més, el patronat de la Salle ha aprofitat el moment per entregar una insígnia i un certificat a l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per la seva defensa de l’educació i l’escola catalana. L’acte ha aplegat a diverses autoritats com el delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús, diversos alcaldes dels municipis de la zona com Riudellots de la Selva, Llagostera o el president del Consell Comarcal del Gironès. En principi, l’acte havia de comptar amb la presència de la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, però la consellera no ha pogut assistir per malaltia.