Olot detallarà els elements 'imprescindibles' de la sala de plens sense incloure el retrat de Felip VI

Aquest vespre s'aprovarà el reglament per poder retirar símbols com la bandera espanyola legalment

El Reglament Orgànic Municipal (ROM) és el que marca les funcions i activitats que es fan a la sala de plens però també els elements que hi ha d'haver en aquest espai. L'Ajuntament d'Olot, governat per CiU i PSC, vol especificar els elements "imprescindibles" en una mena d'addenda que s'aprovarà al ple d'aquest vespre. Segons l'alcalde, "explicarem què s'hi fa i el que és imprescindible que hi sigui, com són els quadres dels olotins il·lustres que donen caràcter a la sala". La resta d'elements seran prescindibles i es podran retirar si així ho determina la junta de portaveus que serà qui executarà aquesta especificació del ROM un cop l'aprovació sigui definitiva.

Perquè això passi, abans caldrà esgotar el termini de 30 dies hàbils perquè tothom qui ho vulgui presenti al·legacions. Si no n'hi ha cap, ja es podran retirar els elements de la sala i si n'hi ha algun, s'haurà de tractar al següent ple per decidir si s'accepten o es desestimen i finalment quedarà aprovat.

Aquesta és la fórmula que l'equip de govern ha decidit tirar endavant per poder donar compliment a la moció aprovada en el darrer ple de gener sobre la retirada del retrat de Felip VI i la bandera espanyola. La moció, presentada per la CUP, va aconseguir el suport de totes les forces –CiU, ERC, Olot en Comú i CUP- i l'abstenció del PSC. Entre els arguments, es deia que el retrat de Felip VI no pot presidir la sala de plens perquè és una persona que no ha estat elegida democràticament i que ha estat "imposada" als catalans. Ja en aquell moment l'alcalde va dir que no ho farien efectiu fins que no tinguessin les garanties legals necessàries i evitar així polèmiques.

Segons Corominas, l'especificació al ROM és el que "entenem que dóna validesa legal a la moció". La subdelegació del govern espanyol ja ha requerit la documentació de l'últim ple en què es va aprovar la moció de la retirada de la foto de Felip VI i que l'Ajuntament ja l'ha enviada.

Un pla de govern amb 400 actuacions

En el ple d'aquest dijous l'equip de govern sotmetrà a votació el pla de govern, un document amb les 400 accions i objectius que s'han fixat tirar endavant aquesta legislatura. L'alcalde ha explicat que els regidors exposaran cadascuna de les seves àrees i no ha volgut destacar-ne cap. Sí que ha dit que el document és "continuista" del pla de govern anterior, que ja va impulsar quan CiU va governar en l'anterior legislatura, i per tant que se segueix apostant per l'àmbit social i la reactivació econòmica de la ciutat.

Cal dir que en l'anterior Pla de Govern hi havia 145 mesures i que es van complir en un 85,5%. Les que van quedar pendents, s'han recollit de nou en aquest document. Corominas ha explicat que aquest cop el nombre és molt més elevat perquè en nivell de coneixement de les àrees és més gran ara que ja tenen els quatre anys de rodatge i que per tant han pogut anar més "al detall". També ha dit que és un exercici de "transparència" perquè els ciutadans podran veure com es va executant el pla de govern.

La variant d'Olot, un projecte "molt difícil però no impossible"

Entre les accions, hi ha especificat la variant d'Olot. El document situa la tramitació del projecte constructiu, tant del traçat de l'Estat com el que correspon a la Generalitat, per aquest 2016. En el cas de la Generalitat, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ja va dir el mes passat que veia molt difícil poder dotar econòmicament les obres de la futura variant en els pròxims dos anys, malgrat ser "molt necessàries", perquè el govern està prioritzant l'àmbit social.

Des de l'Ajuntament d'Olot, però, s'han compromès a seguir reclamant l'urgència d'aquesta obra. "Sabem que és molt difícil però no impossible", ha dit Corominas, que ha subratllat que cal que les màquines arribin quan abans millor.

La consulta sobre el correbou aquest any

L'alcalde s'ha compromès també a tirar endavant el procés participatiu per conèixer l'opinió dels ciutadans sobre la continuïtat o no del correbou, l'acte més multitudinari de les Festes del Tura, que compta amb el rebuig dels animalistes. Corominas ha recordat que tot i que no serà vinculant, tindran en compte el que surti de la consulta perquè si no tindria cap sentit haver demanat l'opinió dels ciutadans. "Farem cas del que ens diguin els olotins", ha sentenciat. L'equip de govern manté que es farà aquesta primavera.