C's de Girona es desdiu a l'hora de donar soport al nou cartipàs municipal

El partit acusa Ballesta de portar l'independentisme a la sang

C's ha trencat l'acord per permetre tirar endavant el cartipàs i el sou de l'alcalde de Girona perquè l'equip de govern ha prioritzat "els interessos separatistes" per damunt dels de ciutat.

La portaveu del grup, Míriam Pujola, assegura que CiU va traspassar una línia vermella assegurant que, malgrat el pacte amb C's i el PP, Girona continuava essent "referent de l'independentisme" i que la ciutat ho duia "dins el seu ADN".

Pujola ha criticat Ballesta de "dividir els gironins" i ha assegurat que, per reconduir el pacte, la condició sine qua non és que l'Ajuntament surti de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). "C's ha treballat i ho continuarà fent per tot allò que ens uneix; CiU ho fa per tot allò que separa", ha subratllat.

Ara sí, ara no

Tot i que ahir la mateixa Pujola va admetre que no se sentien "còmodes" pactant amb un govern a favor del sobiranisme, i va emmarcar l'acord per al cartipàs estrictament en termes de ciutat, aquest ha estat el motiu que ha dut a trencar el pacte. Les declaracions del portaveu de l'equip de govern, Carles Ribas, on assegurava que Girona continuaria essent "referent de l'independentisme" perquè tant la ciutat com l'alcalde "ho duen al seu ADN", no s'han digerit gens bé entre les files de C's.

El partit ha acusat CiU d'haver traspassat una línia vermella, recordant que una de les premisses que va dur C's a negociar-hi va ser deixar ideologies a banda. "L'acord al qual vam arribar era puntual, només per aprovar el cartipàs; Ciutadans va entendre el bloqueig en què es trobava la ciutat, i per respecte institucional i pensant en el bé de tots els gironins, va decidir pactar", ha explicat Pujola.

En contraprestació, recorda la portaveu de C's, el seu grup va obtenir una bateria de compromisos "pensats tots en clau de ciutat". Entre aquests, professionalitzar les regidories de Turisme i Cultura, millorar la transparència en el procés de pressupostos participatius, prioritzar la reforma del carrer del Carme o –i aquest no s'havia esmentat fins ara- incloure dins el nomenclàtor de carrers dues víctimes d'atemptats d'ETA: el gironí Francesc Sidera i el mosso Santos Santamaria.

"Posar per davant tot allò que ens separa"

Ara bé, tot això ara s'ha trencat. C's ha donat per finiquitat el pacte del cartipàs, precisament arran de les declaracions de Carles Ribas. "Durant aquestes setmanes, nosaltres hem treballat per tot allò que ens uneix i CiU, en el darrer moment, ha decidit posar per davant tot allò que ens separa", ha dit Míriam Pujola.

La portaveu del grup municipal ha criticat que les paraules de Ribas, de qui ha recordat que "mai" va ser a les negociacions, "evidencien la manca de seriositat i la divisió interna de l'equip de govern". "Han trencat de cop la premissa principal que ens vam imposar les dues parts a l'hora de negociar: deixar de banda les ideologies antagòniques", ha afegit Pujola.

Per això, C's s'ha reunit de nou amb l'equip de govern aquest matí. Durant la trobada, el grup ha posat sobre la taula noves condicions "innegociables" per avalar l'acord de cartipàs. Entre aquestes, l'exigència que l'Ajuntament surti de l'AMI perquè "es posi per davant l'interès de tots els gironins", ha dit Pujola. Aquesta condició, que ja es va deixar de banda durant les negociacions, avui s'ha convertit però en sine qua non, ha subratllat la portaveu.

"Malauradament, l'equip de govern s'ha mantingut inamovible amb el projecte separatista", hi ha afegit Pujola, anunciant el trencament de l'acord. Per últim, la portaveu municipal ja ha avançat que allò que els guiarà durant la resta de mandat, a l'hora de parlar amb l'equip de govern, seran "els interessos i projectes de ciutat, i no allò que separa els gironins".

De moment, l'Ajuntament de Girona manté el ple extraordinari previst per aquesta tarda a dos quarts de cinc. La intenció és esgotar les darreres hores –d'aquí a poca estona, minuts- per intentar lligar algun pacte que permeti desencallar els diferents punts.