Ballesta pacta amb C's i PP el seu sou i el nou cartipàs de l'Ajuntament de Girona

Els regidors dels dos grups de l'oposició justifiquen l'acord per "responsabilitat"

Després del ple suspès divendres passat a última hora perquè l'equip de govern no tenia prou suport per aprovar el cartipàs i el sou d'alcalde, CiU ha arribat avui a un acord amb els dos regidors de C's i la regidora del PP per tirar endavant una nova proposta al ple extraordinari convocat per dijous a la tarda. Són els tres vots que Ballesta necessita sumar als deu regidors de CiU per aconseguir aprovar la nova organització municipal.

La portaveu del PP primer, Concepció Veray, i la de C's després, Míriam Pujola, han estat les encarregades d'anunciar l'acord en rodes de premsa aquest dimecres a la tarda. Les dues formacions coincideixen a destacar que després de dies de negociacions, han pactat una proposta "per responsabilitat", per no tenir paralitzat el cartipàs 'sine die' i perquè l'equip de govern "deixi de fer el ridícul" convocant plens sense tenir els suport que necessita.

Tant el PP com C's han criticat que el debat públic s'hagi focalitzat en el sou de l'alcalde. Veray ha explicat que Ballesta ha de cobrar un sou digne com a alcalde amb dedicació exclusiva i sosté que, per això, li van proposar una retribució anual de 73.000 euros bruts que és "exactament el mateix, ni un cèntim més ni un cèntim menys" el que cobrava fins ara el gerent Albert Riera, un càrrec de confiança que Ballesta ha suprimit. Aquest serà, finalment, el sou de l'alcalde.

L'exalcalde i actual president del Govern, Carles Puigdemont, no cobrava de l'ajuntament perquè tenia sou com a diputat al Parlament i, a nivell municipal, només percebia indemnitzacions per assistències. Pujola (C's) creu que el sou de l'alcalde no podia tenir aturat el govern de Girona. "Girona no pot estar aturada i això s'havia de desencallar", ha afirmat. A més, ha criticat altres formacions, com ERC, a qui acusa d'adoptar "posicions populistes" i no actuar amb sentit comú.

CiU ha hagut de recórrer al suport de dos partits marcadament unionistes i allunyar-se "de la seva parella de ball prioritària", que era ERC. Els republicans van fer una contraproposta segons la qual Ballesta tindria un sou de 68.000 euros i CiU havia de reduir a la meitat els càrrecs de confiança. La forma d'actuar d'ERC ha caigut malament a l'equip de govern i el seu portaveu, Carles Ribas, els ha acusat d'actuar com govern però sense assumir la responsabilitat i "la motxilla carregada" que suposa. Tot i això, els ha tornat a estendre la mà per entrar al govern municipal.

La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, s'ha mostrat "enfadada" per la manera com s'han dut a terme les negociacions pel cartipàs i ha tancat la porta a entrar a l'equip de govern. "És del tot forassenyat", ha dit Roca. ERC va facilitar l'aprovació del cartipàs que va portar a ple Puigdemont i que incloïa la figura del gerent i comptava amb un total de vuit càrrecs de confiança. Segons Roca, ho van fer per no posar "pals a les rodes" a la configuració del nou govern però ressalta que ara la situació "és ben diferent" perquè ja hi ha una estructura que funciona i es poden obrir debats sobre altres qüestions de fons.

Independentisme i línies vermelles

El posicionament independentista del govern de Ballesta no ha estat un escull per a C's i PP. "És evident que no ens sentim còmodes amb la línia independentista del govern però això no és un pacte de govern, és només un acord de cartipàs", ha afirmat Pujola. "És un tema de ciutat, de sentit comú i de responsabilitat, si CiU continua essent independentista, hi ha línies vermelles que nosaltres no creuarem, però en temes de ciutat ens hi trobaran sempre", ha exposat, per la seva banda, Veray.

Fruit de les negociacions per donar suport al cartipàs, C's i PP han obtingut contraprestacions en forma de compromisos. La regidora Concepció Veray ha explicat que Ballesta ha acordat amb ells desencallar la rehabilitació de l'antic cinema Modern, impulsar un pla estratègic que fixi les actuacions en turisme, cultura i comerç i reprendre negociacions amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per atacar obres de reforma de la plataforma de la plaça Catalunya.

A més, ressalta Veray, l'alcalde també s'ha compromès a ser exigent amb el Govern de la Generalitat perquè pagui els diners que deu a la ciutat. "Parlem de 8 milions d'euros que servirien per impulsar moltes polítiques necessàries per a Girona", ha afegit la regidora del PP.

Per la seva banda, C's ha acordat una neteja de la llera de l'Onyar al seu pas pel carrer del Carme, que hi hagi més transparència amb el càlcul dels pressupostos participatiu i que es renovin els parcs infantils per adequar-los a nens amb problemes de mobilitat.