Ple crispat a Girona on CiU no aconsegueix aprovar el sou de l'alcalde ni els càrrecs de confiança

Ballesta assegura que l'han "escorxat" públicament

Ple crispat i carregat de retrets a Girona on l'equip de govern de CiU no ha aconseguit el suport necessari per aprovar el sou de l'alcalde ni els càrrecs de confiança. Fa només 24 hores, CiU s'havia assegurat un pacte amb C's i el PPC que li permetia tirar endavant els dos punts. Però la reculada de C's a última hora ha deixat sols els deu regidors de l'equip de govern. L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, visiblement enutjat, ha criticat que "tot aquest sidral" hagi girat al voltant del seu sou i que se l'hagi "escorxat a la plaça pública". Ballesta ha intentat un moviment de darrera hora rebaixant-se el sou a 68.500 euros anuals per aconseguir el suport d'ERC. Però el republicans s'han mantingut ferms amb el vot en contra i li han retret que "no sap negociar".

Primer van haver de suspendre un primer ple extraordinari previst per divendres passat perquè no tenien suficients vots per aprovar la proposta. Dimecres a la tarda, l'equip de govern de Girona va anunciar un acord amb els dos regidors de Ciutadans (C's) i la regidora del PPC que permetia desencallar el sou de l'alcalde i modificacions en els càrrecs de confiança. Al final, però, el serial continua i CiU no ha aconseguit aprovar aquests punts perquè, quan faltaven dues hores per al ple, C's s'ha fet enrere i ha trencat el pacte.

A dos quarts de cinc de la tarda ha començat, a l'Ajuntament de Girona, un ple extraordinari amb un ambient crispat i també amb molta incertesa, perquè no se sabia si a darrera hora l'alcalde havia aconseguit els dos vots que li faltaven per aprovar la proposta. No ha estat així.

Els grups municipals han debatut totes les propostes alhora i ja des del començament hi ha hagut retrets i crítiques que han acabat amb una intervenció de Ballesta clarament enutjat per les intervencions i pel resultat de les votacions.

L'equip de govern ha intentat arrancar suports amb un moviment de darrera hora: Ballesta ha presentat al ple una proposta de sou inferior. Si CiU va plantejar inicialment que l'alcalde cobrés 75.000 euros l'any, segons l'acord amb C's i PPC que hi havia sobre la taula dimecres el salari seria de 73.000. Al principi del ple, l'equip de govern ha portat a votació un sou de 68.500 euros anuals, només 500 euros més del que havia proposat ERC en una proposta pròpia de cartipàs. El moviment ha estat en va.

L'alcalde de Girona ha assegurat que, més enllà de propostes de ciutat, "tot aquest sidral" que s'ha format ha girat al voltant del seu sou. "Se m'ha escorxat a la plaça pública", ha criticat Ballesta que ha recordat que l'alcalde de Girona actualment no té retribució perquè l'exalcalde i ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cobrava com a diputat al Parlament. Només cobra, doncs, per assistència a plens i a reunions. Una quantitat que és d'uns 28.000 euros anuals. L'equip de govern haurà d'intentar negociar un salari i portar-lo a aprovació més endavant.

Ha venut l'ànima al diable

La primera a intervenir al ple ha estat la regidora del PPC, Concepció Veray, que ha lamentat com s'ha gestionat tot l'assumpte del cartipàs i del salari, amb plens anul·lats in extremis i negociacions frustrades. Després del ple d'aquest dijous, assegura Veray, Girona "tornarà a passar a la història per fer el ridícul". "Jo represento un partit que té paraula i, quan la dóna, la manté fins a l'últim moment", ha afirmat la regidora del PPC en una crítica clara a la reculada que ha fet C's.

La portaveu de C's, Míriam Pujola, ha desplegat els mateixos arguments que al migdia per justificar que ara no donin suport al cartipàs. "El primer acord al que vam arribar va ser deixar apartades les ideologies, clarament antagòniques, però l'equip de govern va decidir a l'últim moment posar per davant tot allò que ens separa", ha afirmat. Ha carregat, sobretot, contra el portaveu del govern, Carles Ribas. "No tiri la pilot a la senyor Arrimadas, qui té la culpa del que ha passat és vostè perquè va fer declaracions que són una falta de respecte", li ha dit.

Des de la CUP, la seva portaveu Laia Pèlach li ha retret a l'equip de govern que ni tan sols s'hagin volgut asseure a negociar amb ells. Segons Pèlach, Ballesta està recollint el que ha sembrat per haver pactat amb "la dreta espanyolista". "S'han venut l'ànima i el diable l'ha traït", ha afirmat. Per a la CUP, tot aquest serial és un exemple de "la forma caduca de fer política" de l'equip de govern que, en comptes d'arribar a consensos, primer proposa i després busca recavar els vots que necessita. "Si ha de seguir així, senyor Ballesta si us plau dimiteixi", ha afirmat Pèlach.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha lamentat que un ple que havia de fer-se "quasi sense soroll", s'hagi convertit en un espectacle que ha desembocat en una "situació límit". "Com a màxima autoritat, li demano que recuperi el pols de la ciutat, que decideixi a favor dels gironins i al marge dels interessos del seu partit", ha reclamat Paneque que afegeix que Girona no pot viure "tres anys de transició" fins a les properes eleccions municipals.

Un dels blancs de crítiques de l'equip de govern ha estat ERC perquè eren la seva "parella de ball" prioritària però no han pogut arribar-hi a cap acord. Maria Mercè Roca ha acusat Ballesta de no saber negociar. "Ha anat d'error en error i ¡, al final, han hagut de pactar amb dos partits que estan radicalment en contra del procés d'emancipació que el poble de Catalunya demana", ha afirmat la portaveu d'ERC. Roca creu que havien fet una proposta de cartipàs "honesta" i ha lamentat que l'equip de govern no hagi volgut ni entrar a debatre-la.