CiU pressiona ERC perquè entri al govern de Girona

Carles Ribas justifica l'apropament amb C's i el PP per desencallar el cartipàs municipal

Queden poc més de 24 hores perquè se celebri el ple per ratificar el cartipàs, fixar el sou de l'alcalde de Girona i nomenar els càrrecs de confiança. És el segon cop que aquest ple es convoca, després de la suspensió a darrera hora del de divendres passat, i a hores d'ara el més calent és a l'aigüera.

Després que ERC posés ahir la seva proposta de cartipàs sobre la taula, en les darreres hores l'alcalde s'ha reunit amb C's i el PP. Des d'aquests dos grups, s'assegura que falten llimar alguns serrells abans de tancar un acord que permeti a Ballesta sumar els 13 vots necessaris perquè la proposta de cartipàs, sou de l'alcalde i assessors prosperi.

De moment, però, no hi ha res en ferm. I la situació pot fer un nou gir després que aquest migdia el govern hagi reaccionat per boca del seu portaveu, Carles Ribas. L'equip municipal de CiU ha lamentat que els diferents grups hagin airejat les negociacions per al ple del cartipàs i, en especial, ha carregat durament contra els republicans.

"Que no es quedin al replà"

Ribas s'ha referit a ERC "amb tristor" i li ha retret que, d'ençà de les municipals, "hagi rebutjat fins a tres vegades" entrar a govern, obeint a "tacticismes electorals" i preferint mantenir-se a l'oposició amb "exoneració de responsabilitats". Per això, ha instat els quatre regidors republicans a "fer el pas", exemplificant-ho amb un símil: "Que no es quedin al replà sinó que passin la porta; sabem que la motxilla que hauran de dur és difícil, però cal saber-la portar i assumir responsabilitats", ha dit Ribas.

El portaveu de CiU ha admès que voldrien ERC com a "parella de ball" a l'Ajuntament, sobretot per contribuir des del municipalisme "a crear un país nou". "Girona és i serà el referent del sentiment independentista, ho tenim clar perquè aquest és l'ADN de l'equip de govern i de l'alcalde Ballesta", ha dit Ribas. I hi ha afegit, en clara referència als republicans: "Per tant, anem tots de la mà i deixem de fer un flac favor a la idea de país".

Gestionar, diferent de "fer política"

Pel què fa al ple de demà, Ribas també ha justificat l'apropament amb C's i el PP per intentar desencallar un acord. El portaveu ha assegurat que qualsevol equip de govern té "l'obligació i el deure" d'asseure's a negociar amb la resta de forces, siguin del color que siguin, i ha subratllat que el cartipàs, el sou de l'alcalde i el nomenament de càrrecs de confiança s'emmarca "dins la gestió municipal".

"El cartipàs obeeix a organització interna, i no a fer política; i s'ha de tirar endavant per al bé de la ciutat", ha dit Carles Ribas. "Des de fora s'hi poden fer aportacions, però a ningú li agrada que li organitzin casa seva", ha afegit el portaveu, llançant un dard enverinat contra la proposta que va fer ahir ERC.

I aquí, Ribas ha desplegat més la seva crítica contra els republicans. Els ha acusat d'haver recolzat el primer cartipàs que es va votar després de les municipals, en què Puigdemont era alcalde i on hi havia vuit càrrecs de confiança, però en canvi ara voler reduir aquest número a quatre.

"S'ha parlat amb tots"

El portaveu de l'equip de govern assegura que, a l'hora d'intentar lligar un pacte pel cartipàs, s'ha parlat amb tots els grups municipals. Si bé també ha admès que a algun, com la CUP, ja se'l va rebutjar d'entrada, perquè les diferències (en concret, amb el sou de l'alcalde) feien gairebé insalvable l'entesa.

Per últim, Carles Ribas ja ha avançat que allò que passi al ple de demà en cap moment pressuposa quina política es farà els propers anys des de l'ajuntament. És a dir, que si C's i el PP avalen els diferents punts, per al grup de CiU això "no dinamita" lligar un acord amb ERC perquè entri a formar part del govern municipal.

"Demà parlarem de gestió, i això és diferent de fer política", ha dit Ribas. I ha conclòs, en referència als republicans: "L'emissor i el receptor poden no posar-se d'acord, però aquí allò que ens falla és el contingut: parlem només del salari de l'alcalde de Girona o parlem de construir país? Per a mi, aquest és el subjecte del diàleg".