Salvem demana una inspecció tècnica a les obres d'El Bulli al sospitar d'irregularitats greus

Els ecologistes denuncien que s'han fet moviments de terres "desmesurats"

IAEDEN-Salvem l'Empordà valora molt positivament l'anunci de la retirada de la segona fase d'ampliació d'ElBulliFoundation que l'equip de Ferran Adrià va donar a conèixer la setmana passada i que suposava una ampliació de 3.000 m2. En un comunicat afirmen que es tracta d'una "gran victòria" pel Parc Natural de Cap de Creus i per la conservació dels espais protegits i celebren que tal com reclamaven "no es faci una llei a mida del projecte". Ara bé, alerten de possibles irregularitats en les obres que ja estan en marxa a Cala Montjoi i que han de permetre a l'espai créixer un 20%, el límit permès per la normativa del parc. Per això demanen un "estricte control" amb el que s'està fent.

Concretament, els ecologistes han demanat a les diferents administracions competents -l'Ajuntament de Roses, la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme i al Parc Natural de Cap de Creus- una inspecció tècnica de les obres per verificar si les actuacions que s'han fet fins ara s'ajusten a les condicions de la llicència atorgada pel projecte executiu corresponent. També reclamen que en cas d'incompliment, s'aturin les obres, que es rehabiliti la zona afectada atès que és un Paratge Nacional d'Interès Natural i que s'apliquin les sancions previstes segons la normativa vigent.

En un comunicat, expliquen que el novembre passat van sol·licitar a l'Ajuntament de Roses el projecte que dóna cobertura a l'ampliació del 20%. Després de rebre la resposta el gener passat, els ecologistes van fer una visita per comprovar les obres fetes sobre el terreny amb el projecte sol·licitat, fet que ha posat sobre la taula el que diuen són "irregularitats greus".

Moviment de terres "desmesurat i il·legal"

Denuncien un "moviment de terres desmesurat i il·legal" tenint en compte que la parcel·la on es fan les obres es troba dins una figura de protecció molt important del Parc Natural. En aquest sentit, creuen que les obres "afecten a tota la finca i representen una important alteració de l'espai que no queda reflectida en la llicència d'obres". Recorden que el permís preveu l’ampliació del 20% del sostre construït en el moment de l’aprovació inicial del Pla Especial del Parc Natural de cap de Creus, - la demolició prèvia parcial d’uns despatxos, - la reconstrucció del magatzem, - la rehabilitació d’algunes terrasses, - la tala de 9 eucaliptus i la revegetació amb espècies autòctones, - un lleuger desplaçament d’un pal elèctric, - la creació d’un nou tram de tanca perimetral.

També recorden que en el document de la memòria es preveuen "moviments de terra poc importants ja que els nous edificis s'adapten al relleu i no es preveuen canvis rellevants en la topografia". Una afectació que a la pràctica, diuen els ecologistes, sobrepassa el que es va posar per escrit.

Per altra banda, l'entitat denuncia que s'estan fent obres importants de rehabilitació a la casa particular dels propietaris del Bulli així com grans moviments de terra en l'àmbit que queda a sobre de la carretera. Un fet que preocupa als ecologistes perquè el projecte d'ampliació era només a la parcel·la del restaurant del Bulli, entre la carretera de cala Montjoi i el mar.

Així mateix, volen que es comprovi que aquestes irregularitats de les obres no hagin afectat a les seqüències de roques sedimentàries atribuïdes al Paleozoic inferior del cap de Norfeu incloses en l'inventari d'Espais d'Interès Geològic. L'àmbit del projecte de ElBulliFoundation s'ubica en un espai on predominen les lutites negres de Montjoi i demanen que es comprovi l'afectació de la geozona.

Finalment, els ecologistes qualifiquen de "preocupant" que en la resposta obtinguda per part de l'Ajuntament de Roses en data de l'11 de gener d'enguany es digui que en els pròxims mesos la promotora de les obres els farà arribar la informació complementària del projecte per tenir "màximes garanties d'accessibilitat i integració". L'entitat diu que és "inusual" que faci mesos que les obres han començat i que el promotor no hagi presentat encara "informació més actualitzada i definitiva".